Avto > Testi
3651 ogledov

ID.3: Volkswagnov revolucionar

ID.3
1/37
Anže Petkovšek Volkswagen ID.3
Dieselgate, afera v katero se je zapletel Volkswagen, je v veliki meri pripomogla, da so pri nemškem avtomobilskem gigantu leta 2019 razkrili velikoserijski električni model model ID.3. V Wolfsburgu so samozavestno izjavili, da je to njihov najpomembnejši avto po več kot 45 letih. Kakšen je v praksi? Test.

Serijsko različico prvega VW električnega avta iz družine ID so poimenovali ID.3. Trojka v imenu naj bi nakazovala željo, da bo po hrošču in golfu za Volkswagen to tretji prvak v zgodovini. Kako pomemben je bil in še je ID.3 za znamko, morda pove podatek, da so ob njegovi predstavitvi preložili celo premiero golfa osme generacije na čas po avtosalonu in na avtomobilskem salonu v Frankfurtu leta 2019 pod soje žarometov spustili ID.3.

VW-jev mali avtomobil naj bi nosil tudi značko Škode in Seata, Nemci pa so v tov vW up! Avto 10.000 evrov za serijski VW up!

ID.3 je medtem zapeljal na ceste in postal serijski avto, prvi v ambicioznem načrtu nove družine električnih vozil, s katerimi želi VW v naslednjih letih prepričati več milijonov kupcev. Končno so lahko upokojili tudi razmeroma uspešnega električnega e-golfa, ki pa ni bil namensko razvit kot električno vozilo, kar ID.3 vsekakor je in to voznik opazi na več načinov. Vse našteto je vzrok, da smo v naši redakciji, sodeč po opažanjih sorodnikov, prijateljev in znancev, ki se zanimajo za nakup električnega avtomobila, nestrpno pričakovali, da preizkusimo in ocenimo ID.3.

ID.3 | Avtor: Anže Petkovšek Volkswagen ID.3 Anže Petkovšek

Markanten v temi

Model ID.3 je torej prvi model na namenski Volkswagnovi platformi za električna vozila MEB. Na izbiro so različne opreme in zmogljivostne različice. Zasnova je povsem nova, prav tako gladke, zelo aerodinamične rešitve, kar se opazi že pri zunanji obliki, ki je netipična za znamko Volkswagen. 

Če ga boste ponoči zagledali v vzvratnem ogledalu, boste zaradi led osvetlitve videli obris motorne maske - obraza. Prav gotovo je to eno bolj prepoznavnih vozil ponoči. Matrične žaromete lahko ocenimo z najboljšo oceno, na ravni najdražjih Volkswagnov, kot je touareg – noč spremenijo v dan.

ID.3 | Avtor: Anže Petkovšek Volkswagen ID.3 Anže Petkovšek

Volkswagen XL1 serijski vw XL1 Avto 0,9 litra na 100 kilometrov

Serijski sta velik zadnji spojler na vratih in črna streha. Pri dolžini 4,261 metra je za nekaj milimetrov daljši od sedanjega golfa, a ima kar 15 centimetrov daljšo medosno razdaljo, ki je tako le za malo krajša od passatove. Na ta avto ne moremo gledati le kot na mestni avtomobil, ampak kot na vsestranski družinski avtomobil. 

Prostora je res na pretek, tako spredaj, kjer sta sedeža res udobna, bolj kot v golfu, kot na zadnji klopi, na kateri tudi ljudje višje postave ne bodo imele težav pri potovanju. Še posebej zato, ker arhitektura, na kateri nastajajo električna vozila omogoča povsem ravno dno, torej brez nadležnega "mostička" med sedeži na zadnji klopi.

ID.3 | Avtor: Anže Petkovšek Volkswagen ID.3 Anže Petkovšek

Električni avto 10 razlogov Avto 10 razlogov za vzpon e-vozil

Ne ponujajo pa široke palete nastavitev, ampak le zelo osnovne. Sedeža sta lahko ogrevana, prav tako volan, kar se je pozimi še enkrat več izkazalo za uporabno zadevo.

