Avto
2819 ogledov

Udarne jame focusu ne bodo mogle priti do živega

Cestna luknja Ford
Sistem za prepoznavo cestnih lukenj v avtu nižjega srednjega razreda? Natančno to.

Ford je napovedal, da bo imel njihov prihajajoči focus prav posebno dodatno opremo. Udarci zaradi cestnih lukenj so med pogostejšimi razlogi za napake na podvozju in z njim povezanimi stroški. Proti temu je namenjen sistem za zaznavo udarnih jam na cesti. Senzorji na avtu spremljajo cesto pred vozilom in zaznavajo luknje. Informacijo posredujejo računalniku, ta pa v hipu prilagodi blažilnike na kolesih, da otrdijo. Kaj to pomeni? Ko prevozi luknjo, kolo ne "pade" tako globoko v luknjo, kot bi sicer, zato tudi ne zadene tako močno na rob luknje ob "izhodu". Posledično je udarec blažji in zato ugodnejši za avto. 

Zadnje vpetje ima od tehnologije več prednosti kot prednje, saj imata zadnja blažilnika več časa, da se prilagodita.

Sistem prepoznavanja lukenj je sicer serijsko vključen v dinamično podvozje z nadzorom blaženja, ki bo med opcijami novega focusa. To podvozje vsake dve milisekundi spremlja dogajanje pri podvozju, karoseriji, volanskemu mehanizmu in zavorah ter sproti prilagaja različne sisteme za kar najbolj nežno vožnjo.

Focus bo dobil še eno tehnično novost. Kot prvi ford uvaja tehnologijo HUD oziroma projekcijo podatkov na posebno stekelce nad armaturno ploščo voznika. Temu zato ne bo več potrebno tolikokrat odmikati pogleda s ceste.

Ford focus bo v evropskih salonih na voljo v roku nekaj mesecev. Sistem prepoznave lukenj bodo pri Fordu uvedli še v vse modele, ki so po velikosti oziroma ceni postavljeni višje od focusa.

Spodnji video prikazuje, kako deluje Fordov sistem nadzora cestnih lukenj:

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 3
  • VonLiegenStuhl 13:40 23.junij 2018.

    Xantia activa II je to imela pred 20 leti.

  • Fulmmer 13:11 23.junij 2018.

    Naše ceste lahko uporabijo kot poligon za preizkušanje, če bo to prenesel, pol ni panike......

  • Laznivi 09:37 23.junij 2018.

    Avto narejen sa slovenske ceste. Bo drzava subvencionirala nakup.