Avto
3314 ogledov

V zadnjem letu se je trg spremenil kot že dolgo ne

Rabljeni avti Anže Petkovšek
Predvsem izzivi na področju pravočasnih dobav novih vozil, ob vplivu, ki ga ima na dogajanje pandemija covida-19, so vplivali na odločitve strank pri nakupu vozil, pravi Mitja Otorepec, direktor družbe Summit Leasing Slovenija.

Pandemija je premešala karte tudi na področju lizinških storitev. Stranke se bistveno več odločajo za financiranje rabljenih vozil, čemur v preteklosti v takšni meri nismo bili priča. 

Mitja Otorepec Summit Leasing Slovenija | Avtor: Žiga Intihar Žiga Intihar
O trenutnem stanju smo se pogovarjali z direktorjem družbe Summit Leasing Slovenija Mitjo Otorepcem. Na čelu družbe Summit Leasing Slovenija je že več kot 21 let in je eden največjih strokovnjakov na področju lizinških storitev v regiji, kar potrjuje tudi njegovo predsedovanje Združenju leasing podjetij Slovenije, njegovo odlično poznavanje trga in razmer na njem pa družbi Summit Leasing Slovenija omogoča stabilen razvoj in nenehno rast. Pred kratkim je Summit Leasing Slovenija z nakupom Mercedes-Benz Leasing Hrvatska vstopil tudi na hrvaški trg, kar odpira nove poslovne priložnosti.   

Kako kot ena največjih lizinških družb v Sloveniji ocenjujete trenutno stanje na trgu? 
Stanje na trgu financiranja vozil je neposredno povezano s stanjem na trgu prodaje vozil, ta pa je zlasti v zadnjem času, še bolj kot običajno, pod vplivom globalne situacije in z njo povezanimi izzivi predvsem na področju pravočasnih dobav novih vozil. 

Zaradi teh okoliščin opažamo, da se stranke pogosto namesto za novo vozilo raje odločajo za nakup rabljenega vozila, zato zlasti v zadnjem letu prevladuje povpraševanje po financiranju rabljenih vozil, kar je tudi bistvena sprememba na trgu glede na pretekla leta.

Pred kratkim ste sklenili tudi dogovor za vstop na hrvaški trg. Katere prednosti prinaša dogovor med Daimler Mobility AG in Summit Leasing Slovenija?

Z Daimler Mobility smo podpisali pogodbo o nakupu 100 % deleža v Mercedes- Benz Leasing Hrvatska (MBLH), ki je na hrvaškem trgu prisoten že od leta 2000 in je specializiran za financiranje vseh vrst vozil znamke Mercedes (osebna vozila, lahka in težka komercialna vozila ter avtobuse). MBHL je zdravo in dobro organizirano podjetje. Ob upoštevanju, da je vstop na hrvaški leasing trg zahteven z regulatornega vidika, je bil nakup uveljavljenega leasing podjetja za nas najbolj optimalna rešitev. Še naprej bomo financirali vozila Mercedes (podobno kot to počnemo tudi v Sloveniji), hkrati pa vidimo na hrvaškem trgu še veliko razvojnih potencialov. Naš slovenski poslovni model želimo prenesti na hrvaški trg, kar pomeni, da imamo ambicijo vzpostaviti sodelovanje tudi z uvozniki drugih blagovnih znamk in njihovimi trgovci. 

Kakšno je trenutno zanimanje potrošnikov za različne vrste lizinga? Se ljudje več odločajo za lizing ali manj kot pred nekaj leti?
Lizing je v Sloveniji že dobro poznana, sprejeta in tudi priljubljena oblika financiranja vozil. Stranke se med vsemi oblikami financiranja (kredit, najem…) povečini odločajo za finančni lizing, saj le-ta zlasti pri fizičnih osebah že vrsto let predstavlja prvo izbiro pri financiranju vozil. 

Sam obseg financiranja z lizingom je posredno odvisen tudi od komercialnih akcij, ki jih za svoje stranke pripravljajo posamezne avtomobilske znamke. Ne glede na to pa lahko rečemo, da je financiranje s finančnim lizingom daleč najbolj priljubljena oblika financiranja, katere delež se v primerjavi z ostalimi finančnimi produkti v zadnjih letih bistveno ne spreminja.

