Avto
7026 ogledov

To bo nadomestilo klasični avtomobilski ključ

Oklepanje zaklepanje avto ključ Profimedia
Časi klasičnih avtomobilskih ključev so mimo, saj jih več avtomobilov ne potrebuje več, njihovo vlogo pa prevzemajo kar pametni telefoni. Kakšna je torej usoda klasičnega avtomobilskega ključa?

Časi, ko ste lahko pozno ponoči v lokalu pritegnili pozornost z bleščečim avtomobilskim ključem, na katerem je obesek jasno nakazoval, kakšno zverino vozite, so že zdavnaj minili. Avtomobilski ključi so že zdavnaj postali majhni radijski oddajniki v črnem plastičnem ohišju , ki ne navdušijo nikogar več. Celo lastniki pravih avtomobilskih športnikov jih raje skrijejo v žep.

avtomobilski ključ, pametni telefon, pametni ključ, NFC | Avtor: BMW BMW

Danes namreč nepoznavalec težko loči med ključem mercedesa razreda A ali S ali pa najcenejšega dacia sandera ali najdražjega renaulta. Le Porsche še ima na ključu silhueto avtomobila, ki ga odklepa, vendar še to lahko zares vidite le od blizu, sicer pa je ključ pač kos poceni plastike z elektronsko vsebino.

Vstop brez ključa

Z redkimi izjemami je danes večina avtomobilov opremljena s sistemi za vstop brez ključa, kar pomeni, da lahko ključ ves čas ostane v vašem žepu ali torbi. Največkrat je dovolj le poteg kljuke in avtomobil se odpre, ko sedete za volan, pa le pritisnete gumb za zagon. Ali pa zgolj prestavite v vozni program, kot že omogočajo nekateri avtomobili.

avtomobilski ključ, pametni telefon, pametni ključ, NFC | Avtor: Hyundai Hyundai

Avtomobilski ključ pa ni ostal le sredstvo za odklepanje in zaklepanje avtomobila ter vžig motorja, ampak je marsikateri proizvajalec precej razširil njegove funkcije. Izpostavimo primer BMW-ja, ki v kombinaciji z nekaterimi dražjimi modeli ponuja avtomobilski ključ z za dotik občutljivim zaslončkom, ki omogoča upravljanje različnih funkcij. Vendar so tudi temu šteti dnevi, saj pametni telefoni omogočajo enake ali celo več funkcij.

Danes sicer vsak avto pride dobavljen s ključem, ki pa lahko v marsikaterem primeru ostane kar na varnem v domačem predalu. Vozniki lahko namreč do svojih avtomobilov vse bolj dostopajo z lastnim pametnim telefonom ali, če niso ravno strastni ljubitelji klasičnih mehanskih ur, s pomočjo pametne ure na roki.

Obojestranski interes

Prvi takšni sistemi so na trgu že nekaj let, vendar so bili dolgo časa omejeni le na uporabnike operacijskega sistema Android. Apple je uporabo takšnih pripomočkov dolgo onemogočal, ker ni hotel odpreti programskih kod za svoj operacijski sistem iOs. To operativno vrzel naj bi premostilo prilepljeno tipalo NFC, vendar zadeva ni nikoli delovala.

Pametni ključ, mercedes-benz, pametni telefon, smartphone | Avtor: Mercedes-Benz Mercedes-Benz

Zdaj, ko so težave te vrste odpravljene z najnovejšo tehnologijo pametnih telefonov, se zdi usoda klasičnega ključa končno zapečatena. Za tem niso le praktični razlogi kupcev, ampak tudi interesi proizvajalcev, saj lahko na ta način preko personalizirane digitalne identitete vozila pridobivajo podatke o uporabnikih, ki so danes veliko vredni.

Novi avtorizacijski postopki so namreč možni tudi zaradi povsem omreženih sistemov na krovu, do katerih lahko voznik preko pametnega telefona dostopa vedno in povsod. In tudi ko gre za načrtovane poti, klimatizacijo kabine, stanje baterije in podobno, so podatki vedno na dlani. Na dlani pa so tudi proizvajalcu avtomobila.

Tudi navadni avtomobili

Novi sistemi dostopa do vozila se zato niso uveljavili le na razkošnih avtomobilih, kakršna sta mercedes-benz razred E ali BMW serije 5, ampak tudi na povsem dostopnih modelih, kakršna je hyundai kona. Digitalni ključ hyundai  kone ja zasnovan na tehnologiji NFC in je kompatibilen s pametnimi napravami z opercijskimi sistemi iOs od verzija 16.3 ter Android od verzije 13 s funkcijo "wallet".

Pametni ključ, mercedes-benz, pametni telefon, smartphone | Avtor: Mercedes-Benz Mercedes-Benz

Preko aplikacija Bluelink, ki je na voljo v digitalnih trgovinah, je mogoče digitalni ključ na pametni telefon shraniti v le nekaj korakih. Ko uporabnik pametni telefon s takšnim ključem približa kljuki na voznikovi ali sovoznikovi strani, se avtomobil odklene ali zaklene. Za zagon motorja mora biti pametni telefon v ustreznem predalu na sredinski konzoli.

Podobno deluje sistem v novem mercedesu-benzu razred E. Voznik mora imeti pri sebi le ustrezni pametni telefon, ki je z vozilom povezan preko Mercedes-Benzove aplikacije Me Connect. Možna je celo tako imenovana delitev ključa. Lastnik avtomobila lahko k uporabi digitalno povabi do 16 družinskih članov ali prijateljev. Pravice uporabe lahko tudi omeji le na določene funkcije ali razdalje.

To pomeni, da se bodo poličke za avtomobilske ključe pri vhodnih vratih stanovanja počasi spraznile, saj bodo vozniki ključe vedno bolj nosili s seboj na pametnih telefonih.

dezurni@styria-media.si

PRIMA test karavani asistenčni sistemi | Avtor: PRIMA PRIMA

Komentarjev 4
  • Avatar Suli
    Suli 09:24 31.oktober 2023.

    In potem bodo nekateri, ki prisegajo na fizični ključ vozili samo še stare avtomobile, ker boš nove odklenil samo še s telefonom. Prej ali slej si se primoran ukloniti napredku neglede kako si trmast, ker prejšnja verzija ne obstaja več.🤔

  • Toma 07:26 31.oktober 2023.

    Ne menjam za moj brestični ključ, ki ga imam stalno v žepu! Četudi stojim 2m proč od avta ne odpre drugemu in če ga pustim notri, se avto ne zaklene! Čarovnija elektronike!

  • Avatar Iuckyss
    Iuckyss 07:16 31.oktober 2023.

    Še en način, ki bo olajšal vlamlanje....Najbolj varen je še vedno mini od Mr. Beana...