Avto > Testi
11882 ogledov

Veliki test letnih gum: To so tri priporočila za novo sezono

AMZS Test letnih pnevmatik za sezono 2024 AMZS
Zadnji test je vključeval 16 različnih modelov v zelo iskani velikosti 215/55 R17.

Slovenski AMZS je skupaj z drugimi evropskimi avtomobilskimi organizacijami preizkusil in ocenil 16 novih letnih pnevmatik. Ugotovitve so, da nobena ni slaba, nobene kupcem ne odsvetujejo, a so lahko razlike med pnevmatikami vseeno velike. Cena ni vedno ključnega pomena.

S 15. marcem lahko zimske pnevmatike zamenjamo z letnimi, seveda, če na cesti ne bodo vladale zimske razmere. Če sodite med tiste, ki razmišljate o nakupu novih letnih pnevmatik, vam bo vsekakor prav prišel aktualni test letnih pnevmatik, ki je podal nekaj presenetljivih ugotovitev. Med drugim, tudi to, da ni nujno, da sta cena in kakovost z roko v roki. Zmagovalci so Continental, Michelin in Kumho.

AMZS Test letnih pnevmatik za sezono 2024 | Avtor: AMZS AMZS

Test zelo razširjene dimenzije pnevmatik

Na testu so AMZS in drugi avtomobilski klubi tokrat preizkušali 17-palčne pnevmatike dimenzij 215/55. Z njimi so opremljeni zelo priljubljeni kompaktni SUV modeli, kot so VW T-roc, toyota yaris cross, škoda karoq, pa tudi cela vrsta klasičnih modelov spodnjega srednjega razreda, kot je renault mégane ali VW golf.

Čeprav so preizkuševalci ostali zvesti filozofiji uravnoteženja ključnih parametrov pnevmatike, je končna ocena odvisna od vrednotenja meril, povezanih z varnostjo, in meril, povezanih z ekologijo. Medtem, ko ima varnost, ki vključuje lastnosti na mokrih in suhih cestah, 70-odstotno težo skupne ocene, ekološka merila, kjer najdemo hrup, število prevoženih kilometrov, torej vzdržljivost, obrabo in ekonomičnost delovanja (kotalni upor), odražajo preostalih 30 % ocene. AMZS ima dobre novice, saj niti ena od 16 pnevmatik ni taka, da je ne bi priporočali. Najslabša ocena je bila tokrat »priporočljivo z omejitvami" ali dve zvezdici, le tri pnevmatike pa so dobile oceno "zelo priporočljivo" oziroma štiri zvezdice. Prihajajo iz Continentala, Michelina in, presenetljivo, iz korejske znamke Kumho, ki ne velja za najdražjo znamko pnevmatik.

AMZS Test letnih pnevmatik za sezono 2024 | Avtor: AMZS AMZS

Prvič preizkušena pnevmatika Continental PremiumContact 7 s svojimi nadpovprečnimi zmogljivostmi na suhih in mokrih cestah je nedvomno vodilna v kategoriji varnost. Enako velja za Michelin Primacy 4+ v smislu okoljske učinkovitosti. Kumho Ecsta HS52 je kompromis - podoben je Michelinovi pnevmatiki v smislu varnosti in Continentalovi v smislu okoljske učinkovitosti. V primerjavi s tekmeci je prednost cena. Gre za eno najcenejših pnevmatik na testu. Nizka cena torej ne pomeni nujno nizke kakovosti. Nadpovprečno veliko število prevoženih kilometrov in nizka oziroma zelo majhna (Michelinova) obraba tudi ločijo najboljšo trojico od ostalih udeležencev testa.

AMZS Test letnih pnevmatik za sezono 2024 | Avtor: AMZS AMZS

Ena se obrabi zelo hitro

Še 12 pnevmatik je dobilo oceno "priporočljivo" oziroma tri zvezdice, ker so pokazale slabosti v eni od ocenjevanih kategorij. Debica Presto UHP 2 , Dunlop Sport Maxx RT2 in Fulda SportControl 2 so slabše ocene iz vozne varnosti niso mogle nadomestiti z boljšo okoljsko oceno. Čeprav je Bridgestone Turanza 6 dosegla visoko oceno pri ekološkosti, je izgubila točke pri oceni tako na suhi kot na mokri cesti. Enako je bilo s pnevmatikami Hankook Ventus Prime4 in Goodyear EfficientGrip Performance 2. Falken Ziex ZE 310 EcoRun je točke izgubljal pri okoljski oceni.

Naslednji modeli, kot so Nexen N'Fera Primus, Sailun Atrezzo ZSR2, Semperit Speed-Life 3 in Linglong Sport Maste, z izjemo Semperita, niso bili najbolj uspešni pri nobenem od obeh glavnih meril. Še vedno pa so prejele oceno priporočljivo. To ne velja za pnevmatiko Vredestein Ultrac, ki je med 16 ocenjenimi pnevmatikami zasedla zadnje mesto, a še vedno z oceno "zadostno". Čeprav ima glede varnosti oceno zelo dobro, saj se odlično znajde tako na suhi kot mokri cesti, je davek večja obraba. Z njo lahko prevozite le 27.000 kilometrov, najbolj trpežna pnevmatika je Kumho Ecsta, s katero lahko prevozite do 69.300 kilometrov. Hkrati je pnevmatika znamke Vredestein ena dražjih dna testu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
 • rd2dmk2 16:02 28.februar 2024.

  europa je spet našla luknjo, da nam vsiljuje neke zmazke,ki jim prinašajo polne žepe. najprej povedo da je tistih nekaj kvadratnih centimetrov gume edino, kar nas drži na zemlji inne odpelje do sv. petra, potem pa oceno sestavljajo razne traparije ...prikaži več kot so hrup,cena in obraba. in potem sta enaki gumi ena z odlični lastnostina cesti, druga pa za obrabo, ki ji ni konca,ampak na prvem ovinku si zletel s ceste. to je tako, kot da bi kupil ola gumo,ki daje fantastičen občutek strgase pa priprvem sunku

 • Avatar MS
  MS 10:02 28.februar 2024.

  darefox, imaš pravico do lastne izbire saj posledice itak nosiš sam...

 • Grof 10:00 28.februar 2024.

  Kar neki, neki samouki, samooklicani, ki se ima za srokovnjaka, ala Brglez, tip dobil brco na AMZS, pa ustanovi inštitut, halo butc, za svetovalca pri porokah si vzemi vsaj še najlepšega Slovenca Matjaža Nemca, pizduna, strokovnjaka za olagume, pa bo ...prikaži več inštitut kompleten in služil tvojemu poslanstvu