Avto > Testi
11281 ogledov

Test: Kaj danes ponuja poceni avto?

Dacia Sandero
1/27
Anže Petkovšek Dacia Sandero
Romunska znamka Dacia ima pod Renaultovim okriljem nekaj značilnih posebnosti, a gotovo je ena najbolj očitnih ta, da on menjavi generacij njeni modeli naredijo velik preskok.

To je veljalo za dusterja, ki se je ob nastopu druge generacije pred štirimi leti tehnično in oblikovno precej oddaljil od dusterja prve generacije, kot tudi za sandero (oziroma logan), ki je z novo generacijo tudi precej drugačen od svojega neposrednega predhodnika, kot je bil tudi ta drugačen od sandera prve generacije.

Zgodovina Avto Kaj pomenijo imena Daciinih modelov?

Dacia Sandero | Avtor: Anže Petkovšek Dacia Sandero Anže Petkovšek

Odhajajoči sandero je v avtomobilski svet vstopil pred devetimi leti, kar navaja tudi na dolge generacijske življenjske dobe Dacijinega najmanjšega in tudi najbolj razširjenega modela. Ste vedeli, da mu ponekod rečejo celo renault sandero? Dacia sandero zato v novi generaciji poleg sveže oblike prinaša tudi veliko sodobne tehnike, ki bi ji morala zadostovati za naslednje desetletje življenja.

Dacia sandero Video Avto Dacia sandero boljša na losovem testu od golfa!

Večgeneracijski preskok

Še najbolj se te pridobitve poznajo pri platformi, s katero sandero ni naredil le generacijskega , ampak celo večgeneracijski preskok. Dosedanji sandero je bil namreč, tako kot sandero prve generacije, zasnovan na cliu druge generacije, ki so ga pri Renaultu izdelovali vse od leta 1998. Za kako veliko posodobitev podporne tehnike gre, pove podatek, da je novi sandero zasnovan na aktualni in še vedno precej sveži Renault-Nissanovi modularni platformi za majhne avtomobile CMF-A, ki si jo deli z renaultoma cliom in capturjem, nissanom jukom in še nekaterimi koncernskimi bratranci.

Dacia Sandero | Avtor: Anže Petkovšek Dacia Sandero Anže Petkovšek

A če bi trdili, da je zato prav takšen kot clio, le cenejši, dodajmo, da ne gre za čisto enako platformo. Pri omenjenih modelih namreč k oznaki platforme pritiče še kratica HS za »high specitification«, sanderova platforma pa nosi kratico LS za »low specification«. Gre torej za različico platforme z nižjimi specifikacijami, kar se poznam predvsem v dejstvu, da je pri sanderu v primerjavi s cliom ali capturjem precej omejen nabor asistenčnih in sistemov za aktivno varnost, ki so skrčeni na zahtevani minimum. To je bilo nenazadnje tudi vzrok za to, da je na testnih trčenjih agencije Euroncap osvojil le dve zvezdici.

dacia spring electric Električna dacia Avto Prva električna Dacia: znani so "konji" in kilometri

Gotovo pa niso bile vzrok njegove sposobnosti odvajanja energije trčenja – teh na srečo med testom nismo preskusili – pa tudi ne vozne lastnosti. Španski Youtube kanal  km77 je namreč ugotovili, da lahko sandero v povišani različici stepway losov test odpelje s hitrostjo 73 kilometrov na uro, kar je hitreje celo od volkswagna golfa osme generacije ali mercedesa CLA in mnogih drugih prestižnejših modelov.

Dacia Sandero | Avtor: Anže Petkovšek Dacia Sandero Anže Petkovšek

Tradicionalna vozna tehnika, ABS in ESP torej na sanderu dobro delujejo, kar se občuti tudi za volanskim obročem. Kdor je vozil sandera prejšnje generacije in tudi v novega sede z določenimi pričakovanji, takoj opazi, da karoserija in podvozje med vožnjo delujeta veliko bolj čvrsto, volan je bolj natančen in komunikativen, nagibanje je definitivno manj, po drugi strani pa se morda malo bolj čuti udarce s tal, saj vzmetenje ni več tako mehko. Zanimivo bo videti, kako se bo novi sandero stepway, tokrat smo vozili »navadnega« sandera, obnesel na slabših cestah. V prejšnji generaciji se je namreč izkazal celo za soliden polterenski avtomobil brez štirikolesnega pogona.

Renault Clio E-TECH Hybrid Avto Takega clia do zdaj nismo bili vajeni

Soliden in preprost

»Navadni« sandero se po drugi strani izkaže kot zelo soliden in osvežujoče preprost vsakdanji avtomobil, k čemur gotovo pripomore tudi pogonska tehnika. Na voljo so le trije že znani trivaljniki, osnovni atmosferski, turbobencinski (oziroma »turboplinski«), ki je tovarniško prilagojen na uporabo utekočinjenega zemeljskega plina LPG in 67-kilovatni turbobencinski z oznako 1,0 TCe 90, ki smo ga vozili na testu. Motor deluje v skladu s pričakovanji in razmeroma lahkega sandera solidno hitro pospešuje, v mestu je prožen, solidno pa deluje tudi pri višjih hitrostih na avtocesti, k čemur gotovo pripomore tudi novost. Petstopenjskega iz prejšnjega sandera je namreč končno nadomestil sodobnejši in precej natančnejši šeststopenjski menjalnik. Sprememba se odrazi tudi v porabi goriva, ki je redko presegla šest litrov.

