Avto
1228 ogledov

Toyote bodo vozile na rastlinsko olje

toyota land cruiser Toyota
V Zahodni Evropi bo Toyota s prihodnjim letom ponudila možnost dizelskih avtomobilov s pogonom na dizel iz obnovljivih virov.

Gre za gorivo z oznako HVO100, ki je 100-odstotno izdelano iz nefosilnih obnovljivih virov, kakršno je denimo odpadno jedilno olje, ki ga bosta lahko v Zahodni Evropi uporabljali toyoti land cruiser in  hilux, ki ju bodo izdelali po prvi četrtini 2023.

Golf TDI avtomatik Avto Dizelski motor se vrača skozi »bio vrata«

Hidrirano rastlinsko olje HVO-100 namreč po novem ustreza evropskemu standardu EN 15940, ki velja za parafinska dizelska goriva. Takšno gorivo ima višje cetansko število od fosilnega dizla, manjša pa je vsebnost žvepla in aromatov v njem. Za surovino mu služijo rastlinska olja, kakršni sta palmovo ali repično, ter odpadna olja, kakršna so jedilna olja po uporabi v gospodinjstvih.

toyota hilux | Avtor: Toyota Toyota

Črpalke za gorivo HVO-100 so sicer v Zahodni  Evropi že precej razširjene, najdemo pa jih predvsem v Belgiji, na Danskem, Finskem, Švedskem in Nizozemskem ter v Latviji, Litvi in Norveški. S povečevanjem povpraševanja se povečuje tudi njegova proizvodnja, ki trenutno znaša 4 milijone ton na leto, do leta 2030 pa naj bi se dvignila na 15,5 milijona na leto.

Dizel Izgovor mehanikov Avto "To bo zaradi biodizla!"
Komentarjev 2
  • jakec1575 08:48 11.avgust 2022.

    Kaj bomo pa jedli? Ce bojo vse jjivevpokrite z repico?

  • rd2dmk2 08:12 11.avgust 2022.

    no kmalu ne bo več olja za na solato. hitro prodat fritezo in kupit lonec na vroč zrak, ker drugače ne bo južne.