Avto > Testi
5517 ogledov

Električni korejec se preriva v ospredje

Hyundai IONIQ
1/29
Anže Petkovšek Hyundai IONIQ
Hyundai ioniq electric z majhnimi, a odločnimi koraki postaja eno najbolj zanimivih in hkrati tehnično naprednih električnih vozil tega cenovnega ranga na slovenskih cestah.

Ioniq v svoji električni izvedenki je tako kot priključni hibrid in hibrid lani doživel delno prenovo. Izmed trojice pogonov je električni največ pridobil. Morda se spomnite lanskega PRIMA testa sedmih električnih avtov na slovenskem trgu, ko smo prav pri električnem ioniqu zapisali, da je eno najlepših - khm, no, najboljših - presenečenj na testu, le podpovprečni doseg ga tepe.

Hyundai IONIQ | Avtor: Anže Petkovšek Hyundai IONIQ Anže Petkovšek

Hyundai Santa Fe Avto SUV, ki razkriva, kaj zmorejo pri Hyundaiu

In modelno leto kasneje se že vozimo z električnim ioniqom, v katerem je precej posodobljena tehnologija pogona. Baterija je pridobila dobrih 10 kWh in jih ima sedaj 38,3 kWh. Morda se to še vedno ne sliši prav veliko, še posebej če primerjamo številke s sorodnico kono EV (64 kWh) ali pa drugimi družinskimi električarji, se pa četrtinski prirast zaloge energije pri ioniqu mora poznati. Če je bil prej skupni obljubljeni doseg 280 kilometrov, pa še to po optimistični NEDC vrednosti, je zdaj doseg po realnejši WLTP specifikaciji 311 kilometrov. 

Hyundai IONIQ | Avtor: Anže Petkovšek Hyundai IONIQ Anže Petkovšek

V zmerno toplem vremenu je ta številka dokaj realna, saj smo se tudi sami z defenzivno vožnjo, skupaj s potrebnimi skoki za držanje prometnega toka, povsem približali vrednosti 300 kilometrov z enim polnjenjem. Ioniq je namreč zelo učinkovit pri izrabi energije. S svojimi skoraj 4,5 metra dolžine gre za pravi družinski avto, pa vseeno porablja toliko energije, kot jo po količini srečujemo pri precej manjših električnih avtih. V številkah med 12 in 14 kWh/100 kilometrov, le ob pritisku na tipko sport in desne stopalke obenem gre prek povprečja 15 kWh/100. Del skrivnosti je gotovo v načinu upravljanja, določen del enačbe pa se skriva tudi v spolzki obliki. Ki ni nujno atraktivna, še posebej ne prednja "zalepljena" maska s prevelikim tovarninim logotipom. Na cestah imamo zglede, da so lahko tudi električni avti lepi. 

Hyundai IONIQ | Avtor: Anže Petkovšek Hyundai IONIQ Anže Petkovšek

Prenovljeni hyundai i30 Prenovljeni i30 Avto Ne C, Hyundai je izbral črko V!

Zanimiv je pogled pod ioniqov motorni pokrov, saj je za kakšnega laika tam spodaj podoben izgled kot pri kakšnem termalnem motorju. Baterija ostaja zračno hlajena. 

Hyundai IONIQ | Avtor: Anže Petkovšek Hyundai IONIQ Anže Petkovšek

Polnjenje še hitrejše in bolj izpopolnjeno

Še eno pomembno novost je treba izpostaviti. Ioniq ima zdaj izboljšan vodno hlajeni polnilni sistem, ki po novem zmore prenašati moč 7,2 kW in to tudi prek superhitre polnilnice prek priključka CCS. Naša izkušnja kaže, da je izpraznjena baterija pri 50 kW moči toka polna v precej pod dveh urah. Na klasični hitri polnilnici pa je treba množiti krat tri. 

Hyundai IONIQ | Avtor: Anže Petkovšek Hyundai IONIQ Anže Petkovšek

Vozniška in potniška izkušnja v ioniqu je dobra. Potniška kabina je bila rahlo osvežena, pri najvišji stopnji opreme so tudi dobro zakamuflirali sicer kar nekaj trde plastike, ki je posledica zniževanja stroškov proizvodnje električnih avtov tam, kjer je to le mogoče.

Grafično informativen je velik sredinski zaslon. Kogar med vožnjo zanima pretakanje energije, delovanje rekuperacije in na tej podlagi podaljševanje dosega, ima na razpolago veliko grafičnih prikazov. Novost pa je nadgradnja vožnje "z enim pedalom", torej da je regeneracija pri spuščenem plinu tako močna, da se avto lahko ustavi brez zavor. V ioniqu si lahko voznik tako kot doslej pomaga z obvolanskimi ročicami, s katerimi nastavi eno od treh stopenj rekuperacije. Če pa med vožnjo drži levo ročko, se za ta čas avtomatsko sproži maksimalna rekuperacija in s tem seveda zaviranje. Kar uporabno.

