Avto
98 ogledov

Transseksualci in transvestiti brez vozniškega izpita

transvestit Žurnal24 main
Rusija je transseksualce in transvestite uvrstila na seznam tistik, ki ne bodo več smeli opravljati vozniškega izpita in voziti avtomobilov.

Fetišisem, vojarizem, eksibicionizem so prav tako uvrščeni na seznam duševnih motenj, ki preprečujejo vožnjo avtomobila. Ruske oblasti pravijo, da so zdravstvene preglede za voznike zaostrili, ker je v Rusiji preveč prometnih nesreč, ki se končajo s smrtjo. Na seznamu motenj so tudi zasvojenost z igrami na srečo in kleptomanija.

Psihiatri in odvetniki ostro obsodili zakon

Ruski psihiatri in borci za človekove pravice so že obsodili potezo vlade in napovedali pritožbe, tudi na mednarodna sodišča.

Rusija je leta 2013 sprejela sporni zakon, ki predvideva kazni za širjenje "gejevske propagande" in netradicionalne načine življenja.

Ruski psihiater Valerij Evtušenko je za britanski BBC izrazil zaskrbljenost nad omejitvami pri vožnji. Evtušenko pravi, da se bodo ljudje izogibali obiskov psihiatrov, saj jih bo strah, da bi ostali brez vozniškega dovoljenja.

Prosesionalni vozniki za

Zanimivo, potezo vlade je potrlo Združenje profesionalnih voznikov. "Na naših cestah je preveč mrtvih. Prepričan sem, da je zahteva po zaostrenih zdravstvenih pregledih popolnoma upravičena," pravi prvi mož združenja Aleksander Kotov.

Ruski izvedenec psihiatrične stroke Mihail Strahov je za BBC dejal, da je opredelitev "osebnostne motnje" preveč nedorečena, nekatere motnje pa prav nič ne vplivajo na sposobnost posameznika, da vozi avtomobil.

Komentarjev 1