Avto > Testi
10081 ogledov

Poletje v šotorski prikolici

Šotorska prikolica
1/30
Žurnal24
Spomin na znamenite Brako prikolice je živ še danes. A današnje, moderne šotorske prikolice so povsem nekaj drugega. Predvsem glede udobja in enostavnosti uporabe. 10-dnevni družinski dopust smo preživeli v šotorski prikolici danskega proizvajalca Camp-let. To so naši vtisi

Želja nad preživljanjem dopusta v šotoru je bila prisotna že dalj časa. Morda tudi zato, ker smo v otroštvu poletja preživljali v kampih, v klasičnih počitniških prikolicah, ki so jih imela slovenska podjetja posejana po vsej jadranski obali, največ pa v Istri. 

Freedom kampiranje | Avtor: strokovnjakinja za psihološko zdravljenje motenj spanja dr. Vita Štukovnik strokovnjakinja za psihološko zdravljenje motenj spanja dr. Vita Štukovnik

Spomini na brezbrižno letovanje in sklepanje novih prijateljstev so še živi. Kampiranje je nekaj povsem drugega, kot bivanje »med tujci« v hotelu. Znamka Camp-Let ima v Sloveniji številne privržence, ki se imajo kar za člane širše družine in si med seboj pogosto tudi pomagajo z nasveti glede najboljših lokacij za kampiranje in tudi postavitve prikolice.

Freedom centra Celje | Avtor: Freedom centra Celje Freedom centra Celje

Družinski šotor family vario, Sun-fun.si: 349 EUR galerija Magazin Pet nasvetov za kampiranje

Odločitev za kampiranje v Camp-let prikolici zato letos ni bila težka, a izzivov je bilo kar precej. Prvič zato, ker z otrokoma do zdaj še nismo kampirali, drugič, ker nikoli prej za seboj z avtomobilom nisem vlekel prikolice, in tretjič, kako zapleteno je razstaviti in postaviti šotorsko prikolico?

Šotorska prikolica | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Prikolico smo na test vzeli pri podjetju Freedom Center, ki je generalni uvoznik za znamko šotorskih prikolic podjetja Camp-let, ki se ponaša z več kot pol stoletja dolgo tradicijo. To niso več lesene prikolice, ki so rade tudi gnile ali trohnele, ampak so narejene iz trajnih materialov (poliestra), zato se ni treba bati, da bi jo lahko uporabljali le kratek čas, ampak ob pravilnem vzdrževanju obljubljajo trajnost tudi za več generacij ljubiteljev kampiranja.

Šotorska prikolica | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Če prikolico najemate (dan najema stane okoli 40 evrov), jo lahko dobite že popolnoma opremljeno, kar pomeni, da ima plinsko jeklenko, ki se jo tako kot tudi za eno družino dovolj prostoren plinski hladilnik (dodatno plačilo) prevaža v posebnem kovčku, ki je del šotorske prikolice, v zadku katere je vgrajena tudi kuhinja z dvema gorilnikoma na plin (enostavno jo lahko kar med postankom na poti izvlečete iz avtomobila in si pripravite kosilo), dvema omaricama, v katero lahko zložite vso potrebno posodo za kuhanje (ta je lahka, da se ne razbije ali poškoduje) in tudi z umivalnikom s pipo s tekočo vodo, ki jo hranimo v plastični kantici in jo črpamo s pomočjo baterijsko gnane črpale. Ob najemu dobite tudi prilagodljivo in dovolj veliko kuhinjsko mizo in štiri velike zložljive stole, pa tendo. Pa še vedno je v prikolici ostalo veliko prostora za prevoz otroških skirojev, žara, vse obutve in drugih drobnarij, ki nam jih tako ni bilo treba tlačiti v prtljažni prostor avtomobila.

Šotorska prikolica | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Na voljo so tudi integrirani strešni nosilci na prikolici, ki omogočajo različne rešitve prevoza dodatne prtljage - od strešnih prtljažnikov in torb, do prtljažnikov za kolesa ali druge športne rekvizite. 

