Avto
5716 ogledov

V Mariboru bo novi pajek avte odvažal brez dvigala

Pajek v Mariboru
1/5
Marprom
Novost za več reda na mariborskih ulicah. Vozil ne treba več nalagati z dvigalom.

V podjetju Marprom, ki od lanskega maja v Mariboru izvaja javno službo za odvoz nepravilno parkiranih in zapuščenih vozil, se aktivno pripravljajo na skorajšni začetek uporabe novega vozila za odvoz avtov - pajka. 

Njegova posebnost je, da nima dvigala temveč gre za sistem vleke. Prednjo os vozila, za katerega mestni redar odredi odvoz, s posebnimi vilicami dvignejo v zrak, pod zadnji kolesi pa postavijo vozička, da je vozilo prosto pomično ne glede na stanje koles. Na ta način lahko avto odpeljejo do svojega parkirišča, kjer lahko lastnik avto proti plačilu spet prevzeme. Z novincem bodo lahko odvažali tako klasično velike avtomobile kot tudi športne terence. 

Pajek v Mariboru | Avtor: Marprom Marprom

Na Marpromu so za Žurnal24 pojasnili, da se njihovi delavci že aktivno usposabljajo za vpeljavo vozila v operativno delovanje. "Namenjen bo predvsem tehnični rezervi in izvajanju naročil ob povečanem obsegu," pojasnjuje Miha Rubin iz Marproma.

V podjetju so sicer lani ob prevzemu službe od Nigrada odkupili tudi 24 let starega pajka z dvigalom, vendar pa je zaradi iztrošenosti to vozilo vse manj zanesljivo. Prav zato so se odločili za javni razpis najema dodatnega vozila. Izbrano je bilo podjetje Dualis, ki jim za 1.685 evrov mesečno posoja omenjeno specialno vozijlo, nadgrajeno na šasijo znamke Iveco. Da je strošek upravičen, pri Marpromu utemeljujejo z izračunom, da jim približno tolikšen mesečni izpad prihodka povzroči že, če glavni pajek ni v operativni uporabi dva dni v mesecu. Na dan namreč s pajkom v Mariboru v povprečju odpeljejo po osem vozil.

Pajek v Mariboru | Avtor: Marprom Marprom

V osmih mesecih skoraj tisoč odpeljanih

"Za potrebe dejavnosti odvoza nepravilno parkiranih in zapuščenih avtomobilov v prihodnjem letu planiramo nabavo še enega vozila, po tehnologiji podobnega staremu in dotrajanemu pajku, ki bo tega trajno nadomestilo. V prihodnje bomo torej ostali pri dveh specialnih vozilih," so načrte pojasnili pri izvajalcu javne službe. 

Odvoz nepravilno parkiranih in zapuščenih vozil Marprom opravlja izključno na podlagi odredb Medobčinskega redarstva, tako da podjetje nima vpliva na število odpeljanih avtomobilov. Od sredine maja do konca leta 2020 so odpeljali 912 avtomobilov, v 134 primerih pa je bil že v teku postopek odvoza s pajkom, a so vozniki prevzeli vozilo še na mestu prekrška in pri tem poravnali polovične stroške. Poleg tega so opravili še odvoz 72 zapuščenih vozil.

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Toma 11:26 31.januar 2021.

    Se opravičujem. Nisem videl kotalk!

  • Toma 11:24 31.januar 2021.

    Pa avtomaska ročna je do konca zategnjena! Ne bo šlo!

  • Toma 11:21 31.januar 2021.

    Vseh pač ne! Zadnji pogon in 4x4 so imuni nanj!