Avto
6376 ogledov

Test otroških sedežev: Pazite, kaj kupujete, nekateri so katastrofalno slabi

1/12
AMZS
Pazljivo pri izbiri otroških sedežev. Preverite, kateri so bolj varni od drugih.

AMZS je v sodelovanju s partnerskimi klubi tudi letos testirala otroške sedeže. Večinoma so se izkazali z oceno zelo dobro ali dobro, a ne vsi.

Letos je bilo preskušenih 41 otroških sedežev različnih kategorij in razveseljivo je, da jih je kar dobre tri četrtine dobilo oceno zelo dobro ali dobro, žal pa ne vsi, saj so štirje sedeži povprečje pokvarili z oceno slabo. Štirje sedeži so dobili oceno zadovoljivo, kar pomeni, da preskuševalci kljub nekaterim bolj izraženim pomanjkljivostim ne odsvetujejo njihovega nakupa. Pri treh sedežih, ki so prejeli oceno pomanjkljivo, je potrebne nekaj previdnosti pri nakupu, štiri z oceno slabo pa preskuševalci seveda odsvetujejo, saj so njihove pomanjkljivosti tako očitne, da so lahko za otroke celo nevarni.

 | Avtor: AMZS AMZS

Ocena je sicer rezultat precej zahtevnih testiranj, ki potekajo v štirih kategorijah. V kategoriji varnost morajo sedeži dobro prestati čelne in bočne trke, v kategoriji upravljanje se preveri učinkovitost namestitve sedeža v avtomobil, v kategoriji ergonomija se preveri predvsem udobje sedenja otrok v sedežih, v četrti kategoriji pa se preveri še morebitno vsebnost škodljivih snovi v materialih, iz katerih je narejen sedež.

Različni rezultati v različnih kategorijah

Med sedeži za otroke v starosti do enega leta in pol, teh je bilo največ, sta se najbolje odrezala sedeža maxi-cosi jade in bébé confort jade z osnovo 3wayfix, ki sta prejela najvišjo možno oceno. Malo slabše sta se predvsem zaradi nekoliko nerodnega upravljanja odrezala sedeža maxi-cosi pro in bébé confort pebble pro. Zaradi večjih pomanjkljivost preizkuševalci odsvetujejo sedež babystyle oyster carapace infant z isofix osnovo duofix i-size base, ki se je med čelnim trkom odtrgal iz priponk isofix in neovirano odletel naprej, in sedež chicco oasys i-size bebecare z i-size isofix osnovo, iz katerega je otrok odletel zaradi strganega mednožnega pasu, ki je ključen pri zadrževanju otroka v sedežu.

Med sedeži za otroke, stare do štiri leta, so se najbolje odrezali Cybexova sedeža sirona Z R i-size in Z i-size ter sedež nuna norr, sicer pa med njimi ni bilo zares nepriporočljivih. Slabo se je izkazal edini sedež za otroke do sedem let giordani galaxy 012, ki je med trkom preprosto razpadel, pomanjkljiv a kljub temu boljši pa je bil tudi edini sedež za troke do dvanajst let apramo all stage. Za otroke med enim in štirimi leti starosti je oprecej dobro poskrbljeno, z izjemo slabega sedeža maxi-cosi tobifix, pomanjkljiv pa je bil edini preskušeni sedež za otroke med enim in sedmimi leti starosti britax römer max-way plus.

Kategorija sedežev za otroke med enim in dvanajstim letom starosti se je v povprečju izkazala za zadovoljivo, z izjemama dobrega sedeža britax-römer advansafix IV R in zadovoljivega sedeža cuggle chaffich, ki se mu je med bočnim trkom odtrgal vzglavnik. Vsi trije sedeži v kategoriji za otroke med četrtim in dvanajstim letom starosti so dobili oceno dobro.

Več podatkov o posameznem sedežu sicer najdete v tabeli.

 | Avtor: AMZS AMZS

Komentarjev 1
  • Avatar Termiolla
    Termiolla 01:20 06.junij 2019.

    Ali veš, kje najti žensko za eno noč? Pridite v >>> www.Sexcoss.Com