Avto
21475 ogledov

V Mariboru milijon evrov vreden "pogreb"

Radarji v Mariboru Nino Verdnik
Do dogodka prihaja le nekaj mesecev pred lokalnimi volitvami.

Iz Mestne občine Maribor po po poročanju spletnega portala Sobotainfo.com sporočili, da bo mariborski župan Andrej Fištravec v ponedeljek na križišču Titove ceste in ulice Pariške komune v Mariboru simbolično odstranil radar.

Do vabila na "simbolično odstranitev radarja" prihaja le nekaj mesecev pred lokalnimi volitvami, sledila mu bo odstranitev še preostalih radarjev, s strani podjetja Nigrad, ki bo radarje tudi začasno skladiščil. 

Vstaja pred petimi leti

Spomnimo, pred dobrimi petimi leti leti se je v Mariboru zgodila vstaja, ki je odnesla takratnega župana Franca Kanglerja. Povod za proteste je bila pogodba občine s podjetjem Iskra Sistemi, s katero bi celostno uredili avtomatizirano vodenje cestnega prometa v štajerski prestolnici. Maribor bi zaradi naprednih visokoodzivnih križišč in drugih sistemov postal najbolj moderno mesto daleč naokoli. Celotna investicija v tehnologijo je bila ocenjena na skoraj 30 milijonov evrov.

slovenija 17.10.12. radarji v mariboru, hitrost, cesta, mesto, nocni promet, luc Iz ferrarija v fička Avto To želijo narediti z zloglasnimi mariborskimi radarji

razno 12.11.12. protest, maribor, radarji, foto: nino vernik | Avtor: nino vernik nino vernik

Del te strategije pa so bili tudi na gosto posejani merilniki hitrosti , ki bi pomagali umiriti prehitre voznike. Ravno radarji so močno razburili javnost, končalo se je z nasilnimi protesti, odhodom Kanglerja in nastopom novega župana Andreja Fištravca.

Ena naprava za 30 tisočakov

Od velikopoteznih načrtov je ostala šestmilijonska poravnava z Iskro Sistemi, ki seveda bremeni vse Mariborčane, tudi tiste, ki spoštujejo cestnoprometne predpise. Mesto je s poravnavo v last prevzelo velik del že nameščene, a neoperativne tehnologije za vodenje prometa ter 41 nedelujočih merilnikov hitrosti. 

Ob predpostavki, da ena nova tovrstna naprava pri posrednikih stane od 30 tisoč evrov naprej, pri množenju pridemo do številke vsaj milijon evrov. Vmes so takorekoč nerabljene naprave že izgubile del svoje knjigovodske vrednosti.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • Laznivi 19:49 07.julij 2018.

    Slovenec v Mariboru jih umika ...srbski opankar v ljubljani pa postavlja nove in nove...

  • Avatar Leon
    Leon 18:40 07.julij 2018.

    Glede radarjev je bil glavni problem sklenjena pogodba med Iskro in občino ! Kangler je dogovoril ,da bodo vse kazni iz naslova za prekrške plačevali na račun Iskre in tako odplačevali postavitev radarjev .Torej občina za radarje nebi plačala niti ...prikaži večniti centa . Tega nihče ne omenja ! ! ! V LJ je Jankovič postavil radarje in nihče ne protestira saj so postavljeni po veljavni zakonodaji .

  • Zdravko Pirc 11:59 07.julij 2018.

    Potem,ko bo Kangler odstranil radarje,potem pa naj odstranijo še njega