Avto > Testi
3328 ogledov

Je moderni križanec primeren za družino?

citroen C3 aircross MatijaJanežič
Eden od razlogov, ki voznike navedejo k nakupu športnega terenca, je tudi njihova domnevna prostornost in praktičnost. Toda, ali ta argument zares drži? Preverili smo.

Preskusili smo ga na primeru citroëna C3 aircross, križanski različici citroëna C3, ki že sam po sebi velja za prostorni in praktični majhen mestni avtomobil.

Citroën C3 aircross Citroen C3 aircross Avto Citroen C3 aircross: Zakaj bi ga imeli raje kot konkurente?

Citroën C3 Aircross | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Citroen C3 aircross na prostornost namiguje že z obliko, saj gre za avtomobil, ki je, seveda z izjemo prednjega dela z motorjem in drugo pogonsko tehniko, oblikovan predvsem kot zaobljeni kvader in vrh vsega še precej visok, torej razmeroma majhnim mestnim oblikam navkljub torej obeta precej prostora v notranjosti.

Citroen C3 Aircross Poskusili smo Avto Ducat jajc je preživel vožnjo

Prilagodljiva zadnja klop

Občutek se potrdi, ko sedete v kabino, saj kljub temu, da so sedeži razmeroma visoki in sedenje na njih pokončno, z glavami niti spredaj niti zadaj ne sežete blizu stropa. Če je zadnja klop pomaknjena povsem nazaj, je veliko prostora tudi pa noge potnikom na njej. Če jo pomaknete povsem naprej, pa prostora skoraj zmanjka. Klop je torej vzdolžno pomična in omogoča dobro prilagajanje željam po prostoru za noge ali prostoru v prtljažniku.

Citroën C3 Aircross | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Ta v osnovi, ko je klop potisnjena povsem nazaj, uradno meri 410 litrov, ko je klop v sprednjem položaju, se praznina poveča na 520 litrov, z zlaganjem zadnje klopi pa ga je mogoče povečati na 1.289 litrov.

Citroen Berlingo Avto Kaj ima berlingo skupnega z golfom?

Preskusili smo ga kar tako, da smo vanj poskusili zložiti čim več prtljage. Kakšen je bil rezultat? Ko je bila klop potisnjena povsem nazaj, je pod polico, ki prtljažnik loči od potniške kabine, šlo šest kosov prtljage različnih velikosti. Če bi računali povprečje, saj niso bili enako veliki, bi lahko rekli, da smo vanj zložili šest kovčkov srednje velikosti. Če pa naslonjalo klopi potisnemo povsem naprej, se praznina poveča še za nekaj kosov. Za pojasnilo si poglejte priložene fotografije. Naj omenim še, da zlaganje prtljage precej olajša tudi dejstvo, da ima prtljažnik C3 aircrossa precej ravne navpične stene, torej je praznino mogoče res dobro izkoristiti.

citroen C3 aircross | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Popotniška in družinska raba

Štirje sopotniki, če se nekoliko stisnejo pa tudi pet, bodo torej lahko s seboj peljali dovolj prtljage za podaljšan konec tedna, če so bolj skromni pri pakiranju, pa bi lahko znesla tudi za kakšen teden. Seveda pa je to odvisno predvsem od njihovih navad. Za velike potovalne podvige z veliko potrebščin bo pač treba izbrati kateri večji avtomobil.

Citroen C3 Avto Citroën C3, kakršen bo bolj všeč umirjenim voznikom

Kako pa se citroën C3 aircross obnese kot družinski avtomobil? Štiričlanska družina bi se verjetno z njim prav dobro razumela, kaj več pa bi bilo kljub njegovi relativni prostornosti od razmeroma majhnega avtomobila težko pričakovati. Zadnja klop je, kot se spodobi za sodoben evropski avtomobil, opremljena s parom priponk isofix, zato je nameščanje otroških sedežev preprosto in od staršev ne zahteva veliko časa, klop pa je mogoče tudi brez zmanjševanja prostora za otroške noge potisniti precej naprej, tako da se optimalno izkoristi tudi prtljažnik.

citroen C3 aircross | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Kot rečeno je ta dovolj velik, da bo požrl tudi prtljago, ki bi jo štiričlanska družina potrebovala na podaljšanem vikendu, le otroški voziček ali dva bi moral biti bolj zasilne zložljive sorte. Za dva polne velikosti bo v prtljažniku tudi brez prtljage težko najti dovolj prostora, saj ga bolj ali manj v celoti zasede že en sam. Vsekakor bo potrebno za tovorjenje dveh vozičkov polne velikosti treba sneti polico nad prtljažnikom.

citroen, psa, zgodovina, citroen 19_19, citroen ami_one, citroen XM, citroen DS, citroen 2CV, citroem CX, citroen SM, spaček, žaba Ekskluzivni test Avto Kako se vozi avtomobil s 30-palčnimi pnevmatikami?

Mali veliki prevoznik

Kako pa je s prevažanjem večjih predmetov? Če zložite naslonjalo v kombinaciji s pokritim dvojnim dnom nastane ravna površina, ki je dovolj dolga za prevoz treking ali gorskega kolesa, ali dveh, če jih zložite enega vrh drugega. Manjša kolesa bodo seveda noter šla s še laže, s tipičnim mestnim, ki je opremljeno z obilico dodatkov, kot so strehe, prtljažnik in podobno, pa bo več težav. Vsekakor je treba sneti sprednje kolo, pa še potem gre noter precej nerodno. Mestna kolesa so pač namenjena temu, da se z njimi vozite po mestu, ne pa da jih vozite v avtomobilu, bi lahko rekli.

citroen C3 aircross | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

A kolesa so le ena od stvari, ki jih lahko vozite v povečanem prtljažniku. Družinski prevozniki bodo namreč v njem brez težav prepeljali tudi kakšen hladilnik ali pralni stroj, pri čimer jim bosta v pomoč ravno nakladalno dno in nakladalni rob, ki ga praktično ni, prav tako pa tudi relativno velika širina prtljažnika. Dno tudi ni toliko oddaljeno od tal, da bi bilo dviganje tovora v prtljažnik preveč težko.

citroen, psa, zgodovina, citroen 19_19, citroen ami_one Bili smo med srečneži Avto Take avtomobile morda voziš le enkrat v življenju

Seveda pa gre noter tudi veliko opreme za vrtnarjenje, če pa se zloži še sovoznikovo naslonjalo, pa bo mogoče s citroenom C3 aircross prepeljati tudi kakšno daljšo lestev ali desko, če le ni daljša od 2,4 metra. In tudi v tem primeru se bo v avtomobilu poleg voznika lahko peljal sopotnik ali celo dva, če se bosta stisnila. Zadnja klop se namreč zlaga v razmerju tretjina proti dvema tretjinama in širši del je za voznikom.

citroen C3 aircross | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Je torej citroën C3 aircross tako prostoren in praktičen avtomobil kot obeta s svojo zasnovo? Lahko bi rekli, da v svojem razredu izpit opravi brez težav in z odliko in da je uporaben tako za družinsko kot tudi popotniško rabo, prav tako pa je lahko tudi uspešen pomočnik ljubiteljskega športnika ali občasnega hišnega mojstra.

Citroën mehari 45 let meharija Avto Citroën mehari je bil en in edin

citroen C3 aircross | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.