Avto
6986 ogledov

Top 5 avtomobilov, ki so bili pred časom

Citroën DS Citroën
Včasih lahko za novo vozilo takoj zapišemo, da je zaradi oblike ali tehnologije pred svojim časom. Nekatera začnemo ceniti po nekaj desetletjih. Izbrali smo top 5 avtomobilov, za katere lahko trdimo, da so s svojimi posebnostmi prehitevali čas, v katerem so prišli na trg.

5. Citroën DS

Poseben je bil zaradi hidravličnega vzmetenja in izjemnega udobja. Citroën DS, znan tudi pod imenom žaba, je bil prvi serijski avtomobil z disk zavorami spredaj. Krasila ga je tudi nenavadna oblika. Proizvajali so ga med leti 1955 in 1975, sestavljali pa so ga tudi v Kopru.

Avto Najlepši avtomobil je žaba

4. Lamborghini miura

Miura je še danes zelo iskan avtomobil med zbiratelji. Ko je bil športni avtomobil predstavljen leta 1966, je bil poseben tako zaradi svoje oblike kot sredinsko postavljenega motorja V12 s 350 konjskih moči. Prvi primerki so tehtali vsega 1125 kilogramov. Danes ga označujemo kot predhodnika vseh današnjih superavtomobilov.

lamborghini_miura_02 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Lamborghinijev model miura je ime dobil po rejcu najbolj inteligentnih bikov v M Pol stoletja Avto Spomin na prvega lamborghinija z opeko

3. Aston Martin lagonda 

Ko je Aston Martin trgu predstavil lagondo, so bili odzivi zelo mešani. Vozilo je krasila futuristična potovalna kabina in digitalna instrumentalna plošča. Leta 1976 je bil tehnološko daleč pred časom.

Aston martin lagonda | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Peugeot 204 Galerija Avto Francoski šarmerji iz sedemdesetih

2. Mercedes-Benz 300 SL

Do predstavitve tega vozila odpiranje vrat Gullwing v avtomobilski industriji še ni bil znan. Predstavili so ga leta 1954, največja hitrost, ki jo je razvil je bila 260 km/h. To je bil takrat najhitrejši serijski avvtomobil. Bil je tudi prvi serijski avtomobil, ki je imel direkten vbrizg goriva.

Mercedes-Benz 300 SL coupe še danes velja za eno od najlepših in najbolj drznih  | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Gullwing, 300 sl, mercedes Vrata avtomobilov Avto Vrata avtomobilov skozi čas

1. Porsche 959

Na trgu se je pojavil leta 1986 in bil takoj označen za tehnološko najbolj napreden avtomobil svojega časa. V dolgem seznamu napredne opreme med drugim izpostavljamo pogon na vsa štiri kolesa, elektronsko nadzorovan tlak v pnevmatikah, prilagodljivo vzmetenje. Motor je bil remek delo nemške avtomobilske industrije. Šestvaljni bokser s prostornino 2,8-litra je razvil 444 konjskih moči. Pospešek od 0 do 100 km/h je bil 3,7 sekunde. Različica s 530 konjskimi močmi je zmogla hitrosti do 339 km/h.

Porsche 959 | Avtor: Wikimedia Wikimedia

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.