Avto
28 ogledov

Tudi vi vozite, kot da bi bili pijani?

telefoniranje med vožnjo Shutterstock
Telefoniranje med vožnjo z zgolj eno roko na volanu se je vraslo pod kožo Slovencem kljub nevarnostim, ki jih to lahko povzroča. Bluetooth slušalka najcenejši pripomoček, ki ga tolerira tudi policija.

Ko vam zazvoni telefon ali zaslišite opozorilo za novo sporočilo, najprej varno ustavite na primernem mestu in šele nato dvignite telefon. To je osnovno sporočilo preventivne akcije, ki jo od danes naslednja dva tedna izvaja javna agencija za varnost prometa.


V tem času bodo policisti še pozorneje spremljali početje slovenskih voznikov za volani. Do konca lanskega leta so našteli skoraj 19.500 kršitev s področja uporabe mobilnega telefona med vožnjo. Kazen za nepravilno uporabo telefona med vožnjo je sicer 120 evrov.

Uporaba mobilnih telefonov med vožnjo vpliva na slabši odzivni čas voznika, počasnejše zaznavanje prometne signalizacije in odzivanje nanjo, daljši je zavorni čas. Poveča se tudi tveganje pri odločitvah, kot so zmanjšana varnostna razdalja in manjše prilagoditve razmeram na cesti.

Statistika gre v nebo

Uporaba mobilnih telefonov med vožnjo, ki jo je opazila policija, se je lani v primerjavi z letom prej povečala za sedem odstotkov, od leta 2007 pa za kar 255 odstotkov. Raziskave poleg tega kažejo, da se več kot polovica klicev opravi med vožnjo.

Slovenska zakonodaja telefoniranje med vožnjo sicer dovoljuje, a le če je v vozilo vgrajena naprava za prostoročno telefoniranje ali brezžična slušalka, tako da vozniku pri tem ni treba fizično upravljati telefonskega aparata, so zapisali na javni agenciji za varnost prometa.

Policija bluetooth sicer tolerira, a ...

Niti strokovnjaki niti policija prostoročnemu telefoniranju sicer niso naklonjeni, saj raziskave kažejo, da je lahko voznik zaradi pogovora premalo pozoren na dogajanje na cesti.

Slušalka bluetooth | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

"Uporaba slušalke bluetooth je med vožnjo dovoljena le, če ne zmanjšuje zmožnosti obvladovanja vozila ali slušnega zaznavanja voznika. To pomeni, da voznik med vožnjo ne uporablja telefonskega aparata, temveč le slušalko. V zvezi s prostoročno uporabo mobilnih telefonov med vožnjo si želimo, da bi kljub temu, da trenutno ne gre za formalno prepovedano ravnanje, vozniki takšno ravnanje prepoznali kot negativno oziroma kot tako, ki povečuje tveganje za nastanek prometnih nesreč," so tako pred časom zapisali na policiji.

Komentarjev 3
  • 4d5eccf93739c6305aaf8969a682cc57e1fd7395 23:10 13.januar 2014.

    Sej ni tezava v zasedeni roki. Problem je v pogovarjanju z nekom ki ni fizicno prisoten zraven nas. Govor po telefonu obremeni voznika veliko bolj, kot govor s sopotnikom. In to nobena prostorocna naprava in modrozobe slusalke v resnici nic ...prikaži več kaj dosti ne pomagajo (minimalno) ...

  • vzev 13:18 13.januar 2014.

    Še pred kratkim je bila narejena raziskava, da veliko bolj kot telefon vplivajo na vožnjo dojenčki ali otroci v avtu. Pa nikjer nisem še nikoli prebral, da bi kdo rekel da ne smemo vozit otrok v avtu. Če je pa ...prikaži več tako moteče, da se pogovarjaš pa prav tako nebi smelo biti v avtu niti sopotnikov.

  • Avatar čavez
    čavez 12:20 13.januar 2014.

    Kaj pa avtomatski menjalnik, imam skoz eno roko frej.