Avto
14 ogledov

Toyota in Volkswagen zapostavljata AEB

Aeb IIHTS
Večina avtomobilskih znamk še vedno ne ponuja sistema AEB niti kot dodatno opremo, čeprav se je tehnologija samodejnega ustavljanja izkazala za zelo pomembno za večjo varnost in nižanje stroškov lastništva avtomobilov.

Organizacija Euro NCAP je prejšnji teden prvič objavila test obnašanja različnih sistemov AEB v praksi pri majhnih (city AEB) in večjih hitrostih (inter-urban AEB) in v glavnem izrazila zadovoljstvo z zmogljivostmi, saj so avtomobili s temi sistemi brez posredovanja voznika prepoznali nevarnost in se s samodejnim zaviranjem izognili trčenju v postavljeno oviro ali pa so vsaj bistveno ublažili posledice. S tem so potrdili praktične ugotovitve nekaterih zavarovalnic in drugih združenj, denimo britanskega Thatchama, ki je tehnologijo AEB označil za eno izmed najpomembnejših varnostnih tehnologij današnjega časa.

Pri Euru NCAP pa so objavili tudi sveže podatke o dostopnosti AEB-sistemov, ki še vedno kažejo precej klavrno sliko. Trenutno je namreč le 17 znamk takšnih, ki AEB ponujajo svojim kupcem, a od tega je le pri šestih znamkah in pri določenih modelih vsaj ena različica sistema na voljo že serijsko. Volvo pri tem močno prednjači, saj je z AEB serijsko opremljenih že skoraj sto odstotkov vseh njegovih novih vozil, medtem ko razočara pogled na celoten koncern Volkswagen ali Toyota, kjer je AEB vidno zapostavljena tehnologija.

AEB | Avtor: Euro NCAP Euro NCAP

Varnost pešcev je kategorija, pri kateri AEB lahko odigra zelo pomembno vlogo, saj znajo nekateri avtomobili že prepoznati pešce ali kolesarje in se izogniti trčenju. Euro NCAP bo zato te sisteme v prihodnjih letih dodatno nagrajeval, a trenutno imajo po njihovih podatkih takšne avtomobile že na cestah le trije proizvajalci (Volvo, BMW, Rolls Royce). Sistem za prepoznavo pešcev je sicer premierno za znamko uvedel tudi novi mercedes-benz razred S.

Komentarjev 1
  • SiByte 07:36 07.november 2013.

    Z podatki iz leta 2012??? Prav tako Opel in še par drugih drugi slabših od VW!