Avto > Testi
26246 ogledov

Radi kampirate? Našli smo vozilo za vas

Citroen Berlingo XL
1/33
Anže Petkovšek Citroen Berlingo XL Flip Camping Box
Ali se vam je zgodilo, da ste se odpravili na izlet in je dan prehitro minil in ste pobegnili domov v domačo posteljo, čeprav bi si želeli ostati še kak dan dlje na oddihu? Našli smo avto za kampiraje, ki je lahko tem tednom prostoren družinski avtomobil, konec tedna pa v njem prespite.

Citroën berlingo je sam po sebi zelo prilagodljiv in uporaben družinski avtomobil, še bolj pa to velja za najdaljšo sedemsedežno različico XL. Če k temu dodamo še priročno opremo za kampiranje, lahko postane berlingo pravi šotor na kolesih.

Ali pa ad hoc bivalnik. Testnega berlinga XL smo namreč na test dobili s posebno opremo, ki je namenjena predvsem tistim, ki si na postankih v avtokampih ne želijo vedno izgubljati prav veliko časa s postavljanjem šotora, sploh če bi morali to početi vsak dan, prav tako pa si ne želijo pravega bivalnika ali bivalne prikolice, ampak bi radi imeli samo praktični komplet za vikend. Sicer pa bi avtomobil med tednom radi uporabljali v njegovi osnovni konfiguraciji, torej s petero ali sedmero sedežev in velikim prtljažnikom.

Citroen Berlingo XL | Avtor: Anže Petkovšek Citroen Berlingo XL Flip Camping Box Anže Petkovšek

Testni berlingo XL je bil namreč navaden in popolnoma nepredelan Citroënov limuzinski kombi in zanj v bistvu velja isto kot za vse njegove brate in bratrance sorodnih znamk, ki smo jih preskusili doslej, torej, da gre za vrsto avtomobila, kakršni na nek način prevzemajo vlogo izumrlih enoprostorcev, a na bolj preprost, manj prefinjen in praktičen način. In v trojici, oziroma četverici, saj poleg citroëna berlinga, peugeota rifterja in opla comba life obstaja še japonski bratranec, ki sliši na ime toyota proace city, bi za berlinga bi lahko dejali, da izstopa z najbolj živahno simpatičnimi oblikovnimi poudarki.

Citroen Berlingo Avto Kaj ima berlingo skupnega z golfom?

Dodatek za kampiranje

In predvsem v podaljšani različici XL je zelo primeren tudi v vlogi občasnega mini improviziranega bivalnika z opremo, ki jo je imel tudi testni primerek. Pri uvozniku so namreč velik prtljažnik napolnili z modularnim sklopom opreme za kampiranje flip camping box, ki ga izdeluje slovensko podjetje Sipras iz Kamnika.

Citroen Berlingo XL | Avtor: Anže Petkovšek Citroen Berlingo XL Flip Camping Box Anže Petkovšek

Predstavnica podjetja Irena Razinger je povedala, da flip boxe izdelujejo za šestdeset modelov, naročiti pa ga je mogoče tudi za druge avtomobile, seveda pa je na voljo tudi v berlingu XL, kjer zasede ves prtljažnik, sestavljajo pa ga tri blazine in dva lesena elementa, v katera so vgrajeni predali in razdelki za različno opremo, prav tako pa tudi umivalnik in priročni plinski štedilnik. Tu je še majhen hladilnik, ki je vložen med oba glavna elementa. Kar se tiče vgradnje, je vsa oprema povsem ločena od avtomobila, zato njeno vstavljanje in odstranjevanje iz prtljažnika brez težave zmorejo tudi največje nerode.

Peugeot rifter Avto Lastnik starega partnerja ni mogel verjeti

Prav tako pa je preprosta tudi sama uporaba, saj do vseh »kuhinjskih« delov kompleta vstopate tako, da preprosto odprete rolo na elementu in izvlečete ustrezni nosilec, pred tem pa zadevo priključite tudi na električni tok, ki poskrbi, da skozi vodovodno pipo steče voda iz kanistra, ki je skrit v drobovju elementa, prav tako pa brez nje ne deluje tudi hladilnik. V testnem berlingu je bila sicer oskrba z elektriko odvisna od glavnega akumulatorja, zato je moral biti med uporabo sklenjen kontakt, kar je nekoliko nerodno predvsem zaradi delovanja hladilnika, ki mora seveda biti neprestano vključen in pripomore tudi k praznjenju akumulatorja.

