Avto
4858 ogledov

Tudi predsedniku velesile se kdaj pokvari avto

Emmanuel Macron espace Profimedia
Francoski predsednik Emmanuel Macron je imel težave z vžigom svojega avta.

Emmanuel Macron se je te dni mudil na uradnem obisku na Poljskem, kjer je utrjeval skrhane evropske vezi in z gostitelji sklenil tudi nekaj dragih poslov.

Poljski spletni dnevnik Dziennik.pl pa je poročal o uvodnem zapletu, ki se je Macronu zgodil, ko se je ravno poslavljal od sprejema pri poljskem predsedniku Andrzeju Dudi. Protokolarni renault espace, ki ga Macron uporablja predvsem za državniške obiske in ga v ta namen posebej pripeljejo v državo gostiteljico, je odpovedal poslušnost in ni hotel vžgati. 

Zadrega je bila še toliko večja, ker Macron prisega le na avtomobile francoskih proizvajalcev in se ne želi voziti v čem drugem, recimo nemškega porekla. 

Po nekaj minutah negotovosti sta tajni službi obeh držav našli elegantno rešitev. Macronu je svoj avto posodil kar predsednik Duda. Gre za nekdanjega Citroënovega zastavonošo C6. Avto naj bi bil sicer brez balističnega oklepa, kot ga ima espace, a Macrona ta kršitev ene od osnovnih pravil prevoza predsednika očitno ni motila. 

Macron za osebni prevoz uporablja več vozil, poleg avtomobilov modela renault espace se zanaša tudi na DS 7 crossbacka. To ni prvič, da je protokolarni francoski espace v soju žarometov. Pred dvema letoma je prišlo na dan, da je izdatna teža, ki jo je dodala balistična zaščita, lahko močno vpliva na njegove maneverske sposobnosti in ima zato predsedniški avto relativno nizko maksimalno hitrost. 

Renaulta espaca v Sloveniji ni več mogoče kupiti, domači uvoznik ga je umaknil iz prodaje. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Preprostež 15:10 15.februar 2020.

    Predsednik katere velesile? Od kdaj je Francija velesila?

  • Tupamaros 12:07 15.februar 2020.

    Kdo ne vozi "japonca" naj hodi peš.

  • kapibara1 09:54 15.februar 2020.

    A zdej se pa ne boste norca delali, kot iz tistega Ruskega tanka, na paradi..