Avto
19 ogledov

Umetniški dirkalnik

Jeef Koons umetnost BMW
1/5
Žurnal24 main
Na svetovni premieri 17. BMW Art Car v pariškem Centre Pompidou je Jeff Koons pred 300 VIP povabljenci z mednarodno udeležbo, razkril svojo avtomobilsko umetnino.

Dogodek se je odvijal natanko tam, kjer je Roy Lichtenstein daljnega leta 1977 prvič predstavil in se podpisal pod svojo avtomobilsko umetnino Art Car.

V duhu umetnikov, kot so Calder, Stella, Lichtenstein in Warhol, je BMW v tem letu najavil, da bo 17. avtomobil Art Car, ki ga je ustvaril Jeff Koons, tekmoval tam, kjer so pred njim dirkale prve avtomobilske mojstrovine legendarnih umetnikov – na dirki 24 ur Le Mansa v Franciji med 12. in 13. junijem 2010. Za "platno" je Koons uporabil BMW M3 GT2, s homologacijo za tekmovanje na letošnji dirki, ki velja za svetovno najprestižnejšo vzdržljivostno preizkušnjo.

Na osnovi BMW M3 iz programa športnih avtomobilov high-performance, ima BMW M3 GT2 vgrajen 4.0-litrski V8 motor z maksimalno močjo 500 konjskih moči, vključuje z nadgrajeno šasijo, dirkalnimi zavorami in uporabo lahkih materialov. BMW M3 GT2  je v boju za naslov na letošnjem dogodku.

Od leta 1975 spreminjajo umetniki iz celega sveta avtomobile BMW v umetniške stvaritve in tako, preko programa Art Car, označujejo določeno obdobje ustvarjanja. Domovanje vseh avtomobilov BMW Art Car je muzej BMW v Münchnu. V mesecu septembru bo tudi 17. BMW Art Car Jeffa Koonsa predstavljen skupaj s še nekaterimi njegovimi predhodniki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.