Avto
37 ogledov

Toyota kljub rekordu še ne popušča pasu

Toyota EPA
Toyota je ta teden napovedala novo strategijo na področju proizvodnje, s katero bo zmanjšala stroške razvoja. Več modelov bo namreč temeljilo na skupnih avtomobilskih platformah, prav tako bo z drugimi proizvajalci delila več avtomobilskih delov.

Japonskemu avtomobilskemu proizvajalcu se v tekočem poslovnem letu obeta rekordnih 18 milijard dolarjev dobička. K temu sta največ prispevala šibak jen in močna prodaja na severnoameriškem trgu. A predsednik Toyote Akio Toyoda vztraja pri zmanjševanju stroškov.

"Nenadne in drastične spremembe v poslovnem okolju pomenijo, da nam konvencionalni način razmišljanja in poslovanja ne pomaga več pri vzdržni rasti," je poudaril Toyoda. "Smo na križišču, kjer moramo zgraditi nov poslovni model."

Toyota namerava z novo strategijo stroške razvoja zmanjšati za petino. Strošek uvajanja novih proizvodnih linij namerava razpoloviti, strošek investicije za nove tovarne pa glede na leto 2008 zmanjšati za 40 odstotkov.

Nov model bo začela uvajati na srednje velikih avtomobilih s pogonom na sprednjih kolesih, in to v letošnjem letu. Do leta 2020 želi v skladu z novo strategijo proizvesti polovico vseh vozil.

Če bo množičen vpoklic, bo "štala"

Strokovnjaki napovedujejo, da bodo podjetja, kot sta Toyota in General Motors, do leta 2021 zmanjšala število platform za vozila za več kot polovico. Podobno strategijo je že pred leti ubral nemški Volkswagen.

"To je Toyotina verzija modela zmanjševanja stroškov, ki ga je prvi uvedel Volkswagen," je pojasnil analitik raziskovalnega centra SMBC Friend Shigeru Matsumura. "Strategijo, ki vključuje uporabo več skupnih delov, je precej učinkovita in je postala globalni trend," je dodal.

Je pa Matsumura opozoril tudi na negativne vidike takšne strategije. V primeru, da določen del ne deluje, takšna strategija namreč vodi k masovnim odpoklicem. "Ta strategija je lahko dvorezen meč. Zato pa bodo Toyota in njeni rivali najverjetneje okrepili vlaganje v izboljšanje nadzora nad kakovostjo," je dodal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.