Avto
38 ogledov

Toyota spet prodala največ vozil

TZAVTO, toyota ft-1, koncept, 14. 01. 2014, foto: Toyota Toyota
Svet. Toyota je drugo leto zapored prodala največ avtomobilov na svetu. Z 9,98 milijona prodanih enot je prehitela General Motors na drugem mestu in Volkswagen na tretjem.

Prodaja toyotinih modelov je vključujoč podružnične modele Hino Motors in Daihatsu Motor, zrasla za 2,4 odstotka in v letu 2013 dosegla prodajo 9,98 milijona enot. General Motors ji je z 9,71 milijona prodanimi vozili tik za petami, daleč ni niti Volkswagen, ki je prodal 9,7 milijona vozila.

Japonski proizvajalec za letos načrtuje prodajo prek 10 milijonov vozil, natančneje 10,32 milijona, kar bi pomenilo štiri odstotno rast prodaje. Konkurenca pa ne miruje. Če je Toyota General Motors še leta 2012 vodila za 420 tisoč prodanih enot, se je lani razlika zmanjšala na 270 tisoč enot. Približuje se tudi Volkswagen, ki se želi do leta 2018 zavihteti na vrh po prodaji vozil na svetu. Samo za povečanje prodaje na ameriškem trgu bodo Nemci v prihodnjih petih letih namenili več kot pet milijard evrov. Do leta 2018 nameravajo na leto v ZDA prodati milijon vozil znamke VW in Audi.

Na drugi strani namerava GM na ameriški trg v naslednjih letih predstaviti kar 14 novih modelov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.