Avto
2642 ogledov

Toliko bi prihranili z električnimi vozili

električni avto Profimedia
Elektrifikacija voznega parka bi poleg manjšega onesnaženja zraka članicam EU prihranila več kot devet milijard evrov zdravstvenih stroškov letno.

Vozila na električni pogon predstavljajo najboljšo alternativo vozilom na dizelski pogon z vidika zmanjšanja izpustov toplogrednih plinov iz cestnega prometa, kaže raziskava organizacije CE Delft. Raziskavo je naročila Evropska zveza za javno zdravje (EPHA). Raziskovalci so ugotavljali, s katero alternativo vozilom na dizelski pogon bi dosegli največje zmanjšanje onesnaževal, ki izvirajo iz prometa, torej dušikovih oksidov (NOx) in trdih delcev (PM).

Kot potencialna alternativna goriva so upoštevali elektriko, stisnjen zemeljski plin, utekočinjen zemeljski plin, utekočinjeni naftni plin, biogoriva ter pogone, kot so priključna hibridna vozila in vozila s prilagodljivim tipom goriva, ki delujejo samo z visoko vsebnostjo nadomestkov fosilnih goriv, so v povzetku raziskave pojasnili na Inštitutu za zdravje in okolje.

Največje zmanjšanje onesnaževal bi dosegli z nadomeščanjem dizelskih vozil z električnimi. To velja tako z vidika "od rezervoarja do kolesa" kot "od izvora do kolesa", so navedli.

električno vozilo | Avtor: Saša Despot Saša Despot

V manjšem obsegu se izpusti duškiovih oksidov "od rezervoarja do kolesa" lahko zmanjšajo z zamenjavo dizelskih vozil s priključnimi hibridnimi vozili ali vozili na zemeljski plin. Medtem je zmanjšanje izpustov trdih delcev "od rezervoarja do kolesa" pri vozilih na zemeljski plin v primerjavi z električnimi vozili veliko manjše.

Po drugi strani je potencial utekočinjenega naftnega plina, etanola in z vodikom obdelanega rastlinskega olja pri zmanjšanju izpustov "od izvora do rezervoarja" omejen. Pri slednjih dveh so izpusti "od izvora do kolesa" celo večji, poudarjajo.

Kot opozarjajo, bodo države članice EU brez spremembe trenutnih načrtov zaradi skupnih negativnih vplivov onesnaženega zraka na javno zdravje, biodiverziteto, stavbe in kmetijstvo vsako leto plačevale dodatnih 45 milijard evrov stroškov.

BMW priključi hibridi in električni avtomobili | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič
Slovenija med tistimi s starejšim voznim parkom

Države s pretežno starejšim voznim parkom, med katere sodi tudi Slovenija, se soočajo z večjimi količinami izpustov, kar vodi tudi v višje zdravstvene stroške.

"Onesnaženost zraka na račun izpustov goriv na dizelski pogon dokazano povzroča različne tipe raka. Vsi ukrepi za zmanjšanje izpustov zaradi izgorevanja fosilnih goriv, ne le dizla, bodo zagotovo pripomogli k zmanjšanju števila obolelih s to smrtonosno boleznijo," je prepričan direktor Inštituta za zdravje in okolje, ki je sodelovala pri nastajanju omenjene raziskave, Tomaž Gorenc.

Ob tem je poudaril, da povečanje deleža električnih vozil ni edini pomemben ukrep. Enak ali še večji poudarek bi po njegovem prepričanju morali posvetiti spodbujanju aktivne mobilnosti ter izboljšanju učinkovitosti in dostopnosti javnega potniškega prometa.

Direktorica Evropske zveze za javno zdravje Milka Sokolović je onesnažen zrak označila za največji javnozdravstveni problem, ki ga poslabša vsak dodaten avtomobil na dizelski pogon. "Trenutni ukrepi se ne izvajajo dovolj hitro oziroma niso dovolj celoviti, zaradi česar so Evropejci žrtve zdravstvenih težav in večjih stroškov," je opozorila.

Meni, da bi za bolj zdravo Evropo promet moral temeljiti na električnih avtomobilih, še posebej pa bi morali spodbujati trajnostne oblike mobilnosti, kot so hoja, kolesarjenje in javni potniški promet, so še zapisali v sporočilu za javnost.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
 • Avatar luckyss
  luckyss 09:17 30.junij 2022.

  No, kar počasi s temi hvalospevi...Trenutno je globalno gledano 60% teh "el. avtomobilov" še na premog, poleg tega je problem obraba gum, kar je velik faktor škodljivosti v okolju, nato proizvodnja in razgradnja akumulatorjev in "ne daj bože", da takšen ...prikaži večn avto zagori...Torej ustavite malo konje hvalisave..

 • rd2dmk2 08:39 30.junij 2022.

  še enkrat tole si poglejte, pa malo si zamislite EU in ostali: https://www.youtube.com/watch?v=Wah972XuSfA

 • rd2dmk2 08:35 30.junij 2022.

  ja no saj so že sami povedali da električni avto je težji obilno težji in dazato bolj obilno izrablja gume in imamo posledično več drugega prahu v zraku. in tega ne moremo lovit s katalizatorji. namesto da bi EU prepovedala ...prikaži več neumne SUV-e. in uvedla olajšave za lahke turbinske 3 valjne bencinarja in bi zmanjšali maso vozil na eno tono, kot jo je imel fiat tipo letnik 1990 pa je bil zelo prostoren avto. pa potem seštejet izpuh od rude pa do reciklaže , pa da vidimo kdo je boljši.