Avto
13 ogledov

Upravljanjem avta s pogledom

Voznik avtomobil upravlja s pogledom. (Foto: Autoblog)
1/5
Žurnal24 main
Nemški znanstveniki so razvili novo tehnologijo, s pomočjo katere je moč avtomobil usmerjati s pogledom!

Raziskovalec umske inteligence na Univerzi Svobode v Berlinu Raul Rojas je novinarjem pojasnil, da lahko ob pomoči nove tehnologije sistem spremlja gibanje voznikovih oči in na osnovi tega voznik upravlja avtomobil in ga obrača v smer pogleda.

Rojas je skupaj z ekipo predstavil prototip vozila, ki so ga poimenovali "duh Berlina" in so ga preizkusili na zapuščenem letališču Tempelhof v bližini Berlina. "Volan se je obračal, kot da ga vodijo nevidne roke“, je vtise pokomentiral eden od novinarjev, ki so se udeležili dogodka. Nova tehnologija poimenovana "eyeDriver", dovoljuje vožnjo s hitrostjo 50 km/h, cilj znanstvenikov pa je, da bi to hitrost povečali. Izumitelj nove tehnologije trdi, da mu projekt predstavlja poseben izziv, rad pa bi ga preizkusil na ulici, kjer bo veliko pešcev in drugih ovir. Nova tehnologija omogoča tudi vzvratno vožnjo, to pa voznik stori tako, da pogleda v vzvratno ogledalo.

Težava je le v tem, da na testu niso preizkusili, kaj bi se zgodilo, če bi mimo voznika prikorakalo privlačno dekle in bi pogled s ceste preusmeril nanjo. Raziskovalci imajo odgovor tudi na to, saj je "duh Berlina" opremljen z GPS navigacijskim sistemom, številnimi kamerami, laserjem in skenerjem, ki vozilu omogočajo vožnjo brez voznika.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.