Hyundai IONIQ | Avtor: Anže Petkovšek Hyundai IONIQ Anže Petkovšek

Motor ima za 100 kW moči, kar je dovolj za spodbuden pospešek z mesta in tudi za pospeške pri srednjih hitrostih. Pri takšni moči in na drugi strani masi je dovolj, a je jasno, da je v ospredju pred huronskimi pospeški tokrat čim nižja poraba shranjene energije. 

Hyundai IONIQ | Avtor: Anže Petkovšek Hyundai IONIQ Anže Petkovšek

Ostale znamke, prosim čimprej vpeljite to preprosto funkcijo

Volan je natančen, podvozje kljub dodatni masi baterije pri ravni vožnji dobro skrbi za blaženje neravnin. Slabosti električni ioniq pokaže šele pri voznikovi želji, da bi začel športno udrihati skozi ovinke, takrat zna avto lesti po svoje. Da bi bilo nepredvidenih trenutkov čim manj ali praktično nič, v avtu skrbi res dolg seznam raznih serijskih in doplačljivih asistenčnih pomagal. Izpostavljam dobro delujoč radarski tempomat, na katerega je navezan sistem za prepoznavo speljevanja prednjega vozila. Če zasanjano čakate pred semaforjem in se kolona že začne premikati, vas bo nežen ton opozoril, da speljite. Precej bolje kot glasno hupanje voznikov zadaj. Upam, da bodo to dokaj enostavno korejsko inovacijo kmalu uporabile tudi druge znamke.

Hyundai IONIQ | Avtor: Anže Petkovšek Hyundai IONIQ Anže Petkovšek

Hyundai i10 Hyundai Avto Hyundai i10 v Sloveniji starta na pragmatike

Drugi sistemi delujejo prav tako dobro, kar priča o napredku, ki ga je Hyundai storil na tem področju in prehitel marsikatero znamko. Nekaj prostora za izboljšave je pri asistentu za držanje smeri, ki preveč trga volan iz rok. 

Ioniq je prostoren avto tako za prednja kot zadnje potnike. Prtljažnik je zmerno prostoren.

Hyundai IONIQ | Avtor: Anže Petkovšek Hyundai IONIQ Anže Petkovšek

Ioniq je lahko službeni avto z nizkimi stroški vzdrževanja, uporaben družinski električni avto ali pa avto za zrela leta. Zaradi enostavnega upravljanja izza volana hitro zleze pod kožo in tudi zato je morda to celo najbolj širši množici namenjen ljudski električni avto pri nas v tem hipu.

Res pa je, da vam od prejšnjega avta shranjeni strešni nosilci za kolesa ali kovček ne bodo služili, tudi prikolice ne more vleči.

Hyundai Promise, prodaja rabljenih avtomobilov Hyundai v nov projekt Avto Hyundai v nov projekt: Prodajal bo rabljene avtomobile

Cena je od 36.900 evrov dalje, v to pa še ni upoštevana subvencija, ki trenutno znaša šest tisočakov.

Hyundai IONIQ | Avtor: Anže Petkovšek Hyundai IONIQ Anže Petkovšek

Podatki o vozilu (hyundai ioniq electric)

Motor: električni, sinhroni
Moč: 100 kW (136 KM) 
Navor: 295 Nm pri 0 vrt./min
Dimenzije (D x Š x V v mm): 4.470 × 1.820 × 1.475, medosna razdalja 2.700  
Baterija: li-ion, 38,3 kWh
Priključek: Typ2/CCS
Polnilna moč (kW): dvosmerni tok 4,6, enosmerni tok med 50 in 100 
Poraba na testu: 12,7 kWh/100 km (mešani cikel), CO2: 0 g/km
Obljubljeni doseg (v km po WLTP): 311
Zmogljivosti: 165 km/h, 9,9 sekunde od 0 do 100 km/h
Cena v evrih: od 36.900
Konkurenti: hyundai kona electric, nissan leaf, BMW i3, VW e-golf, peugeot e-2008

PLUSI: tehnologija pogona, izboljšan doseg, učinkovitost porabe, enostavnost uporabe, razmeroma bogata oprema.

MINUSI: namenjen za prevoz ljudi, za prtljago manj, videz in vožnja nista za vsakogar.

Komentarjev 6
  • evelux 14:07 27.avgust 2020.

    Nekoč dizla danes niti pod razno več smrdlivega ropotajočega dizla....

  • puys 09:26 27.avgust 2020.

    Ko bo cena in domet eneka dizlu... do takrat pa: ne, hvala.

  • ode 08:12 27.avgust 2020.

    Intenzivno vsiljevanje e. avtomobilov na vseh Autoportalih pomeni, da se je prodaja dobesedno ustavila zaradi poceni goriva na črpalkah.