Dodatna oprema

Med Camp-let dodatno opremo najdemo strešne prtljažnike, torbe, prtljažnike za kolesa ali druge športne rekvizite, rezervno kolo, ključavnico, posteljne nadvložke, letveno posteljno dno, komarnike, svetila, dodatne žepe za shranjevanje ...

Šotorska prikolica | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Na dan prevzema prikolice si morate vzeti vsaj dve uri časa. Če se s prikolico prvič odpravljate na pot, so potrebna natančna navodila, da bo pot varna, postavljanje prikolice pa čim manj stresno. Naše priporočilo je, da prideta na prevzem prikolice skupaj mož in žena. Dva si zapomnita več kot eden, sami pa smo postopek za vsak primer postavljanja prikolice še dokumentirali s fotografijami in videoposnetkom na telefon. Naj bo strah odveč, postavljanje prikolice ni noben bav-bav, je pa res, da je prvi trening potekal na ravni podlagi, v praksi pa parcele v kampih niso vedno povsem ravne.

Šotorska prikolica | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Prednost Camp-let prikolic je, da je postopek postavitve res enostaven, postavi pa jo lahko ena sama oseba. Vendar pa je treba biti pri tem natančen in sestavljati premišljeno, korak po koraku. Če boste določen del (palico) vstavili prekmalu, se boste moral vrniti nekaj korakov nazaj. Palic za sestavljanje je malo, še največ časa boste porabili za zabijanje klinov v tla. Najprej so nam v Freedom Centru pokazali postopek postavitve prikolice, ki smo jo morali potem postaviti in razstaviti še sami.

Šotorska prikolica | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Ok, bo šlo, sva si dejala z ženo, pripela prikolico za avto in jo odpeljala domov. Morda je bilo prej malo strahu, kako bo z manevriranjem s prikolico za zadkom vozila, a je že pol urni obisk praznega parkirišča dovolj, da se naučite vzvratnega vijuganja, ki vam bo v kampu, kjer so ulice ozke in zavite, prišlo še kako prav. V Freedom Centru so preverili še tlak v pnevmatikah prikolice, kar morate storiti pred vsako dolgo potjo, namestili smo tretjo registrsko tablico in bili opremljeni za pot na dopust.

Šotorska prikolica | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Kampiranje z otroki je zabavnejše tudi, če jih vključite v vsakdanja opravila, k Magazin Kampiranje z otroki

Prednost šotorske prikolice pred klasično je tudi ta, da ne potrebuješ posebnega izpita za vleko prikolice, ki je lahka in zelo okretna. Če se znajdete v težavah, jo enostavno odklopite in premaknete. Tudi, ko smo prišli na parcelo v kampu, ki je bila na srečo povsem ravna, a ne ravno senčna, smo prikolico odklopili z avtomobila in jo ročno premaknili na mesto, ki nam je najbolj ustrezalo.
Njena prednost je enostavnost uporabe, ne ovira voznikovega pogleda nazaj, je lahka, poraba goriva pa le kakšen deciliter na 100 kilometrov večja, zato se boste s tako prikolico zagotovo odločili za kakšen vikend izlet več, kot s klasično prikolico, pa še malo prostora potrebuje za hrambo doma. 

Šotorska prikolica | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Pri uvozniku torej pravijo, da lahko camp-letko v eni minuti postavi ena oseba. V tako kratkem času nama ni uspelo, sva pa obliko dobila v petih minutah. Ne bom zanikal, da za prvič težav s postavitvijo z ženo nisva imela. A nama je uspelo, z zabijanjem klinov vred in zlaganjem posode in prtljage v šotor, prikolico postaviti v manj kot eni uri.

