Avto
42 ogledov

Tretjina najpomembnejših cest v slabem stanju

cesta Bralka
Država nima dovolj denarja, da bi sanirala vse cestno omrežje. Tretjino državnih cest bi morali popraviti takoj.

Ocena. Država bo letos po dveh letih spet izvedla vizualno oceno stanja cest, ki spadajo pod okrilje Direkcije Republike Slovenije za ceste (DRSC). Ocene iz let 2011 in 2012 kažejo, da je stanje na cestah kritično.

Kritična kar polovica

Ceste se razvrščajo v pet razredov poškodovanosti. Poškodbe strokovnjaki ocenjujejo glede na jakost in površino, ki jo poškodba obsega. Upoštevajo razpoke, obrabo asfalta, udarne jame, krpe in stike. Od skupno 3.196 kilometrov državnih cest prvega in drugega reda je v zelo slabem stanju dobrih tisoč kilometrov oziroma 34 odstotkov vseh cest. Od 2.540 kilometrov državnih cest tretjega reda jih je v zelo slabem stanju 51 odstotkov.

Vrglo vas bo globoko

Ceste, ki so označene s kategorijo zelo slabo, so po besedah DRSC “poškodovane do take mere, da je ukrep obnove treba izvesti čim prej oziroma v prvi prioriteti”. Na takšnih cestiščih so široke mrežaste razpoke, udarne jame, ki so globlje od petih centimetrov in imajo premer večji od 20 centimetrov, obrabna plast pa se izrazito lušči. Ta cestišča imajo tudi izrazito deformirana območja krp in razširjene stike v obsegu nad 50 odstotkov vozne površine. Preostale ceste se razvrščajo v kategorije slabih, mejnih, dobrih in zelo dobrih cest.

Preberite tudi komentar Tjaše Pureber "Skakanje iz jame v jamo do brezna"

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.