Avto
36964 ogledov

Sprememba pri najvišji dovoljeni hitrosti na avtocesti

Avstrija in avtocesta
S 1. avgustom bo dovoljena hitrejša vožnja.

V Avstriji je že vse nared za enoletno testno obdobje, ko bodo na odseku avtoceste A1 v bližini Linza na severu države poskusno zvišali omejitev hitrosti na 140 km/h. S tem se uresničujejo predvolilne obljube Svobodnjaške stranke in njenega pomembnega člana, sicer transportnega ministra Norberta Hoferja, ki si že dolgo prizadeva za takšen ukrep. Kot je dejal na novinarski konferenci ob predstavitvi ukrepa, je čas, da se omejitve hitrosti prilagodijo spremembam pri avtomobilih in tehnologiji, saj je bila zdajšnja meja 130 km/h postavljena pred 45 leti, ko je bil po besedah Hoferja še čas VW hroščev. 

Po drugi strani pa tudi pri upravljavcu avstrijskih avtocest Asfinag priznavajo, da na tretjem (skrajnem levem) voznem pasu že danes več kot 50 odstotkov voznikov vozi hitreje od 130 km/h, čeprav jih le okoli pet odstotkov hkrati vozi hitreje od 150 km/h.

Med krajema Haid in Sattledt bo tako v obe smeri šestpasovne avtoceste (skupaj 120 km) dovoljeno voziti nekoliko hitreje. Eno leto, kolikor bo trajalo poskusno obdobje, bodo ob tem natančno spremljali spremembe v prometu, vključno z emisijami in hrupom. Po enem letu se bodo odločili, ali bodo novost uporabili tudi na drugih odsekih avstrijskih avtocest, kjer bodo razmere to dopuščale. 

Vsi v Avstriji nad tem ukrepom niso pretirano navdušeni. Marsikdo ga ima za poceni populizem, pri avtoklubu ÖAMTC pa so opozorili, da novost ne bo prinesla nobenih bistvenih sprememb. Voznik bo morda prihranil nekaj sekund, v zameno pa bo precej bolj trpelo okolje. Pri avtoklubu opozarjajo tudi na povečano nevarnost v slabem vremenu.

Avstrija v družbi le dveh držav

Omejitev 140 km/h je na avtocesti dovoljena na Poljskem in v Bolgariji, medtem ko največ držav uporablja omejitev 130 km/h.

V Belgiji, na Finskem, Irskem, Portugalskem, v Španiji, Švedski in Srbiji je dovoljeno voziti le 120 km/h, v Veliki Britaniji 112 km/h (70 milj na uro), medtem ko imajo Albanija, Estonija in Rusija omejitev 110 km/h. Na Norveškem, v Lihtenštajnu, Latviji, Črni gori in na Cipru pa ne smete voziti hitreje od 100 km/h.

Izjema je Nemčija, kjer na številnih odsekih avtocest sploh nima omejitve hitrosti.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • matermila 14:59 25.julij 2018.

    V Liechtensteinu je najvišja dovoljena kitrost 100 km/h,ampak tam ni avtoceste niti en meter.

  • miki1234 09:35 25.julij 2018.

    Tudi v avstriji so spoznali, da hitrost ne ubija. Več škode delajo bebavi radarji, zaradi katerih folk prične panično bremzat in se tako naredijo nesreče ali zastoji...

  • Pepe007 08:54 25.julij 2018.

    Avti so napredovali, človek pa ne. Dokler ni samih avtomatov na cesti, je hitrost težko kaj bistveno povečati za večino voženj. Jaz bi bil povsem zadovoljen, če bi se lahko pri vsakodnevni vožnji po avtocesti peljal s povprečno hitrostjo nad 100 km / h.