Avto
53 ogledov

Usodno ustavljanje na avtocestah

Okvara avtomobila Shutterstock
Zadnje dni se je na avtocestah zgodilo več nesreč s težjimi poškodbami in celo dvema smrtnima žrtvama, ker udeleženci niso bili dovolj pazljivi pri ustavljanju svojih vozil, drugi pa ne nanje. Zadnja nesreča včeraj, v njej poškodovanih kar sedem ljudi.

Kot so sporočili s PU Nova Gorica, se je včeraj okoli 12.30 na hitri cesti med Podnanosom in cestninsko postajo Nanos na klancu Rebrnice 49-letnemu vozniku osebnega avtomobile pokvaril motor. Z vozilom je ustavil na voznem pasu, iz vozila pa se je začelo močno kaditi.

Takrat je za njim pripeljal 64-letni voznik drugega vozila ter treščil v zadnji del ustavljenega vozila. V nesreči se je ena oseba huje telesno poškodovala, šest oseb pa lažje.

Pri Darsu so ravno v petek poslali v javnost opozorilo, naj bodo udeleženci na avtocestah še posebej previdni v primeru okvar vozil, pri tem pa spomnili, da sta se marca zgodili že dve nesreči s smrtno žrtvijo. Prva 7. marca v bližini predora Leščevje pri Trebnjem, ko je tovorno vozilo zbilo pešca, ko je ta izstopil iz vozila. Le tri dni kasneje je umrl voznik avtomobila, ki je ustavil na počasnem pasu in prav tako izstopil iz vozila. Pri tem ni uporabljal odsevnega jopiča, čeprav je bil oblečen v temna oblačila. Zbil ga je vlačilec, pešec je umrl.

Dars opozarja, da je potrebno v primeru okvare ali drugega nepredvidenega dogodka nemudoma storiti naslednje:

1. Vklopite vse štiri utripalke, da s tem ostale opozorite na naše težave. Vozilo skušajte s pomočjo sklopke pripeljati na rob vozišča ali na odstavni pas.
2.  Obvezno si nadenite odsevni telovnik. Po ustavitvi čimprej zapustite vozilo (sopotniki na desni) in se s sopotniki umaknite za varnostno ograjo, vendar pazite, da za njo ni prepada.
3. Na dovoljšnji razdalji (vsaj 100 metrov) namestite varnostni trikotnik.
4. Sporočite težavo Prometno-informacijskemu centru prek številke 1970. Najbolje je, da uporabite telefon na SOS stebričku, saj vas s tem lahko enostavno locirajo. Stebrički so narazen približno na dva kilometra.

Več o pravilih obnašanja v primeru okvare na avtocesti TUKAJ.

Komentarjev 2
  • Avatar frnazzi
    frnazzi 12:59 25.marec 2013.

    Posluš, Egidij ali Nergač ali kar koli že si, a veš, da ti kar zavidam, kako pristen in zagrizen Slovenček si. In ne pozabi vzeti s seboj harmonike, da si boš z njo krajšal strah pred ...http://sl.wikipedia.org/wiki/Slika:Crnikal.jpg

  • nergač 21:52 24.marec 2013.

    "...se s sopotniki umaknite za varnostno ograjo, vendar pazite, da za njo ni prepada."- ta je dobra. Genijalci na delu.