Kablov ne moremo odlagati spredaj

Prtljažnik meri 380 litrov, toliko kot pri golfu. Če zložimo zadnje sedeže, dobimo do 1270 litrov odlagalnega prostora. Za tiste, ki jim litri ne povedo dovolj, naj zapišem, da smo zložili v vozilo kovčke, ki jih s seboj na dopust vzame naša štiričlanska družina in težav ni bilo. Kljub temu, da smo morali pospraviti v zadek še polnilne kable. Še bolje bi bilo, če bi kable lahko spravili pod pokrovom spredaj, tako kot to ponujajo nekateri električni avtomobili. Slaba plat elektrike je tudi vleka avta, vlečne kljuke nima ID.3, prav tako smo pogrešali strešne nosilce.

ID.3 | Avtor: Anže Petkovšek Volkswagen ID.3 Anže Petkovšek

Notranjost ID.3 je sicer obdana z mehko plastiko, a je na določenih mestih opaziti zelo poceni rešitve, tako na dotik kot na videz. Za vrata in spodnji del talne plošče so uporabili trde materiale, tudi stikala za odpiranje stekel in drugi kontrolniki delujejo "poceni". Vsak sedež ima svoj naslon za roko, vendar ni fiksen s predalom spodaj. Tega do zdaj pri znamki, kjer smo v miže prepoznali njihova vozila, nismo bili vajeni. 

Električna polnilnica Avto Ali lahko srčni bolniki vozijo električne avtomobile?

Na sredini je 10-palčni zaslon z dobro grafično zasnovo na kateri voznik pridobiva številne funkcije ter dovolj intuitivno upravljanje. 
Nekaj elementov, na primer krmiljenje klimatske naprave, bi še zamenjal za mehansko upravljanje nekje pod zaslonom. V primeru ID.3 se vse upravlja preko zaslona na dotik. Všeč mi je bila ambientalna osvetlitev ponoči, da gre za drugačen avto pa nakazuje že ročica za izbiro prestave, ki je nameščena na volan. 

ID.3 | Avtor: Anže Petkovšek Volkswagen ID.3 Anže Petkovšek

Zelo zanimiva rešitev je tako imenovani ID Light, torej svetloba oz. LED trak, ki je obarvan in spreminja barvo glede na stanje vozila. Obvešča o stanju napolnjenosti baterije. Njegova funkcija pa je voditi voznika, da zavije, ko je navigacija aktivna. Na voljo je tudi head-up zaslon z navidezno resničnostjo. Avto je trajno povezan z internetom, tako da lahko sčasoma prejme številne izboljšave programske opreme, ne da bi obiskal mehanično delavnico. 

Pozimi 250 kilometrov na elektriko

Na testu smo imeli različico z elektromotorjem z močjo 150 kW (204 KM), ki zmore 310 Nm navora. Od 0 - 100 km/h pospeši  v 7,3 sekunde. Celotna pogonska enota je v zadnjem delu avtomobila. Zanimivo je tudi, da celoten motor z menjalnikom tehta le 90 kilogramov. Ta različica je opremljena z baterijo z zmogljivostjo 58 kWh in nazivnim dosegom 426 kilometrov po WLTP meritvah, kar v teoriji pomeni porabo električne energije med 15,4 - 17 kWh na 100 kilometrov. Na voljo je sicer tudi s 77 kWh baterija, ki po zagotovilih proizvajalca omogoča doseg do 530 kilometrov.

ID.3 | Avtor: Anže Petkovšek Volkswagen ID.3 Anže Petkovšek

Emisije, izpušni plini Naš strokovnjak trdi drugače Avto Adacova resnica o električnih, slovenski strokovnjak trdi drugače

Dejanski doseg, ki ga navaja proizvajalec, je morda dosegljiv v idealnih razmerah, ko ni prevroče in ne mrzlo. Mi smo ga preizkušali v zimskih razmerah, ko so temperature zjutraj padle krepko pod ledišče in se tudi čez dan niso dvignile veliko nad ničlo. 
Na našem 100-kilometrskem testnem krogu je bila poraba elektrike razumljivo večja, doseg pa bistveno manjši. Z vključeno vožnjo po avtocesti je poraba omogočala okoli 250-kilometrski doseg, kar bo za marsikoga, ki dnevno dela večje relacije po Sloveniji in tudi v tujini še vedno premalo, da se ne bi vsaj enkrat na dan ustavil za nekaj deset minut na hitri polnilnici. Hitro polnjenje je na voljo pri 100 kW, obstaja pa tudi različica, ki ponuja polnjenje do 125 kW. To pomeni, da lahko s priklopom na hitro polnilnico od 20 do 80 % baterijo avtomobila napolnite v okoli 20-30 minutah. Garancijo za baterijo zagotavlja proizvajalec za 8 let in 160.000 km, pri čemer bi morala imeti baterija še vedno 70-odstotno zmogljivost.

