Avto
401 ogledov

Toliko zares pomaga, če na parkiranem avtu pustite malce odprta okna

Odprta stekla Andrej Leban
Pustiti ali ne pustiti stekla na stranskih vratih nekoliko priprta, da bi s tem dodatno ohladili parkiran avto? Koliko, če sploh to pomaga? Študija razbija mit, ki ga zagovarja marsikateri voznik.

Številni vozniki upajo, da bodo notranjost avta med poletno pripeko ohranjali hladnejšo, če bodo okna na vratih pustili nekaj centimetrov odprta. S tem naj bi omogočili pretok oziroma mešanje vročega zraka iz potniške kabine z ambientalnim.

Vendar ta ukrep nima praktično nobene koristi, dokazuje ameriška znanstvena študija z naslovom Heat Stress From Enclosed Vehicles, ki je prvenstveno obravnavala nevarnost za otroke, ki jih starši puščajo v parkiranem avtu.

Med preizkusom so testirali, kako hitro se segreva notranjost avta pri parkiranem avtu. Na to sicer lahko vpliva veliko faktorjev, od površine stekel, do barve armaturne plošče. Testni avto družinsko-limuzinske izvedbe je bil glede na sonce parkiran pod kotom 45 stopinj, zunanjost je bila temno modre barve, notranjost pa svetlo siva.

Senzorji temperature so bili v avtu nameščeni nekoliko nad sedeži in niso bili neposredno izpostavljeni soncu, temperaturo pa so merili v razmaku petih minut v času ene ure. Test so ponavljali 16 dni in sicer po dvakrat na dan - enkrat s povsem zaprtimi stekli, drugič z režo stranskih stekel v razmaku štirih centimetrov, pri čemer je bila začetna ambientalna temperatura vedno enaka.

Rahla razlika le takoj na začetku, končna temperatura enaka

Test je dokazal, da se v primeru povsem zaprtih oken prvih 20 minut notranjost avta segreva malenkost hitreje in sicer s povprečjem treh stopinj Celzija na pet minut v primerjavi s stopnjo dveh stopinj na pet minut. Vendar pa po dobre pol ure temperatura v notranjosti avta z delno odprtimi stekli prične strmo naraščati, medtem ko v povsem zaprtem avtu takrat raste le še počasi.

Že po okoli 50 minutah je temperatura v notranjosti avta praktično identična ne glede na to, ali so bila stekla zaprta ali odprta, dokazuje študija, ki je s tem ovrgla ljudsko prepričanje, da lahko s pripiranjem hladimo notranjost avta in morda v njem "samo za pet minut" celo pustimo živo bitje, bodisi otroka ali žival.

Tudi tatovi imajo radi reže 

Drug vidik, da pripiranje stekel nikakor ni priporočljivo, je precej povečana možnost vdora v avto. Orodju nepridipravov reža močno olajša dostop do notranjih ključavnic in le nekaj sekund je dovolj, da vam v celoti prebrskajo avto. Odprta okna pri vozilih z alarmom lahko tudi sprožijo sireno.

Še zadnji vidik, zakaj praksa ni priporočljiva, če vas ni poleg avtomobila, pa je Zakon o pravilih cestnega prometa, saj bi vas lahko doletela globa 40 evrov, ker avta niste zapustili na način, da ga zavarujete pred neupravičeno uporabo. Policisti na leto beležijo okoli 250 kršitev.

Minuta prezračevanja pred odhodom in tista tipka bosta bolj pomagala

V parkiranem avtu lahko temperatura naraste na za telo zelo obremenilne temperature. Razlika med zunanjo in notranjo temperaturo je že po eni uri lahko tudi več kot 25 stopinj Celzija. Zelo učinkovita zaščita so aluminijasti ali kakšni drugi zastori, ki preprečujejo neposredno segrevanje armaturne plošče in sedežev.

Zelo je tudi priporočljivo, da zlasti poleti avto pred odhodom vedno dobro prezračimo, tudi med vožnjo pa pazimo na prevelike temperaturne šoke, zato temperature klimatske naprave ne smemo nastaviti na prenizko vrednost, rež pa ne smemo usmerjati v telo.

Da se bo po začetku vožnje avto poleti kar najhitreje ohladil, pritisnite tipko za recirkulacijo zraka, saj bo s tem avto ohlajal zrak, ki je že v notranjosti in ne vročega ambientalnega zraka.

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • Boris Odreitz 16:50 27.julij 2016.

    Parkirišča so vsa narejena tako da ni nikjer nobene sence. Pločevina na soncu, VSe se krepko segreva. Namesto da bi bila razsla drevesa ali pa naredili kot je v Avstriji pri Metroju. A na koncu pa spet nekdo tuppi v ...prikaži več kglavo o globalnem segravanju on ozpuščanju nevarnih emisij v ozračje zaradi močćnosegrete plastike. Kdo je tu nor zdaj !???

  • banja 13:00 27.julij 2016.

    Oken pri parkiranju avta ne smete pustiti odprtih niti za milimeter. Meni so skozi stransko odprto okno, ki je bilo odprto za kakšen prst, vlomili in mi ukradli nekaj denarja. Šipo se da z močnim potiskom poriniti navzdol!!! Avto mora ...prikaži več biti ZAPRT in zaklenjen.Če pri speljavanju segretega avta odprete vsa okna za kakšno minuto, bo ves pregreti zrak pognalo ven.

  • k0libri 12:43 27.julij 2016.

    Tile amerikanci nimajo pojma. Vročega zraku ni v avtu noter. Naslednjič bodo pa hvalili, kako pomaga brez klime voziti z odprtimi okni.