Avto
40 ogledov

Toyota bo vpoklicala zaradi stikala

Toyota yaris Toyota
Toyota je objavila prostovoljni vpoklic za skupno 6,5 milijona vozil, od tega 1,2 milijona tudi v Evropi. V primerjavi z afero Dieselgate in Volkswagnom pa je problem razmeroma majhen, saj obstaja verjetnost, da bo ponagajalo eno od stikal.

V Evropi prizadeti modeli so urban cruiser, corolla, auris, RAV4 in yaris, ki so bili izdelani med avgustom 2005 in avgustom 2006 ter med avgustom 2008 in decembrom 2010.

Težavo lahko povzroči gumb za pomik stekla na voznikovi strani. Tako naj bi v procesu izdelave pri določenih serijah prišlo do preslabega podmazovanja gibnih delov. Ti se lahko v procesu uporabe tako izrabijo, da odpadli delci na električni napeljavi privedejo do kratkega stika, so natančno pojasnili Japonci. Stikalo se posledično lahko prične topiti, kar lahko pozroči izbruh ognja, povzema BBC.

Gre za prostovoljni vpoklic, kar pomeni, da bo Toyota lastnike najverjetneje zgolj pozvala, naj pridejo na brezplačen pregled in morebitno menjavo stikala. 

Pri aferi z Volkswagnom in prevelikimi emisijami pri dizlih prejšnje generacije pa gre za obvezni vpoklic, zaradi česar bo moral proizvajalec aktivno skrbeti za to, da se bodo lastniki odzvali pozivom na vpoklic. Na servisih jim bodo posodobili programsko opremo na motorju, v primeru 1,6 TDI dizlov pa tudi zamenjati nekatere sestavne dele motorja. Pri Volkswagnu se zavedajo, da bodo škodo šteli v desetinah milijard evrov. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.