ID.3 | Avtor: Anže Petkovšek Volkswagen ID.3 Anže Petkovšek

Dosedanji rezultati kažejo, da sicer električni avtomobili izgubijo odstotek do dva kapacitete na leto. Baterija torej ne bi smela biti ovira za nakup električnega avtomobila, tudi ID.3 pa se je vsaj v mojem primeru, ko večino voženj naredim relacijsko in avto polnim doma, izkazal, da bi lahko bil brez težav in zadrege s polnjenjem baterije in dosegom moj prvi avto. Na dan v povprečju prevozim okoli 70 kilometrov, kar pomeni, da bi ga v povprečju pozimi polnil enkrat na tri dni, poleti po morda le enkrat na teden.

Dober pospešek, a se golf pelje bolje

ID.3 je zelo prijeten in zelo enostaven za vožnjo. Prepriča manevrska sposobnost, zlasti v mestu. Takoj, ko s ključem vstopite v vozilo, je avto pripravljen na vožnjo. Prepriča z zveznimi pospeški, ki so, vsaj pri hitrostih od 0 do 60 km/h na ravni športnih golfov. 
ID.3 seveda ponuja vse prednosti električnega avtomobila. Vožnja je izjemno gladka in tiha. Pri večjih hitrostih je avto še vedno zelo tih in dobro zvočno izoliran. V kabini lahko praktično slišite le kotaljenje koles.

ID.3 | Avtor: Anže Petkovšek Volkswagen ID.3 Anže Petkovšek

Renault in električni avtomobili Avto Ali je električni avto res bolj umazan kot klasičen?

Da ne bomo zgolj hvalili. Pelje se slabše kot golf, saj se mu pozna dodatna teža zaradi baterij, pa čeprav je težišče nizko in porazdelitev teže med sprednjim in zadnjim delom idealna. Tudi podvozje je povprečno do podpovprečno. Je pa to vsekakor zabaven avtomobil. Predvsem na račun veliko navora, ki je na voljo že od začetka pospeševanja in zadnjega pogona. Zato pozor, sploh v zimskih mesecih, ko so ceste spolzke, voznik hitro lovi zadek. 

Ni za vsakega

Prehod z vozila z motorjem na notranje zgorevanje na električni avto je za marsikoga nemogoča, saj tak, sicer odlično opremljen ID.3 s srednje veliko baterijo stane 45 tisoč evrov, kar je bistveno več kot stane golf, ki ga polno opremljenega v dvolitrski dizelski različici s 110 kW (150 KM) s samodejnim menjalnikom dobimo za 30 tisočakov. Tudi, če pri ID.3 odštejemo 4.500 evrov subvencije, je razlika do golfa še vedno za poceni majhen avto.

Komentarjev 9
  • marko54 20:06 14.julij 2021.

    3.Ni res. Gasilci so dandanes že seznanjeni z gašenjem: baterijo se samo hladi z vodo. Lahko si pogledaš training video za gasilce na netu če hočeš. 4. Ni nobenga sranja, sranje je tvoj dizel.

  • marko54 20:04 14.julij 2021.

    Tesla ima 500 km dosega kar se ti je nafilalo doma čez noč. Če imaš morje manj kot 500 km stran sploh ne rabiš polniti po poti (in pri 99 % vseh voženj ne rabiš nič polniti po poti, samo ...prikaži več doma čez noč). Če pa je morje več kot 500 km stran, pa se po 5 urah vožnje ustaviš za 20 minut in v tem času se ti napolni še za 300 dodatnih kilometrov (Tesla Model 3). Tudi voznik naftnega avtomobila se po 5 urah vožnje v praksi ustavi zato da pretegne noge, gre na WC ali kaj poje. Razlike torej v praksi ni.

  • marko54 20:03 14.julij 2021.

    2. Povedal si bedarijo da večje ni: nobenega izklapljanja postaj ne bo, vožnja na morje z električnim avtomobilom pa v praksi pri tistih električnih avtih ki se hitro polnijo ni nič daljša kot z dizlom ali bencinarjem.