Avto
2687 ogledov

V prihodnjih mesecih lahko pričakujemo več zastojev

zastoj Saša Despot
Čeprav se na enem najbolj obremenjenih odsekov število vozil letos v primerjavi z lani ni bistveno zmanjšalo, se je občutno dvignila povprečna hitrost v času konic.

Promet na slovenskih avtocestah in hitrih cestah letos deloma kroji tudi koronavirus. "V zadnjih mesecih lahko opazimo predvsem razmeroma veliko zmanjšanje tujih turistov na slovenskih avtocestah in hitrih cestah, s katerimi upravljamo v družbi Dars. Njihova odsotnost tudi nekoliko spreminja prometno dogajanje. To se je najbolj poznalo v pomladnih in poletnih mesecih. Petki, sobote in nedelje so bile precej manj obremenjeni," pravijo.

Začetek šolskega leta običajno prinese spremenjeno dinamiko na ceste. "V septembru je vpliv manka tujih turistov nekoliko manjši. Več je slovenskih turistov na avtocestah in hitrih cestah," pravijo na Darsu. Na gorenjski avtocesti se je tako obrnila konica ob sobotah in nedeljah. Lani se je namreč največ vozil peljalo s severa proti Ljubljani v soboto dopoldne. Večinoma so bili tujci, ki so preko Karavank šli na slovensko in hrvaško obalo. Zdaj se največ vozil prepelje popoldne, ko se večinoma slovenski turisti vračajo z izletov iz Gorenjske.

graf pretočnost prometa | Avtor: Dars Dars

V prometnih konicah, predvsem na vpadnicah v Ljubljano in na ljubljanskem obroču, je stanje zelo podobno lanskemu. "Opažamo enako časovno porazdelitev, le vozil je letos nekoliko manj. Razlike so minimalne, a se zaradi prenasičenosti omrežja v konicah razlike močno kažejo predvsem v zmanjšanju zastojev in povečanju povprečnih hitrosti v konicah," opažanja navedejo na Darsu.

graf pretočnost prometa | Avtor: Dars Dars

Promet se je v okolici Ljubljane že junija vrnil na skoraj staro stanje. Na zahodni obvoznici so na odseku Koseze-Kozarje, mimo Brda v drugem tednu septembra opazili samo še 1,2 odstotka manj vozil kot lani.

Promet poteka hitreje

Na dolenjskem avtocestnem odseku Šmarje-Sap – razcep Malence je bilo v prvih delovnih tednih septembra v jutranji konici med 6. in 7. uro v letu 2019 v povprečju 4.082 vozil/h, letos pa 3.957 vozil/h. Razlika v številu vozil je zelo majhna, 3 odstotke manj oz. 125 vozil manj, medtem ko je razlika v povprečni hitrosti kar 16 km/h oz. promet poteka kar za 23 odstotkov hitreje kot lani.

graf pretočnost prometa | Avtor: Dars Dars

Pretekle izkušnje kažejo, da se promet v oktobru in novembru nekoliko poveča, a samo v konicah, pojasnjujejo na Darsu, kjer v prihodnjih mesecih v primerjavi s septembrom pričakujejo predvsem manjše hitrosti in nekoliko več zastojev.

graf pretočnost prometa | Avtor: Dars Dars

Padec prometa skoraj na vseh odsekih

Na vseh odsekih, z izjemo severne ljubljanske obvoznice, od maja pa do septembra Dars letos v primerjavi z enakim obdobjem lani beleži upad prometa. Zaradi obnove zahodne cevi predora Golovec, ki je potekala letos poleti, je na vzhodni ljubljanski obvoznici viden občuten padec, hkrati pa rast na severni obvoznici. Med obnovo predora Golovec je namreč veljala prepoved vožnje skozi predorsko cev Golovca za tovorna oz. vsa vozila nad 3,5 tone največje dovoljene mase, oziroma dovoljena je bila vožnja samo za vinjetna vozila.

Manj kot desetodstotni padec prometa je v času od konca junija do sredine avgusta bil zabeležen le na štajerski avtocesti in na že prej omenjeni severni ljubljanski obvoznici, kjer so beležili rast. Na vseh preostalih odsekih je bil padec v omenjenem obdobju še večji, ponekod skoraj za tretjino v primerjavi z enakim obdobjem lani. 

Podoben trend se nadaljuje tudi v septembru, saj je bilo v drugem tednu septembra na vseh odsekih manj vozil kot v enakem obdobju lani. Na pomurski avtocesti za četrtino manj, na dolenjski za 21 odstotkov manj in na primorski za 16 odstotkov manj. Na Darsu pričakujejo, da bo padec glede na lani manjši, ko bo prišel čas (od oktobra naprej), ko na cestah tudi lani ni bilo več veliko tujih turistov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.