Avto
21 ogledov

Težave starejših in mladih voznikov

Koliko kilometrov na leto prevozi povprečni slovenski voznik? (Foto: Gregor Preb Žurnal24 main
Mobilnost v zrelih letih je akcija, ki želi voznikom v zrelih letih pomagati prepoznati težave ter dvigniti udobje in varnost na poti z avtomobilom.

To je bil tudi namen projekta za mlade voznike, v katerem so usposobili več kot 5000 mladih. Projekt Mobilnost v zrelih letih, ki sta ga pripravila dr. Majda Zorec Karlovšek, predsednica združenja FORTOX, in Andrej Brglez z Inštituta za civilizacijo in kulturo, predstavlja novo, vsebinsko svežo pomoč starejšim voznikom.

Prva tovrstna akcija bo pri nas oktobra potekala v večjih trgovskih centrih po Sloveniji, podpirata pa jo Zavarovalnica Triglav in Porsche Slovenija. Organizator projekta želi opozorila o težavah voznikov v tretjem življenjskem obdobju, zato so pripravili praktične in uporabne rešitve ter nasvete s področja zdravja, uporabe vozila in sodobne telekomunikacijske tehnologije. Slovenija spada med države, kjer je naraščanje deleža starega prebivalstva zelo očitno. Skrb za tako skupino voznikov torej pomeni dobro naložbo v ohranjanje sposobnosti za varno in udobno vožnjo. V pomoč jim bo tudi zloženka, ki vsebuje najpomembnejše točke varne vožnje v zrelem obdobju. Brezplačne svetovalne akcije Mobilnost v zrelih letih bodo tako pomagale starejšim, da ohranijo privilegij samostojne mobilnosti.

Ugotovitve na dnevu varne vožnje za mlade voznike, ki predstavlja dejavnejšo vlogo odgovorne gospodarske družbe za izboljšanje prometne varnosti in je zajel vzorec 5000 voznikov, razkrivajo težave mladih in še neizkušenih voznikov:
- več kot 70 odstotkov mladih voznikov ne pozna pravilne ureditve vozniškega delovnega prostora, kar je osnova za varno vožnjo;
- velika večina jih ne zna zavirati v sili;
- slabo poznajo najosnovnejše tehnične naprave v vozilu;
- veliko mladih vozi avtomobile, ki so praviloma slabo vzdrževani (izrabljene pnevmatike, slabo delujoče zavore in svetila).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.