Avto
2403 ogledov

V fiatih in alfah ne bo več dizlov!

Fiat 500L Fiat
Koncern FCA Fiat Chrysler Automobiles se je pridružil še nekaterim proizvajalcem avtomobilov, ki so naznanili konec izdelave dizelskih motorjev.

Načrt koncerna, ki vključuje tudi vozila znamke Fiat in Alfa Romeo je, da bo iz svoje linije osebnih vozil dizelske motorje umaknilo do leta 2022. Pri FCA predvidevajo zaton dizelske tehnologije, predvsem zaradi stroškov razvoja, ki so že zdaj visoki, v prihodnosti pa naj bi se ta tehnologija zgolj še dražila, piše Financial Times.

FCA bo 1. junija letos obelodanil svoj štiriletni načrt, ko naj bi, po besedah človeka, ki je seznanjen s strateškimi odločitvami, začeli črtati motorje z notranjim izgorevanjem, v prvi vrsti dizelske. Pri FCA niso želeli komentirati namigov, o katerih piše Financial Times.

Dizel | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Kaj se bo zgodilo z dizelskimi motorji?

FCA je za Toyoto zadnji avtomobilski proizvajalec, ki je dejal, da bo črtal dizelske motorje. Volvo je na primer najavil, da sploh ne bo več razvijal motorjev z notranjim zgorevanjem. V našem intervjuju z direktorjem Toyote Slovenija pa si lahko preberete, da dizelskega motorja ne bo več mogoče dobiti niti v RAV4. O dizelski usodi pa bo veliko odvisno od nemškega sodišča, ki bo odločalo o tem, ali bodo lahko nemška mesta prepovedala vožnjo z dizelskimi avtomobili, ki ne bodo imeli motorjev po zadnjih emisijskih standardih Euro 6.

Dizelska kriza se je začela po škandalu "diseselgate" s programsko opremo za znižanje škodljivih emisij. Prodaja novih dizelskih avtomobilov v Evropi je po podatkih JATO Dynamics lani padla za 7,9 odstotkov.

Komentarjev 1
  • Albatroz 09:40 03.marec 2018.

    naj izdajo koliko strupenih plinov rafinerija spusti v zrak za izdelavo litra bencina in koliko za liter nafte, pri izdelavi bencina so bistveno večje količine emisij