Citroen Berlingo XL | Avtor: Anže Petkovšek Citroen Berlingo XL Flip Camping Box Anže Petkovšek

Postelja pod zvezdami

Ob uporabni flip boksa, kot so si jo v osnovi zamislili v podjetju, to načeloma sicer ne predstavlja težav, saj je komplet namenjen predvsem občasni rabi med krajšimi izleti, a se težavo da rešiti. Razingerjeva je namreč povedala, da nekateri lastniki avtomobilov vtičnico, na katero priključijo flip box, neposredno povežejo z akumulatorjem, vendar morajo biti med uporabo dovolj pozorni, da je ne izpraznijo. Boljša rešitev je nakup »power banka«, dodatne enote za hranjenje električnega toka, ki se napaja bodisi med vožnjo, iz 220-voltnega omrežja ali pa s sončnimi celicami in poskrbi za večjo električno neodvisnost kompleta.

Šotorska prikolica NI NAM BILO ŽAL Avto Poletje v šotorski prikolici

Ključni del berlinga XL v vlogi mobilnega šotora je seveda postelja in zanjo bi lahko rekel, da je eden glavnih razlogov za nakup kompleta. Gotovo ne bo nadomestila domače, saj je, razen če spite na neudobnem kavču, kaj takšnega praktično nemogoče, a kljub temu, da gre za zasilno zložljivo ležišče, ponuja dovolj spalnega udobje tudi za več zaporednih noči. Vsekakor pa je bolj udobna od kateregakoli šotorskega ležišča. In tudi njeno postavljanje je preprosto. Le podrete zadnja sedeža, iz elementov izvlečete nosilca iz kovinskih profilov, ju povežete s prečnima letvama ter na vse skupaj položite tri blazine. In že ste pripravljeni na udobno prenočevanje pod zvezdnim nebom.

Citroen Berlingo XL | Avtor: Anže Petkovšek Citroen Berlingo XL Flip Camping Box Anže Petkovšek

Flip box ima tudi to prednost, da ne zahteva spremembe kategorije avtomobila, kar se odraža tudi pri stroških vožnje, saj med drugim ostaja običajna vinjeta za osebne avtomobile. Prav tako pa je tedaj, ko v njem ni flip boxa, bil testni berlingo XL povsem običajni berlingo XL, se pravi limuzinski kombi z možnostjo do sedmih sedežev in velikega prtljažnika, ki ga bodo zaradi prostornosti in praktičnosti cenile predvsem družine, prav tako pa tudi občasni domači mojstri in avanturisti.

citroen C3 aircross Preizkusili smo Avto Je moderni križanec primeren za družino?

Uporaben družinski prevoznik

Citroën berlingo XL je sicer tudi precej izdatno opremljen avtomobil, v katerem se poleg že skoraj obveznih pripomočkov, kakršni so tempomat, sistemi za preprečevanje naleta ter opozarjanje pred objekti v mrtvem kotu ter parkirni pomočniki, znajdejo še vzvratna kamera in sistem za pomoč pri parkiranju, samodejno zasenčenje žarometov, dvopodročna klimatska naprava in še kaj s precej dolgega seznama opreme.

Citroen Berlingo XL | Avtor: Anže Petkovšek Citroen Berlingo XL Flip Camping Box Anže Petkovšek

Kot se za naravo avtomobila spodobi, je kabina predvsem praktična, z veliko odlagalnimi površinami in predali, med katerimi izstopa predvsem velika "skrinja" v zajetnem sredinskem grebenu, prav tako pa je tudi dovolj udobna. K temu pripomore tudi precej mehko podvozje, ki pa po drugi strani povzroči tudi preceja nagibanja. Na sprednjih sedežih se razredu primerno sedi visoko in tudi udobno, zadnji del pa je tudi dovolj udoben in dostopen skozi dvoje drsnih vrat z veliko odprtino. Sedeži so izdatno opremljeni tudi s priponkami isofix, zložijo pa se v ravno dno, ki olajša tudi uporabo flip boxa. Žal flip box po drugi strani zavzame vse prtljažnik, zato bo nujna tudi uporaba strešnega kovčka, ki bo že sicer visokemu avtomobilu dodal še nekaj višine, zato pozornost med vožnjo ne bo odveč.

