Avto
2053 ogledov

"Tudi če v šoli kiksne, samo da riše!"

Georg Gedl Andrej Leban
Tudi v dobi najzmogljivejših računalnikov se oblika vsakega modernega avta še vedno začne s svinčnikom in papirjem.

Mojster industrijskega oblikovanja Georg Gedl je v ljubljanskem Cityparku postavil na ogled nekaj svojih najlepših renderingov oziroma risb avtomobilskih klasik. Z njimi se poklanja zgodovini avtomobilskega oblikovanja, ki je že od 30. let prejšnjega stoletja naprej prevzelo eno poglavitnih vlog pri tem, ali je neki avtomobil pri kupcih dobro sprejet ali ne. 

Navdih za tematsko razstavo oziroma razstavljena umetniška dela je prestižna italijanska prireditev za ljubitelje avtomobilskih klasikov Concorso d’Eleganza Villa d’Este pod imenom "The Symphony of Engine", ki je letos slavila 90. obletnico. 

Georg Gedl in modlečki Avto Tisti Dolenjec, ki ima doma prek 1.000 avtov

Gedl je upodobil najlepše med njimi ter jih z njihovimi privlačnimi življenjskimi zgodbami približal vsem navdušencem v Sloveniji. Med drugim je izpostavil svojega nekdanjega varovanca Roberta Lešnika, danes glavnega oblikovalca zunanjosti pri Mercedes-Benzu, ki mu je povedal, da pri Mercedesu tudi danes tista prva, najbolj osnovna skica vsakega bodočega avta še vedno nastane v obliki ročnega renderja, torej upodobitve na papir. 

Georg Gedl | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

Ne le razstava temveč tudi delavnice risanja

Mojster Gedl je dejal, da želi z razstavo, katere del bodo 1. oktobra tudi informativne delavnice risanja, spodbuditi prenos znanja na nove talente. Po njegovem se med nami skriva veliko nadarjenih, ki bi lahko ob pravih usmeritvah in spodbudah postali izvrstni risarji. "Za to ne potrebujejo risarske opreme v vrednosti 400 evrov, dovolj sta navaden svinčnik in papir," je bil slikovit in izpostavil nedavno zgodbo, ko ga je na parkirišču ustavil nek oče in ga prosil, ali mu lahko pokaže risbe njegovega šestletnega sina. Gedla je presenetilo, kako detajlne risbe že riše fant po imenu David. "Če si sebe predstavljam pri šestih letih ..."

Gedl zato poudarja, naj ljudje ne glede na starost, čim več uporabljajo svinčnik in papir, starši pa naj spodbujajo kreativnost svojih otrok. "Tudi če v šoli kisne, samo da riše!" Risanje je po njegovem tudi odlično orodje proti stresu.

Med upodobljenimi avtomobili so med drugim Mercedes Benz 540 K cabriolet A, ki si ga je do leta 2007 lastil dolgoletni predsednik Formule 1 Bernie Ecclestone, Caddilac series 62, ki ga je vozila znana ameriška igralka Rita Hayworth z nadimkom ljubezenska boginja Holivuda, Rolls Royce Phantom I, ki je znan pod očarljivim imenom "Fantom ljubezni", Aston Martin DB4 GT Zagato, ki ga je vozil slavni dirkač Roy Salvadori, Bugatti 57 Atalante, Fiat V8 supersonic, OSCA MT4, Tatra 77 Voisin C23 Charente in drugi.

Del razstave je tudi majhen del njegove bogate zbirke avtomobilskih modelov, na prizorišču pa je tudi Fordov poltovornjak, letnik 1947, ki je bil prenovljen oziroma spremenjen po Gedlovih renderjih.

Georg Gedl | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

Za seboj pušča zelo opazno sled

Gedl se je - če ne zaradi drugega- tudi laikom gotovo globoko vtisnil v spomin po znameniti Adriini prikolici z modro črto, s katero je novomeško podjetje v 80. letih pogumno zakorakalo po Evropi. Mojster oblikovanja, rojen v Vojvodini, je svojo poklicno pot v času železne zavese začel pri Audiju in BMW.

Po vrnitvi v domovino se je naselil na Dolenjskem in od takrat dejavno pomagal vzpostavljati temelje industrijskega dizajna pri številnih slovenskih podjetjih, v prvi vrsti pri IMV in kasnejši Adrii. Ves čas je še posebno pozornost namenjal mladim talentom. Čeprav v pokoju, je Gedl še vedno zelo dejaven na številnih področjih, ki so tako ali drugače povezana z oblikovanjem.

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar vec
    vec 12:18 24.september 2019.

    A noben ne ve kaj je rendiranje, ina kar nekaj pomenov.