Avto
13 ogledov

Upor: vse Savdijke 17. 6. v avtomobile

Manal Al Šarif pa poziva vse ženske v Savdski Arabiji, da 17. junija sedejo za v
1/2
Žurnal24 main
Arabska pomlad je na Bližnji vzhod prinesla val sprememb, vendar se je plima ustavila v Savdski Arabiji, kjer ženske še vedno ne smejo voziti avtomobilov. S tem se ne strinja pogumna voznica.

Savdijka Manal Al Šarif kljubuje strogim verskim zapovedim, ki prepovedujejo ženskam, da bi vozile avtomobile.

Ženske ne smejo uporabljati niti javnega prevoza, zato so odvisne od moških voznikov. "Kaj lahko stori ženska, če ima mož srčni napad? Ne preostane ji nič drugega, kot da se usede v avto in ga odpelje v bolnišnico," je prepričana upornica, ki je ustanovila Facebook in Twitter skupino, posnela pa je tudi video, v katerem vozi avtomobil, s čimer želi vsem ženskam pokazati, da ne obstaja zakon, ki bi jim preprečil vožnjo avtomobila.

Savdijska vlada je zatrla in nemudoma ukinila vse internetne račune, Manal Al Šarif pa zaradi objave videa v nedeljo sredi noči aretirala. A tudi to ni preprečilo, da se ukinjeni video pogumne Manal Al Šarif, ki so ga njeni podporniki vnovič naložili na Youtube, ne bi razširil po vsem svetu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.