Avto
381 ogledov

Tudi za ta prekršek vas kaznujejo

zastoj Saša Despot
Zakon o pravilih cestnega prometa predvideva globe tudi za prekrške, za katere marsikdo misli, da jih policisti nikoli ne napišejo.

V Zakonu o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) je zapisanih več prekrškov, za katere se zdi, da jih policija le redko kdaj napiše. Kdaj ste nazadnje slišali, da je voznik avtomobila dobil kazen, ker je skozi okno vozila odvrgel smeti? Že ob hitrem prebiranju ZPrCP lahko opazimo še nekaj členov, za katere se mogoče zdi, da se na njihovi podlagi le redko izrečejo globe.

Med takimi, ki bodejo v oči, je 4. odstavek 38. člena ZPrCP. Omenjeni člen se nanaša na vožnjo z vozilom po smernem vozišču z dvema ali eč označenimi prometnimi pasovi. V 4. odstavku je zapisano naslednje: "Kadar se na cesti iz prejšnjega odstavka promet zgosti toliko, da vozila zasedajo vse prometne pasove na smernem vozišču in se premikajo s hitrostjo, ki jo pogojujejo pred njimi vozeča vozila, ni dovoljeno zapeljati z enega na drugi prometni pas, razen zaradi razvrščanja pred križiščem ali ustavitve vozila". Sedmi odstavek istega člena za takšno ravnanje predvideva globo v višini 120 evrov. Lani je 12 voznikov dobilo globo zaradi neupoštevanja prej napisanega. 

Zakon predvideva tudi globo za vožnjo v rumeno luč (2. točka 1. odstavka 99. člena ZprCP), in sicer v višini 160 evrov. Lani so policisti zabeležili 869 takšnih kršitev. 

Globa v višini 80 evrov je predvidena tudi za kršitve določil 5. člena zakona, ki se nanaša na varstvo okolja. Kdor iz avtomobila odvrže kakršnekoli stvari - mednje sodijo tudi cigaretni ogorki, papir in plastenke - ga lahko policija oglobi. Lani so policisti obravnavali 112 takšnih prekrškarjev. Enako velja tudi v primeru, ko voznik na cesti vozilo ustavi za več kot tri minute ali ga parkira in pri tem ne ugasne motorja. Statistik za leto 2016 pokaže, da so policisti obravnavali 37 takih primerov.

Zakon predvideva globo tudi za tiste, ki vozijo prepočasi in pri tem ovirajo druge udeležence v prometu. Njih čaka globa v višini 120 evrov. Lani so policisti obravnavali 283 takšnih prekrškov.

V spodnji tabeli so podatki o številu prekrškov v preteklih štirih letih.

prekrški | Avtor: Saša Despot Saša Despot

dezurni@zurnal24.si 

Komentarjev 15
  • vzev 23:09 29.maj 2017.

    Sam res ne mislim ugašati avto, kadar čakam. Prva stvar ko prižgem avto je izklop start stop sistema. Ne vidim niti ene prednosti, da bi brez veze ugašal avto. Ko avto stoji na mesto tako ne pije skoraj nič goriva.

  • vzev 23:08 29.maj 2017.

    Če s svojo polžjo vožnjo ustvarjaš kolono ( tri vozila), in se ne odmakneš si v prekršku. Pa ni važno ali pelješ 50 ali 89 km/h.

  • DjaDjeDje 13:54 29.maj 2017.

    Pozdravljeni,malce nenavadno je, da v dveh letih ne bi zaznali in oglobili niti enega prekrška vožnje v rumeno luč, zato se mi je zdel odgovor takrat nenavaden.Ko dobite pravilen podatek ga sporočite, v vsakem primeru pa se vam ...prikaži več zahvaljujem za odgovor.