Avto
3449 ogledov

Tudi k nam prihajajo športne toyote

Toyota Gazoo Racing, GR yaris, GR supra, GR sport
1/16
MatijaJanežič
Iz oči v oči smo spoznali športne avtomobile, ki jih bo Toyota pripeljala tudi na naše ceste.

Toyota nam je na prireditvi Kenshiki v Amsterdamu predstavila tudi športno podznamko Gazoo Racing, ki sicer obstaja že nekaj časa, a bo kmalu močno povečala svojo ponudbo in prisotnost na trgu.

Toyota je bila v svoji zgodovini precej uspešna v zelo različnih disciplinah avtomobilskega športa. Naštejmo le nekaj. Prva zmaga je prišla leta 1975 na reliju Avstralije, 1994 je Didier Auriol s celico GT osvojil svetovno prvenstvo v reliju, pomembne uspehe pa so dosegli tudi na Dakarju in v Le Mansu. Izjemno uspešno za njih je bilo tudi lansko leto, ko so zmagali v Le Mansu, na prvenstvu WRC in na Dakarju.

Toyota Gazoo Racing, GR yaris, GR supra, GR sport | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Pestra je tudi zgodovina proizvodnje športnih avtomobilov. Njihov prvi pravi športni avtomobil je v šestdesetih letih bila toyota 2000 GT, v devetdesetih letih pa so imeli popolno ponudbo športnih avtomobilov s celico in supro. Kmalu potem so prekinili izročilo športnih avtomobilov dokler se niso pred leti vrnili s toyoto GT86, pri kateri pa ne gre toliko za samo športnost kot za dober občutek in strast v vožnji.

Avto "Ne naredite mi več dolgočasnih avtomobilov"

Prenos športnosti v serijske avtomobile

Zato so tudi ustanovili organizacijo Toyota Gazoo Racing, ki je Toyoti z udeležbo v avtomobilskem dirkanju omogočila, da tekmovalne izkušnje prenaša v cestne avtomobile. Hkrati so vlagali tudi v razvoj ljudi. Kot je povedal vodja tiskovnega urada znamke Gazoo Racing Robert Tickner, so iz redne avtomobilske dejavnosti vzeli določene inženirje in jih vključili v moto športne dejavnosti ter jih tako izpostavili okolju z visoko stopnjo obremenitve, kjer so se naučili hitro razmišljati in se hitro odzivati. Ti ljudje so potem strast do dirkanja prenesli v cestne avtomobile.

Thierry Neuville WRC Šport Ogorčen troboj na prestižnem reliju

Toyota Gazoo Racing, GR yaris, GR supra, GR sport | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Prvi produkt te dejavnosti je bila GR supra, ki so ji v začetku namenili 3-litrski vrstni trivaljnik. Z začetkom letošnjega leta so njeno ponudbo razširili tudi z novim2-litrskim turbobencinskim štirivaljnikom, ki razvije moč 190 kilovatov in navor 400 njutonmetrov ter poskrbi, da se GR supra v 5,2 sekunde izstreli do 100 kilometrov na uro. Kot so povedali v Amsterdamu, je novi motor lažji in bolj kompakten zato so z njim celo izboljšali GR suprine vozne lastnosti in ji omogočili še bolj ostro vožnjo skozi ovinke.

Toyota supra z izpušnim sistemom Akrapovič Avto Poslušajte, kako je slovenski specialist uglasil najbolj pričakovani japonski avtomobil

Yaris za izlet v Monte Carlo

Bolj razburljiva je prava novost letošnjega leta, toyota GR yaris, h čigar razvoju je precej pripomoglo tudi podjetje Tommi Mäkinen Racing. Za razvoj moči skrbi Toyotin novi 1,6-litrski turbobencinski trivaljnik z močjo 192 kilovatov in navorom 360 njutonmetrov, ki jih mora voznik ročno prenesti na vsa štiri kolesa. Karoserija je izdelana iz lahkih materialov, zato GR yaris tehta le 1.280 kilogramov, kar se odrazi v zelo ugodnem razmerju zgolj 4,9 kilograma na 'konja' moči in pospeških v vsega 5,5 sekunde do 100 kilometrov na uro ter prisilno omejeni največji hitrosti 230 kilometrov na uro.

Toyota Gazoo Racing, GR yaris, GR supra, GR sport | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Da bi zagotovili štirikolesni pogon in dobre vozne lastnosti, so inženirji združili kar dve platformi. Sprednji del so vzeli yarisovi serijski platformi GA-B, zadnjega pa večji platformi GA-C z večbodilno premo in možnostjo prenosa pogona na kolesi. Štirikolesni pogon uporablja različni razmerji za prednjo in zadnjo premo in omogoča prenose moči v razmerjih med obema premama 100:1 do 1:100, torej sta možna tudi popolnoma prednji ali popolnoma zadnji pogon. Razmerje lahko z gumbom na armaturni plošči nastavlja tudi voznik sam. Visokim zmogljivostim prilagojene tudi zavore s koluti premera 356 milimetrov spredaj. Streha je v primerjavi z običajnimi yarisi spuščena za 91 milimetrov, za dober položaj na cesti pa skrbijo tudi aerodinamične izboljšave.

toyota yaris GR Prihaja konec leta Avto Toyota presenetila že na začetku leta

Je torej GR yaris avtomobil, ki ga bo kupec dobil opremljenega z varnostno kletko, pet točkovnimi varnostnimi lasovi in lupinastimi dirkalnimi sedeži? Izvršna direktorica Toyota Gazoo Racing Yumi Otsuka je na to vprašanje odgovorila, da jih voznik lahko vgradi pozneje, če to seveda želi. A kot cestni avtomobil ima GR yaris vse pripomočke za varnost in udobje, ki jih lahko pričakujete v majhnem mestnem avtomobilu. Torej je z njim možen tudi izlet na morje konec tedna, vendar pa bo to, kot je dodala Otsuka, zares hiter izlet. Poudarila je, da bo GR yaris odličen predvsem za hitro vožnjo do Monte Carla.

Toyota Gazoo Racing, GR yaris, GR supra, GR sport | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

GR se seli navzdol

Toyoti GR supra in GR yaris v bistvu nista več pravi novosti, novost pa je nova zasnova Toyotine ponudbe športnih vozil. V Amsterdamu so namreč povedali, da se oba omenjena avtomobila uvrščata v dva od treh stebrov njihove prihodnje ponudbe na področju športnih avtomobilov.

Toyota corolla Avto Corolla, avto, s katerim je Toyota obnorela svet

Če je GR supra namenjena pravim motoršportnim navdušencem, ki si želijo na dirkališča, GR yaris pa bo zastopal ponudbo za bencinske navdušence na vsakdanjih cestah, bodo v okviru ponudbe GR Sport na voljo tudi povsem običajni avtomobili, ki jim bodo namenili nespremenjeno vsakdanjo tehniko pod karoserijo in dodatki, ki bodo odražali določeno mero športnosti.

Toyota Gazoo Racing, GR yaris, GR supra, GR sport | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Prva predstavnica te ponudbe bo toyota corolla kot eden od Toyotinih najbolj ključnih avtomobilov in sicer v hibridnih ali bencinskih motornih različicah ter kot kombilimuzina ali kombi. Kot so poudarili, so novo corollo že samo po sebi zasnovali precej dinamično, zato ji bo ustrezal tudi takšen športni paket.

toyota yaris, mirai, rav4, tnga Avto Toyota nam je razkrila kaj pripravlja za prihodnja leta

Toyota Gazoo Racing, GR yaris, GR supra, GR sport | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.