Avto > Testi
4458 ogledov

Testiramo avtomobilsko "letečo preprogo"

citroën C5 X
1/20
MatijaJanežič
Tokrat smo na podaljšanem testu pod drobnogled vzeli citroënovo limuzino C5 X in tehnologijo vzmetenja. V različnih člankih bomo odkrivali skrivnost udobja avtomobila slavnega imena, ki je že v preteklosti ponudil nadstandardno udobje potovanja.

Citroën je na ceste vrnil legendo, vendar v novi preobleki. C5 X ni neposredni naslednik C5, je pa neka mešanica karavana, limuzine in SUV-ja s poudarkom na nadstandardnem udobju. Slednje je na ravni veliko dražjih vozil, glede na udobno požiranje kilometrov na dolgih vožnjah, je to lahko "budget" direktorski avtomobil, ki je v prostem času tudi prostoren in na račun številnih pomagal varen družinski avtomobil.

citroën C5 X | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Prav zato, ker avto, predvsem v cenovnem razredu, v katerega je umeščen, odstopa z nadstandardnim udobjem, smo se odločili ta pomembni segment avtomobilske vožnje vzeti pod drobnogled. V različnih člankih bomo izmerili in preizkusili tehnologijo naprednega vzmetenja, avto v mehanični delavnici tudi dvignili in skušali na laičen način pojasniti, zakaj pri Citroënu avtomobilu pravijo kar »leteča preproga«, Pri Citroënu pa potovanje enačijo kar s pravim lounge salonom.

citroën C5 X | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Udobje na luknjastih cestah

C5 X je premierno opremljen z aktivnim vzmetenjem Citroën Advanced Comfort, pri katerem naj bi bil občutek vožnje na leteči preprogi, ki ga razvijajo v zadnjih letih, še bolj pristen, predvsem pa naj bi se izboljšalo udobje potovanja za potnike v drugi sedežni vrsti. S tremi razpoložljivimi načini sistem za nadzor vzmetenja poveča učinkovitost progresivnih hidravličnih omejevalnikov, tako da dodatno ublaži vzmetenje med fazami vožnje, ko vozilo preletava cestišče, in s tem ponuja še večjo učinkovitost zlasti v ovinkih.

citroën C5 X | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Pri Citroënu spet izpostavljajo udobje sedežev poimenovanih Advanced Comfort. Zaradi posebnega oblazinjenja, podobnega mehkemu ležišču, so udobni že na dotik. Za izjemno udobje telesa pa med vožnjo poskrbita sloj penaste gume visoke gostote in strukturirana pena večje debeline.

Več pa v prihodnjih člankih, ko se temeljito posvetimo tehnologiji udobja in pokukamo tudi v slavno zgodovino znamke.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Fulmmer 09:10 04.junij 2023.

    Precej delov jim ostaja od C4....