Avto
1499 ogledov

Ustanovili stranko Avtomobilisti

Kolesarji Profimedia
V Pragi so ustanovili stranko, ki se bori za interese avtomobilistov proti kolesarjem ter ekoaktivistom.

V času sprememb na področju mobilnosti boj za tradicionalno obliko prevoza lahko postane tudi jedro političnega boja. Češka po svoji politiki obdavčitev avtov slovi kot ena od tistih držav EU, kjer so veliki bencinski in dizelski motorji dobrodošli, na porabo in hkratne emisije pa se ne ozirajo prav veliko. Zato se pri njih novodobni avtomobili s kablom v prtljažniku le stežka uveljavljajo, prav tako pa tudi alternativni načini prevoza.

Zdaj je prekipelo določenemu krogu voznikov v prestolnici Praga. Za jesenske lokalne volitve so ustanovili stranko Avtomobilisti, katere osnovni namen je spremeniti "dolgoletni sovražni odnos praškega vodstva do voznikov in avtomobilov." V stranki so prepričani, da Praga avtomobiliste že dlje časa dobesedno ustrahuje, hkrati pa preveč posluša kolesarje in "zelene ekoaktiviste".

15. mesto: Praga, Češka | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Glavni koordinator stranke Peter Macinka je po poročanju portala Novinky.cz dejal, da je vožnja z avtom za marsikoga eksistencialnega pomena, medtem ko da je kolesarjenje zgolj prostočasna dejavnost.

Prometa v Pragi po njegovem ne morejo več usmerjati ljudje, "ki vozijo kolo in krivijo voznike, da med vožnjo ustvarjajo zastoje".

Med ključne zahteve političnega programa stranke bodo zato vrnitev večpasovnih cest in odpravo vseh "nepotrebnih ukrepov", s katerimi praška uprava ustrahuje voznike v kontekstu "tako imenovanega umirjanja prometa." Kot poglavitne nasprotnike Macinka vidi stranko Pirati, ki je trenutno del praške koalicije. 

Macinka pravi, da stranko vodijo zgolj interesi avtomobilistov. Zato v svojem programu ne bodo imeli zapisanih "receptov za reševanje šolskih ali zdravstvenih težav, o katerih se prepirajo drugi politiki."

Zanašajo se na podporo avtoklubov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Ocvirke 23:57 15.junij 2022.

    BRAVO...KDAJ TUDI PRI NAS?

  • vzev 20:53 15.junij 2022.

    Podpiram. Ta ekofašizem je res šel že v skrajnosti. Čisto vse bi že prepovedali. Dokler niso začeli s tem kako je vse onesnaženo, smo čisto vredu živeli. Pa kljub temu, da je vse tako onesnaženo, ljudje živijo iz leta v ...prikaži več leto dlje. Sedaj si kompliciramo življenje za brez veze.