Avto
2716 ogledov

Onesposobili 60 odstotkov vseh merilnikov hitrosti

Merilnik hitrosti Epa
Do včeraj si nihče ni upal povedati na glas.

V Franciji odmevajo hude posledice protestov t. i. rumenih jopičev proti oblastem. Tako so v minulih številni poročali o vandalizmu nad obcestnimi stacionarnimi merilniki hitrosti, ki jih je v Franciji na tisoče in s čimer tamkajšnja država učinkovito skrbi za spoštovanje hitrosti na cestah. 

V luči boja proti politiki predsednika Emmanuela Macrona, ki se je začelo s protesti proti dvigu cen goriv, in nadaljevalo v že več tednov trajajoče proteste, so se nekateri spravili nad merilnike in jih prekrili z barvo ali trakovi ter jih tako onesposobili. Da je takšnih merilnikov ogromno, se je doslej le šušljalo, notranji minister Christophe Castane pa je to v četrtek prvič javno priznal - 60 odstotkov francoskega omrežja stacionarnih merilnikov hitrosti je bilo vandaliziranih in ne deluje. To pomeni več kot polovica od 3.200 kamer. 

Castane je dejal, da so bile kamere "nevtralizirane, napadene ali uničene". 

Da so merilniki kost v grlu rumenih jopičev, ni presenečenje, saj je velik del francoskih državljanov razkurila odločitev vlade, ki je na začetku lanskega leta najvišjo dovoljeno hitrost na večini glavnih cest znižala z 90 na 80 km/h z neprepričljivimi utemeljitvami o izboljšanju prometne varnosti in varovanju okolja, poroča BBC. Skupaj z drugimi ukrepi, kot so dodatne obdavčitve na goriva, so še posebej prebivalci izven mestnih središč opozarjali na zvišanje stroškov vsakdanjega prevoza. 

Komentarjev 2
  • NeAnonimni 08:58 11.januar 2019.

    Če pravijo, da pri umiritvi prometa pomagajao že obcestni prikazovalniki hitrosti.. zakaj potem potrebujemo radarje? Ni logike, da nam modrujejo o varnosti, če gre le za avtomatizirano nabiranje denarja..