Avto
8647 ogledov

V naselju uvedli omejitev hitrosti 30 km/h

Omejitev hitrosti znak 30 Epa
Ta teden je začela veljati omejitev hitrosti 30 km/h na večini cest skozi španska naselja.

Španija je uresničila napovedi. Od 11. maja naprej je največja dovoljena hitrost po španskih mestih 30 km/h. Dovoljene so izjeme, a takšna omejitev bo po ocenah španskih oblasti obveljala na 60 do 70 odstotkih cest, ki vodijo skozi tamkajšnja naselja.

Omejitev 30 km/h velja povsod, kje skozi naselje v isto smer vodi le en pas. Tam, kjer v isto smer vodita dva ali več pasov, je omejitev sicer lahko 50 km/h. Če je pločnik za pešce na istem nivoju s cesto, potem je omejitev le 20 km/h, poroča El Pais. 

Omejitev hitrosti znak 30 | Avtor: Epa Epa

Gre za enega najbolj rigoroznih ukrepov na državni ravni v Evropi, saj so se doslej za podobne omejitve drugje odločali le na ravni posameznih mest, kot na primer v belgijskem Bruslju. V Španiji so prepričani, da bodo z dodatno omejitvijo hitrosti zagotovili precej večjo varnost za ranljive skupine udeležencev - pešcev, kolesarjev in drugih uporabnikov cestnih površin. Navajajo podatek, da so lani štiri od petih smrtnih žrtev v mestnem prometu iz ranljive kategorije, v zadnjih letih pa se število hudih nesreč z ranljivimi udeleženci še povečuje. Predvsem so nevarni trki z vozili.

Pri hitrostih, ko vozilo vozi s 50 km/h in več, se devet od desetih trkov z ranljivim udeležencem konča s smrtjo, kažejo izkušnje. Pri hitrosti 30 km/h pa se s smrtjo konča "le" ena od desetih nesreč!

Zavorna pot je pri hitrosti 30 km/h za polovico krajša kot pa pri hitrosti 50 km/h. 

Omejitev hitrosti znak 30 | Avtor: Profimedia Profimedia

Ljudje so spremenili navade

Z novimi omejitvami se seveda ne strinja mnogo Špancev. A po drugi strani se je v zadnjih letih v državi zgodil precejšen preobrat pri navadah, saj veliko več ljudi kolesari ali hodi, namesto da bi uporabljala avto ali motor. 

Španija je znana tudi kot država z zelo gosto posejanimi in raznovrstnimi avtomatiziranimi sistemi za nadzor hitrosti. Zagrožene kazni so vse prej kot nizke.

Kazni Španija hitrost | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Španski primer je le prvi, zniževanje največje dovoljene hitrosti v naselju bo namreč eden od ključnih ukrepov na ravni EU, ki želi v naslednjem desetletnem obdobju bistveno zmanjšati število smrti in hudih poškodb med ranljivimi udeleženci. Tudi v Sloveniji se bodo o tem prej ali slej odprle debate.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Pepe007 06:59 14.maj 2021.

    Ob čedalje več asistenčnih sistemih, so potrebne čedalje hujše omejitve ... Logika, ki gre bolj težko skupaj.

  • kugla 15:14 13.maj 2021.

    Dajmo zastrupljat prebivalce mest,kdo pa bo nam povrnil leto ali dve življenja

  • Avatar Jurič Zvonko
    juric 12:25 13.maj 2021.

    Najlažje nabiti prometne znake z omejitvijo hitrosti , da bi pa kaj postorili glede varnosti ranljivih skupin pa ne. ( kolesarske steze in pločniki fizično ločeni od vozišča, nadhodi in podhodi) Garantiram, da nebi bilo več nobenega mrtvega zaradi trka z vozilom...