Avto
23671 ogledov

To je najbolj zaželen avtomobil leta 2022

Toyota RAV4 Plug-in Hybrid Anže Petkovšek Toyota RAV4 Plug-in Hybrid
JATO Dynamics je objavil globalno poročilo o svetovni prodaji vozil za lansko leto, ko je bilo skupno prodanih 79,4 milijona novih vozil.

To predstavlja dvoodstotni padec v primerjavi z letom 2021, pri čemer ključni trgi, kot so Severna Amerika, Evropa in Kitajska, v letu 2022 beležijo padce v prodaji. Na drugi strani so trgi v vzponu Indija, Bližnji vzhod, Jugovzhodna Azija in Afrika. Njihova rast je bila tako velika, da so skoraj v celoti nadomestili padec v drugih regijah.

Najbolj zanimiv podatek v poročilu JATO Dynsmics je, da je bil Toyotin RAV4 lani najbolje prodajan model na svetu, z več kot milijonom prodanih primerkov. 43 odstotkov je bilo prodanih v ZDA in Kanadi.

Toyota RAV4 Plug-in Hybrid | Avtor: Anže Petkovšek Toyota RAV4 Plug-in Hybrid Anže Petkovšek

Sledi toyota corolla z okoli 992.000 prodanimi vozili, tretja pa je tesla model Y s 747.000 globalnimi registracijami. Na splošno je imela Toyota lani v prvi deseterici kar pet najbolje prodajanih modelov na svetu. Ford, Nissan in Honda so na lestvico najbolje prodajanih uvrstili po en model, Tesla pa dva.

Statistika najbolje prodajanih vozil na svetu, ki so jo pripravili pri JATP Dynamics | Avtor: JATO Dynamics JATO Dynamics
Preboj kitajskega BYD 

Verjetno ni presenetljivo, da je bila Toyota lani največji proizvajalec avtomobilov na svetu, merjeno po številu dobavljenih vozil. Na vsakih 100 novih vozil je bilo Toyotinih kar trinajst. Japonsko podjetje je zabeležilo 0,3-odstotno rast svetovne prodaje, glavni vzrok pa so dobri rezultati na Kitajskem, ki je zdaj Toyotin največji trg pred ZDA in Japonsko. Koncern Volkswagen je bil lani drugi avtomobilski konglomerat na svetu po številu prodanih avtomobilov, kljub velikemu, 10-odstotnemu padcu prodaje. Hyundai-Kia je bila tretja, sledita ji Stellantis in General Motors.

BYD | Avtor: BYD BYD

Poročilo JATO kaže še, da je bil lani najhitreje rastoči proizvajalec avtomobilov BYD. Kitajsko podjetje je pridobilo 1,5-odstotni svetovni delež in ima zdaj 2,42-odstotni delež na svetovnem trgu. BXD je bil tudi drugi po številu prodanih električnih vozil za Teslo. Ko govorimo o segmentu električnih vozil, je bilo lani prodanih skupno 7,37 milijona električnih avtomobilov, kar je 2,9 milijona več kot leta 2021. BEV so predstavljali 9,3 odstotka svetovnega avtomobilskega trga.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.