Avto
100 ogledov

Traffic live rešuje čakanja v zastojih

Navigacija traffic live
1/5
Andrej Leban
Traffic live je tehnologija, ki pomaga vsem, ki so odvisni od ažurnih prometnih informacij. Test po Sloveniji dokazuje, da je tehnologija zmogljiva, a za začetek predvsem na glavnih prometnih aortah. Treba pa je imeti "garmina".

Že po nekaj dneh delovanja v Sloveniji sem iz prve roke preizkusil Garminovo novost, spremljanja prometa v živo in opozarjanje na zastoje. 

Storitev deluje na vseh novejših Garminovin cestnih napravah srednjega in višjega razreda, ki omogočajo tehnologijo Traffic live. Priprava na usposobitev ni težka. Na pametnem telefonu si je le potrebno naložiti aplikacijo Garmin Link ter prek bluetootha spariti telefon in GPS napravo. 

Ob prižigu navigacijske naprave bo slednja s pomočjo telefona takoj pričela s posodabljanjem informacij o prometu. Telefon jo namreč zalaga s podatki o hitrosti prometa in pretočnosti, pri tem pa se zanaša na napredno bazo podatkov HERE. Ta upošteva lokacijske podatke voznikov, ki se s pametnimi telefoni v žepu tisti hip vozijo po cestah, pa tudi različne števce prometa, radijska sporočila, zgodovinske podatke ... Vsako minuto se tako prek telefona v napravo pretočijo kar najbolj točni analizirani podatki.

GPS naprava s Traffic Live storitvijo je tako veliko bolj učinkovita od radijskega TMC sistema, ki je doslej veljal kot najbolj ažuren vir o stanju prometa za navigacijske naprave, a se v praksi izkaže, da lahko pri njem prihaja do precejšnjih časovnih zamikov, saj je odvisen od hitrosti odzivanja skrbnika TMC, v slovenskem primeru Radia Slovenija International.

Na avtocesti zaznal že manjše zgostitve, zapore na regionalki ne

Traffic Live v slovenski praksi deluje zelo uporabno predvsem na avtocestah in v večjih mestih, kjer je zbrana dovolj velika masa “virov informacij”. Na zaslonu se tako zelo zgodaj pokaže obvestilo o zgostitvi prometa pred vami, hkrati pa je izračunana tudi zamuda v minutah, ki jo bo pridelal takšen zastoj. Če je smiselno, naprava predlaga hitrejšo alternativno pot. Preizkus na relaciji med Kranjem in Ljubljano je tako pokazal zelo dobro opozarjanje na manjše in večje zgostitve prometa na avtocesti in na ljubljanskih vpadnicah, stopnja zgostitve pa se loči po barvah od rumene prek oranžne do rdeče.

Navigacija traffic live | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Ni pa denimo uspel Traffic live prepoznavati vsakodnevnih zastojev pred zaporo v Mednem. Pri Garminu pravijo, da se mora najprej ustvariti dovolj velika vsakodnevna baza posredovalcev informacij, nato bo Traffic live deloval tudi na sekundarnih prometnih omrežjih.

Vrnjeno upanje v ločene naprave

Če so klasične navigacijske naprave v zadnjih dveh treh letih v borbi s pametnimi telefoni in v poplavi navigacijskih aplikacij bolj kot ne mahale z belo zastavo, imajo sedaj pri Garminu končno v rokah konkretnega asa, zakaj se takšno napravo še vedno splača imeti. Še posebej ker denimo niti Garminova uradna mobilna aplikacija Navigon še nekaj časa ne bo ponujala storitve Traffic Live.

Traffic live je načeloma zastonjska storitev, a je seveda potrebno pred tem kupiti ustrezno Garminovo napravo. Cena za "vstopno" napravo, ki že pozna sistem Traffic Live, je okoli 190 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.