Šotorska prikolica | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Šotorska prikolica je sicer sestavljena iz dveh delov. Prvi del je postavljen na nosilno karoserijo, kjer sta dve dovolj veliki ločeni spalnici (140x200 centimetrov), prostora pa je več kot dovolj za štiri osebe. Spalnici sta nekaj deset centimetrov dvignjeni od tal in zaščiteni s komarniki. V stranskih delih pregrinjal so vgrajeni tudi žepki za shranjevanje vrednih stvari, ki jih želite imeti pri sebi ponoči, spi pa se na udobnih blazinah. Žena je rekla, da je spala bolj udobno kot v apartmajih, ki smo jih najemali do zdaj. Drugi del je nepremočljiv baldahin, ki je potegnjen tudi čez spalni del. V baldahinu je tudi majhna kuhinja, ki se potegne iz zadka prikolice, za zračnost predprostora pa so poskrbeli s sistemi zadrg, s pomočjo katerih lahko baldahin v trenutku razpremo in v prikolico spustimo prijeten vetrič in jo shladimo.

Šotorska prikolica | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Sami smo imeli na testu prikolico classic, na voljo pa je tudi prikolica premium z nekoliko večjim baldahinom, ki omogoča tudi to, da se kuhinja povleče ven iz baldahina in kuhamo kar zunaj. Baldahin je v obeh primerih dovolj velik, da v primeru slabega vremena stole in mizo postavimo pod streho pred spalnici, pa še ostane prostor za otroško igro.

Šotorska prikolica | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Dodatkov k prikolici je še kar nekaj, tudi zavese, ki po želji poskrbijo za intimo v prikolici, ali pa razne tende oziroma senčniki (z baldahinom se poveže z zadrgo, in postavi s pomočjo palic in vrvi, ki poskrbijo za senco tudi pred baldahinom). Res zanimivo je videti, kako se mala prikolica v trenutku spremeni v precej prostorno domovanje. Kljub temu, da so bili v kampu tudi številni veliki avtodomi in moderne počitniške prikolice, pa je bila camp-letka za mnoge prava atrakcija. So pa očitno šotorske priklice prepoznavne po vsej Evropi, saj smo jih v kampu našteli kar nekaj, pred njimi pa so bili parkirani avtomobili s slovenskimi, švicarskimi, nizozemskimi … registrskimi oznakami.

Šotorska prikolica | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Camp-Let Winter Challenge za silvestrovo polno Avto Kampiranje pozimi? Zakaj pa ne!

Po desetih dneh, kljub temu, da smo imeli zelo sončno parcelo, je bilo bivanje v prikolici zelo udobno. Za spanje smo že omenili, da je lahko udobnejše kot v marsikaterem apartmaju ali hotelu, hkrati pa  materiali dobro »dihajo«, zato tudi v vročih nočeh spanec ni moten. Tudi s čistočo ni nikakršnih težav, saj so podlage kakovostne in se jih da enostavno in hitro očistiti ali oprati. Ali pa se le pomete kamenje,  ki ga nanesemo v predprostor.

Šotorska prikolica | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Za gurmanske užitke je poskrbljeno z vgrajeno kuhinjo in nekaj znanja kuhe, le v kopalnico in WC je treba peš v skupne prostore v kampu, kot pri klasičnem šotoru. Še največ nelagodja je povzročalo vreme, ki je bilo na srečo sončno, a za en dan je bilo le napovedano neurje. V našem kampu je na srečo le močno pihalo in deževalo, a naj zapišem, da prikolica v spalnico ali predprostor ni prepustila niti kapljice vode. Sistem ježkov, s katerim je podlaga v predprostoru spojena s šotorom dobro tesni pred dežjem, le tendo oziroma senčnik je priporočljivo v primeru neurja pospraviti.

Šotorska prikolica | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Potovanje z Rimorjevim avtodomom Kaj smo se naučili? Avto Prvič za volanom avtodoma. Kaj smo se naučili?

Kaj pa cena take prikolice? Classic stane 7.220 evrov, Premium, ki je najprestižnejši model z dvokapno streho z nadstreškom, večjimi okni, z rotacijsko kuhinjo in dodatnimi kuhinjskimi predali, je dražji za 1.470 evrov, pri Freedom Centru pa imajo v ponudbi še poseben in omejen model Freedom edition za 8.825 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.