Avto
75639 ogledov

Toliko ima začetnik plače pri Audiju

Audi Q5 Sportback Saša Despot Audi Q5 Sportback
Audi je del velike Volkswagnove skupine z velikima tovarnama v Ingolstadtu in Neckarsulmu, zato imajo tudi njegovi managerji lahko visoke plače. Pa tudi začetniki.

Audi ima trenutno težave zaradi energetske krize in na upravnem odboru so govorili celo o možnosti bankrota, vendar pa tako krovno podjetja Volkswagen kot tudi Audi lahko za letošnje leto objavita pozitivne poslovne rezultate.

Volvo EX90 Zaskrbljujoče Avto Neverjetno, koliko so se avtomobili "zredili" v 20 letih

Glede na lastno finančno poročilo, je Audi v prvih treh četrtletjih leta 2022 dohodke v primerjavi z enakim obdobjem lani za 10,4 odstotka povečal na 44,6 milijarde evrov. To se je pozitivno odrazilo tudi v dohodkih uslužbencev, predvsem na ravni upravnega in drugih odborov. Razpon dohodkov med delavci začetniki in njihovimi šefi je namreč precej velik.

Audi e-tron GT | Avtor: Audi Audi

Splošna kolektivna pogodba

Bild.de poroča, da v nasprotju z materinskim podjetjem Volkswagnom  pri Audiju nimajo posebne kolektivne pogodbe, zato pri njih veljajo določila splošnih kolektivnih pogodb za zvezni deželi Baden-Württemberg in Bavarsko. To pomeni, da je 43.000 delavcev v glavni tovarni v Ingolstadtu in njihovih 16.000 kolegov v Neckarsulmu plačanih v skladu s plačilnimi listami splošnega sindikata IG Metall.

Mazda6 klima klimatska naprava ogrevanje sedežev volana Naročnina Avto Naročnina: Toliko stane ogrevanje sedežev in samodejni žarometi

Audijevo vodstvo navaja, da so managerji plačani v skladu z njihovim  delovanjem v državni in mednarodni dejavnosti. Dohodek se odmerja tudi v skladu z njihovimi zadolžitvami, osebno uspešnostjo ter gospodarskim poloćajem, uspešnostjo in prihodnjimi obeti Volkswagnove skupine.

Predsednik Audijevega upravnega odbora Markus Duesmann je tako glede na poročilo o prejemkih za leto 2021 prejel 1.420.000 evrov osnovne plače. Njegovi skupni prejemki, vključno z vplačili za pokojnino, s znašali 5.090.832 evrov.

Audi RS e-tron GT | Avtor: Audi Audi

Plača narašča z leti

Pri Bildu ugotavljajo, da velja pravilo, da dlje kot je nekdo zaposlen pri Audiju, višji so njegovi dohodki.  Začetniki imajo plačo 2.398 evrov na mesec, izkušeni kvalificirani delavci pa 3.240 evrov na mesec. Temu je treba dodati še božičnico in regres, zaposleni pa prejmejo tudi bonus za uspešnost in delež dobička. Portal echo24.de poroča, da bodo kljub težavam zaradi energetske krize zaposleni tudi letos prejeli spodobno božičnico.

V tovarni v Baden-Württembergu se plače delavcev gibljejo od 2.398 do 6.043 evrov. Poleg tega vsi člani sindikata IG Metall enkrat letno 31. julija prejmejo dogovorjeni znesek v višini 27,5 odstotka svoje plače. Poleg tega prejmejo še 400 evrov splošnega dodatka.

Komentarjev 15
  • Mehanik 08:04 30.december 2022.

    Zelo slabo prepisan članek vse te plače so bruto plus tega nimamo dodatkov za nedeljsko in nočno delo

  • Mehanik 08:03 30.december 2022.

    Zelo slabo prepisan članek vse te plače so bruto

  • jan631 18:23 29.december 2022.

    Predsednik uprave Audija, kjer je zaposlenih skoraj 60.000 ljudi, ima malenjkost večjo plačo od našega štrom dilerja, pernatega palčka Holoba.