Dacia Sandero | Avtor: Anže Petkovšek Dacia Sandero Anže Petkovšek

Nova platforma je ob podobnih zunanjih merah prinesla precej dodatnega prostora v potniški kabini, kar se gotovo odrazi v občutku širine, predvsem pa v prostornosti zadnje klopi. Ko sedete na vozniški sedež, najprej dobite močan občutek že videnega, saj je novi sandero volanski obroč nasledil od odhajajočega, merilniki so enakia kot v dusterju, od njega pa je nasledil tudi prestavno ročico in regulatorje klime (ali pa od clia?). Tudi sedeži dajejo občutek že občutenega, za določena stikala pa velja, da jih proizvajalci dolga leta ne zamenjajo niti ob generacijskih menjavah prestižnih modelov, čemu bi jih torej v dacii.

Multimedija v daciji sandero Avto Ko zaslon avtomobila pospraviš kar v žep

A ko mine prvotni »deja vu« občutek šele zares vidite, koliko je novega. Že armaturna plošče je popolnoma drugačna in veliko lepša in, čeprav je očitno še naprej bolj ali manj izdelana iz enega kosa, deluje precej bolj razčlenjeno in z vodoravnimi linijami vzbudi občutek, da sedite v širšem avtomobilu. Volanski obroč je končno postal tudi vzdolžno nastavljiv, korenito prenovljen pa je predvsem infozabavni sistem, ki sicer izhaja iz dosedanjega, kar ni slabo, saj je ta dobro deloval, a dodaja veliko novih funkcij, med drugim tudi brezžično zrcaljenje pametnega telefona.

Dacia Sandero | Avtor: Anže Petkovšek Dacia Sandero Anže Petkovšek

A v bistvu ga v sanderu niti ne potrebujete tako nujno, saj so se Dacijini oblikovalci domislili priročnega nosilca, ki v avtomobilski infozabavni sistem spremeni vsak pametni telefon sam po sebi, še bolj pa s pomočjo posebne aplikacije, ki na pametni telefon prenese Dacijin infozabavni sistem. Tega v testnem sanderu sicer nismo preskusili, saj je bil opremljen s »pravim« zaslonom in sistemom, je pa imel tudi dodatno držalo za pametni telefon, ki se tudi lahko izkaže za precej koristno zadevo. Sploh ob dejstvu, da slovenski lastniki pametnih telefonov z Googlovim operacijskim sistemom še vedno ne moremo legalno uporabljati vmesnika Android Auto.

Dacia Duster Avto S katerim avtom je zadovoljen gorski reševalec?

Ostaja ugoden avtomobil

Precej sprememb je doživela  tudi zunanjost sandera, ki deluje veliko bolj sodobno in dozorelo kot doslej in šele ko jo s prejšnjo generacijo postavite bok ob bok, opazite , da se oblikovalci dela niso lotili »z belega lista papirja«, ampak so izhajali iz bivšega sandera in  njegove oblike močno naostrili. Vsekakor ni nobenega dvoma, da so bili oblikovni posegi zelo intenzivni in gotovo se vam ne bo zgodilo, da bi novega sandera zamenjali za prejšnjega.

Dacia Sandero | Avtor: Anže Petkovšek Dacia Sandero Anže Petkovšek

Vsekakor pa ste lahko tako kot doslej zadovoljni z njegovo ceno. Skoraj z vsem možnim opremljeni testni sandero je namreč stal manj kot štirinajst evrskih tisočakov, kar se za ponujeno zdi precej ugodno, saj je s prehodom v novo generacijo zares veliko pridobil in je tekmecem prestižnejših imen veliko bliže kot doslej. Če zares niste izbirčni, pa osnovnega sandera lahko dobite že za manj kot devet tisočakov.

Renault Captur E-TECH Avto Vozili smo capturja s pogonom, ki nadomešča dizle

Dacia sandero Comfort 1.0 TCe 90

Motor: turbobencinski, trivaljni, 999 ccm

Največja moč: 67 kW (90 KM) pri 4.600-5.000 vrtljajih

Največji navor: 160 Nm pri 2.100-3.750 vrtljajih

Zmogljivosti: 178 km/h, 11,7 sekunde od 0 do 100 km/h

Dimenzija (D x Š x V v mm): 4.088 x 1.848 x 1.499, medosna razdalja 2.604

Prtljažnik (v litrih): 328

Poraba: 5,2-5,3 litra/100 km (kombinirani cikel WLTP), izpusti CO2: 119 g/km

Cena v evrih: 13.890 (cena osnovnega: 8.990)

Dacia Sandero 15 let Avto Avto, ki ne nagovarja le z ugodno ceno

Dacia Sandero | Avtor: Anže Petkovšek Dacia Sandero Anže Petkovšek

Dacia Duster LPG Avto To morate vedeti, če zapeljete na makadam Dacia Duster LPG Terenec z ECO-G Avto Ko misliš, da ceneje ne gre
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.