Avto
9619 ogledov

Upokojili bodo eno najbolj zanimivih kombilimuzin

Volvo V40 cross country Volvo
Iz razreda kompaktnih avtov se očitno poslavlja eden njegovih bolj zanimivih članov.

Volvo V40 ne bo dobil neposrednega naslednika. To je za Autocar potrdil evropski šef švedske znamke Lex Kessemakers. Čeprav je bil še nekaj let nazaj najmanjši član eden najbolj prodajanih Volvovih avtomobilov, pa so se razmere na trgu spremenile. O tem priča podatek, da je samo lani njegova prodaja upadla za 23 odstotkov na slabih 80 tisoč avtov. Zato ga bodo v roku treh let nadomestili s križancem kupejevskega videza. 

Volvo V60 Avto Volvo V60 z varnostjo in uporabnostjo meče senco na nemce

Kessemakers je prepričan, da lahko cilj 800 tisoč proizvedenih avtov na leto pri Volvu dosežejo tudi brez klasičnega kompakta, bo pa njihov razred 40, v katerem je trenutno še križanec XC40, gotovo potreboval še en model. Ta naj bi bil bolj "kreativen", je povedal Šved in dodal, da bo to avto, v katerega bo mogoče zaradi višje postave enostavno vstopati in izstopati. Z obliko naj bi pihal na dušo tudi zdajšnjim ljubiteljem klasičnih kombilimuzin. Nobenega dvoma ni, da bodo ponujali tudi njegovo povsem električno različico. 

V40 je bila v 90. letih oznaka za C karavana, po njegovi ukinitvi pa so jo leta 2013 oživili s kompaktnežem, ki je v premijskem segmentu konkuriral BMW seriji 1 ali audiju A3. Med njegove zanimive posebnosti pred prenovo je šlo šteti petvaljne motorje in za standarde izjemno varnost, medtem ko po vozni dinamiki ni mogel nikoli povsem parirati nemškim atletom. Prodaja se tudi nekoliko višja in robustnejša različica V40 cross country.

Volvo V40 | Avtor: Volvo Volvo

V40 je poslednji model, ki je postavljen še na Fordovo C platformi, saj je bil zasnovan še v času, ko je Volvo spadal pod Ford. Od prehoda pod kitajski Geely so vsi novi modeli v razredih 40, 60 in 90 narejeni na novih platformah CMA ali SPA, ki omogočata tudi izdelavo hibridnih in električnih vozil.

Volvo XC40 Avto Najboljši avto leta je volvo XC40!

Čeprav se Volvo umika iz razreda kombilimuzin, pa so ljubitelji njihovih karavanov in večjih limuzin za zdaj lahko potolaženi, saj je Kessemakers zagotovil, da modeli S/V60 in S/V90 ostajajo trdni členi proizvajalca. Vlečna konja pri rekordnih rezultatih Volva sta sicer modela XC60 in XC40.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.