Citroen C3 Aircross Poskusili smo Avto Ducat jajc je preživel vožnjo

Francoska šola

Berlingu se med vožnjo pozna, da je produkt sodobne francoske tehnične šole, zato je njegovo podvozje, kot sem že omenil, mehko in prijetno požira neravnine, vendar pa v kombinaciji z natančnim volanom omogoči tudi za takšen avtomobil precej živahno vožnjo skozi ovinke. In v različici XTR je preprosta tudi vožnja po slabših cestah. Družinski očetje se nad dinamiko avtomobila kljub temu, da gre v bistvu za civilizirano različico lahkega gospodarskega vozila, pač ne bodo mogli preveč pritoževati.

Citroen Berlingo XL | Avtor: Anže Petkovšek Citroen Berlingo XL Flip Camping Box Anže Petkovšek

K temu pripomore tudi motor, ki z delovno prostornino 1,5 litra in največjo močjo 96 kilovatov ob tako velikem avtomobilu v začetku vzbudi nekaj sumov v zmogljivosti, a z navorom 300 njutonmetrov v kombinaciji z natančnim šeststopenjskim ročnim menjalnikom zagotovi precej živahnosti ter obeta, da mu sape ne bo kar tako zmanjkalo. Razmeroma ugodna je tudi poraba goriva, ki se giblje okoli sedmih litrov dizla na sto kilometrov in je lahko tudi manjša.

citroen, psa, zgodovina, citroen 19_19, citroen ami_one, citroen XM, citroen DS, citroen 2CV, citroem CX, citroen SM, spaček, žaba Avto Vozil sem starodobnike, ki si jih lahko le želiš v svoji garaži

Berlingo je torej tudi v najdaljši različici prav tako ali pa še bolj praktičen, udoben in prostoren avtomobil, ki se solidno tudi pelje, s flip boxom pa postane primeren tudi za iskanje prijetnih kotičkov, ki jih je v Sloveniji več kot dovolj. Z njim lahko v duhu korona previdnosti brez težav ostanemo tudi znotraj meja naše domovine in gotovo nam ne bo dolgčas.

Citroen Berlingo XL | Avtor: Anže Petkovšek Citroen Berlingo XL Flip Camping Box Anže Petkovšek

Podatki o vozilu (citroën beringo feel XL blue HDi 130 S&S BVM6)

Motor: turbodizelski, štirivaljni, 1.499 ccm

Največja moč: 96 kW (131 KM) pri 3.750 vrtljajih

Največji navor: 300 Nm pri 1.750 vrtljajih

Zmogljivosti: 184 km/h, 10,7 sekunde od 0 do 100 km/h

Dimenzija (D x Š x V v mm): 4.753 x 1.848 x 1.849, medosna razdalja 2.975

Prtljažnik (v litrih): 850 – 2.693

Poraba: 4,5 litra/100 km (kombinirani cikel NEDC), izpusti CO2: 118 g/km

Cena v evrih: 24.860 (20.875 s financiranjem)

Plusi: oprema, oblika, vozne lastnosti, motor in menjalnik, oddaljenost dna od tal, prostornost, cena, flip box

Minusi: nekoliko plastična notranjost, precej nagibanje karoserije

Potovanje z Rimorjevim avtodomom Kaj smo se naučili? Avto Prvič za volanom avtodoma. Kaj smo se naučili?

Citroen Berlingo XL | Avtor: Anže Petkovšek Citroen Berlingo XL Flip Camping Box Anže Petkovšek
 

 

Komentarjev 2
  • TistoPravo 12:53 08.avgust 2020.

    Pa nujno pe razširite na Mercedes v razred, Volvo xc 90...Nissan Navara, Ford Ranger...Toyota Hillux...ok sj verjetno ste prilagodljivi, in izpostavljate tiste najbolj razširjene modele ki so tud največji potencial

  • TistoPravo 11:46 08.avgust 2020.

    Super je tale kamp dodatek...bravo