Avto
75 ogledov

Trmasti Rus naposled le plačal kazen za vinjeto

Slovenija 24.01.2014 vinjeta, namescanje nove vinjete za voznjo po slovenskih av Saša Despot
Na cestninski postaji Dane je bilo pet dni parkirano vozilo, ker voznik ni želel plačati kazni zaradi neuporabe vinjet. A tudi Dars je pri svojem vztrajal do konca.

Bralec nas je opozoril, da je bil na Danah več dni parkiran avtomobil z ruskimi tablicami. "Uradno naj bi šlo za okvaro, neuradno pa voznik ni želel plačati kazni," nam je sporočil. "Zanima me, če bi tako ravnali policisti in cestninski nadzor Darsa s Slovencem."

Na Darsu potrjujejo nenavadno zgodbo. "Cestninska nadzornika sta 14. novembra opravljala nadzor nad pravilno uporabo vinjet na CP Dane ... Ob 1:53 je bilo ustavljeno osebno vozilo ruskih registrskih oznak brez vinjete. Cestninska nadzornica je kršitelju izročila informacijo o obvezni uporabi vinjet v ruskem jeziku, celoten postopek pa je vodila v srbohrvaškem jeziku, ki ga kršitelj razume."

Rus je bil res nekaj posebnega

"Cestninska nadzornica je kršitelju izdala plačilni nalog in sklep o začasnem odvzemu listin. Kršitelj je kupil tedensko vinjeto 2A, ki jo je plačal s kartico ter pravilno namestil na vetrobransko steklo. Ni pa hotel plačati globe, zato mu nadzornica ni mogla vrniti dokumentov, zaradi česar se po končanem postopku ni želel odstraniti iz zapore. Cestninska nadzornika sta o tem ob 2:43 obvestila policijo, ki je na kraj dogodka prispela ob 2:48. Ker kršitelj vozila niti po posredovanju policije ni želel odstraniti, so vzdrževalci ACB Kozina ob 4:10 zavarovali vozilo."

Na Darsu pravijo, da sta nadzornika postopek vodila v skladu z zakonom, nimata pa možnosti, da bi "na podlagi izsiljevanja kršitelja le-temu vrnila dokumente in bi ta pot lahko nadaljeval brez plačila globe." Očitno pa je bil tokratni voznik res nekaj posebnega. "Kršitelji se pogosto poslužujejo različnih načinov izsiljevanja, vendar so se do sedaj vsi tovrstni poskusi zaključili najpozneje ob prihodu policije."

Kot še dodajajo pri upravitelju slovenskega avtocestnega omrežja, je kazen zaradi neuporabe vinjet prihodek državnega proračuna, ne Darsa. Na leto se na ta način v državno blagajno nateče za okoli sedem milijonov evrov prihodkov.

Komentarjev 16
  • Protoncek 20:52 19.november 2014.

    NE vem, kdo je tukaj nepismen...preberi članek še enkrat in boš videl da so vinjeto kupili pri tistem darsovcu šele potem, ko jih je ustavil brez nje!! Vinjeto so kupili, samo kazni niso hoteli plačat.JE že prav, da so ...prikaži več naši vztrajali, samo ni pa prav, da imamo tako nesposobne zakone da noben nima pooblastil avta odpeljat in zaračunat poleg vsega še dnevno ležarino.

  • Swap 07:47 19.november 2014.

    IMELI SO VINJETO a si ti pismen

  • Swap 07:46 19.november 2014.

    Kaj si ti kak specijalist za Rusijo.