Avto
3177 ogledov

Ne pobegnite, ko trčite v parkirano vozilo

Poškodba na parkiranem avtu Profimedias
Vsakemu se lahko pripeti trk v drugo vozilo na parkirišču. Kaj pa sedaj, kakšen je pravilni postopek? Samo bežati ne, zagrožena kazen precej preseže morebitni izgubljeni bonus zavarovalnice.

"Na parkirišču pri moji službi mi je nekdo grdo poškodoval prednja in zadnja vrata na mojem skoraj novem avtomobilu. Poleg udrtine je za seboj pustil sled črne barve. Nedaleč stran sem opazila parkiran avto črne barve, ki je imel na zadnjem odbijaču vidno povsem svežo poškodbo z odtisom bele barve, ki je povsem ustrezala barvi mojega avta," pripoveduje znanka.

"Poklicala sem policiste, ki so z meritvami potrdili domnevo, da je odgovorna prav lastnica črnega vozila. Ker me ni sama ni takoj obvestila, si je grdo zapletla situacijo, ko sem le vzpostavila stik z njo, pa je tajila in trdila, da je bil povzročitelj 'nek črn džip', ki ga je opazila med čudnim manevriranjem okoli mojega vozila ravno, ko se je iskala parkirišče." 

Vsak dan se po Sloveniji zgodi na stotine blažjih trkov med vozili, od tega jih policija obravnava le manjši delež. Praviloma se lastniki brez večjih težav dogovorijo o odgovornosti, spišejo evropsko poročilo in nadaljnje postopke urejajo pri zavarovalnicah. 

Kaj pa, ko z našim vozilom nehote poškodujemo drugo vozilo na parkrišču, kjer lastnika ne poznamo in ni prisoten, kakšen je pravilni postopek takrat?

Če ne vemo, čigavo je vozilo, ki smo ga poškodovali, moramo na tak ali drugačen način o tem obvestiti lastnika. Pri policiji pravijo, da zadostuje tudi to, da za brisalec zataknemo listek s svojimi kontaktnimi podatki, lahko pa tudi pokličemo policijo, ki najde lastnika prek lastnih evidenc. 

Zadevo nato prepustimo svoji zavarovalnici, ki ureja nadaljnje postopke z zavarovalnico oškodovanke. 

Kaj vas čaka zaradi pobega

Nikar pa ne skušajmo po "francosko" odpeljati v želji po rešitvi zavarovalniškega bonusa, saj si s tem lahko nakopljemo konkretno kazen, da ne govorimo o osebnosti, ki jo s tem kažemo. 

Zakon o pravilih cestnega prometa v svojem 109. in 110. členu jasno opredeljuje dolžnosti vsakogar, ki je udeležen v prometni nesreči, med drugim tudi to, da je potrebno "osebi, ki ji je povzročena škoda, pa je ni na kraju nesreče, posredovati svoje osebne podatke." Zagrožena kazen, če ne posredujemo podatkov, je 160 evrov.

Zakon pa dodatno določa še kazen 500 evrov za tistega, ki ne postopa v skladu s tem določilom: "Neposredni udeleženec prometne nesreče, ki je zapustil mesto prometne nesreče, mora nemudoma obvestiti upravičenca do podatkov iz prejšnjega odstavka ali policijo, da je bil udeležen v prometni nesreči, posredovati podatke o kraju in ostalih okoliščinah nesreče, svoje podatke, registrsko številko vozila in navesti kraj, kjer se nahaja, ter omogočiti naknadno ugotavljanje dejstev."

Ob očitnem begu pred odgovornostjo bodo policisti tudi veliko prej napisali kazen zaradi nepravilnega premika vozila, ki znaša še dodatnih 300 evrov in 3 kazenske točke. Je vaš bonus res vreden vsaj 800 evrov?

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • fifi 01:19 04.junij 2015.

    nadaljnJe, nadaljnJi itd.* 2 J-ja!!!! ;)

  • dimnikar 13:00 03.junij 2015.

    "da ne govorimo o osebnosti, ki jo s tem kažem" - POHVALNO, da ste to izpostavili.