Avto
25 ogledov

V teh avtih letnika 2013 boste najvarnejši

Maserati ghibli
1/7
IIHS
Euro NCAP je še uradno razglasil najbolj varne avtomobile leta 2013 in s tem potrdil pisanje Žurnala.

Že decembra smo pri Žurnalu ugotovili, da se je na lanskoletnih testiranjih neodvisne agencije Euro NCAP za najbolj varen avtomobil presenetljivo izkazal "kitajec" in sicer model qoros 3, ki si je tako zagotovil izvrstno popotnico ob vstopu znamke na zahtevni evropski trg. 

Gre sploh za prvo vozilo, ki je bilo razvito na Kitajskem, s petimi zvezdicami, saj so se dosedanji poskusi drugih kitajskih proizvajalcev končali s poraznimi rezultati glede sposobnosti zaščite potnikov. 

Sistema AEB ne bo več mogoče ignorirati

Leta 2013 so pri organizaciji v primerjavi z letm prej nekoliko zaostrili merila glede varnosti otrok v avtomobilih, prav tako so pričeli s testiranjem inteligentnih pripomočkov za vzdrževanje hitrosti. Leto 2014 pa bo pomenilo velik preskok naprej, saj bodo na letošnjih testiranjih rezultati inteligentnih asistenčnih sistemo, kot so pomočnik za vzdrževanje voznega pasu (Lane Assist) ali avtonomni sistem zaviranja (AEB) prvič bistveno vplivali na končno oceno, s tem pa želi organizacija proizvajalce vzpodbuditi po pospešeni množični vgradnji tega dokazano izredno varnega pripomočka v svoje modele.

Trenutno namreč zgolj znamka Volvo sistem (city) AEB serijsko ponuja prav v vseh svojih modelih. Švedska znamka si tudi še naprej lasti titulo za navarnejši avtomobil po specifikaciji Euro NCAP sploh, saj nihče od letošnjih testiranih modelov ni zmogel ponoviti lanskoletnega rezultata modela V40.

Kako se bodo najnovejši modeli odrezali po novih pravilih, bo znano že 26. februarja, ko bo Euro NCAP objavil prve letošnje rezultate.

 

Komentarjev 3
  • 4krogci 21:55 11.januar 2014.

    5 zvezdic na euroncapu dobi že vsak novi avto, tako da to ni lih pokazatelj vodilnosti renaulta v varnosti.

  • Specialist 23:02 10.januar 2014.

    Ti si pa z lune padu! Če v tej naši, ravno tako zaostali državi ni električnih avtomobilov, še ne pomeni, da jih v Evropi ni. Renault Zoe je vodilni elktrični avto v Evropi in jih je že kar nekaj na ...prikaži veča nemških, avstrijskih, italijanskih in francoskih cestah. Kdo pa je vodilni v varnosti in kdo ima največ avtomobilov s 5 zvezdicami pa se tudi ve, da je to Renault!

  • 4krogci 21:28 10.januar 2014.

    Kako je lahko nek renault ZOE med najvarnejšimi če pa še v prodaji ga ni? vsaj v evropi ne! Naslednič najbolje da euro ncap da nagrado avtu kateri še skiciran ni!