Kako poteka postopek sklenitve pogodbe o lizingu?
Sklenitev pogodbe pri Summit Leasingu je enostavna, saj lahko stranka že med nakupom vozila pri svojem prodajalcu uredi vse potrebno tudi za financiranje izbranega vozila. Stranka mora za sklenitev financiranja priskrbeti potrebno dokumentacijo, ki jo nato predloži svojemu prodajalcu vozila, naslednji korak pa je podpis pogodbe in prevzem vozila. 

Novi avti | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Je treba biti pri lizingu rabljenih vozil na kaj še posebej pozoren?
Postopek financiranja rabljenega vozila se bistveno ne razlikuje od zgoraj opisanega postopka financiranja novega vozila. Razlika je zgolj v tem, da je pri rabljenem vozilu potrebna dodatna pozornost, zlasti ko gre za poreklo in vrednost vozila. Zato priporočamo, da se stranke za nakup rabljenega vozila obrnejo na verodostojne trgovce, s katerimi sodelujemo v Summit Leasingu, kjer pred podpisom pogodbe o kreditnem posredovanju vsakega trgovca preverimo tudi z vidika skladnosti poslovanja. Smo zanesljiv in odgovoren partner z dolgoletno tradicijo, kar naši partnerji in stranke prepoznavajo in cenijo.

Na spletni strani si lahko stranke s pomočjo kalkulatorja izračunajo, koliko bi znašal obrok za želeni avtomobil. Na kaj ne smejo posamezniki pozabiti, ko informativno preverjajo, kaj jim je dosegljivo?
Tako kot pri vsakem večjem nakupu je tudi pri nakupu vozila v prvi vrsti pomembno, da stranka predvidi, kakšen del prihodkov bo namenila nakupu vozila, oziroma v primeru financiranja, kakšen je najoptimalnejši mesečni izdatek, ki ne bo preobremenil njenega proračuna.

S tem namenom smo na naši spletni strani pripravili kalkulator, ki stranki omogoča pridobiti okvirno informacijo o tem, kateri model vozila bi bil na osnovi njenih finančnih preferenc zanjo najprimernejši. Pri tem lahko izbira med več blagovnimi znamkami vozil, ki jih ponujajo naši partnerji. Pri presoji najbolj optimalne ponudbe za stranko je pomembno, da te na eni strani upoštevajo strošek, ki ga predstavljajo mesečni obrok financiranja in drugi stroški, povezani z vozilom (zavarovanje, vzdrževanje, gorivo ipd.), in na drugi strani svoje prihodke, ki jih lahko namenijo za servisiranje stroškov, povezanih z vozilom.

Kakšne imajo posamezniki možnosti v primeru, da začasno niso zmožni poravnati dogovorjenega obroka?
V takih primerih vedno osebno pristopimo do stranke in se skupaj z njo dogovorimo za najoptimalnejšo rešitev. Vsaka taka situacija je namreč izrazito individualna in zahteva tudi takšen pristop. 

Kakšno pomoč vse nudite strankam v času trajanja lizinga? V katerih primerih vse se lahko obrnejo na vas?
Strankam smo na voljo v našem kontaktnem centru na brezplačni telefonski številki 080 13 39, kamor se lahko obrnejo v primeru vprašanj, povezanih tako s samo sklenitvijo pogodbe kot tudi z vprašanji, ki se porodijo med trajanjem oziroma ob zaključku finančne pogodbe. Stranke se na nas v času trajanja lizing pogodbe obračajo glede pridobitve različnih soglasij, kot so npr. namestitev vlečne naprave, temnenje stekel, vgradnja led luči, zračnih blazin, tempomata, izdelava nadomestnega ključa, menjava vzmetenja, sprememba barve vozila, različne predelave (za invalidne osebe, za namen avtošole, za taksi namene), izdelava dvojnikov homologacijskega kartona, prometnega dovoljenja, pridobitev tretje tablice ipd.
Veliko koristnih in uporabnih informacij lahko stranke najdejo tudi na naši spletni strani www.summit-leasing.si in na naših kanalih na družbenih omrežjih. Seveda pa smo strankam na voljo tudi prek elektronske pošte na naslovu info@summit-leasing.si. 

Denar avto nakup | Avtor: Profimedia Profimedia

Zaradi trenutnih razmer v vseh sferah življenja več stvari poteka digitalno. Kaj vse lahko posameznik ureja prek spletnega portala Summit Leasing On-line?
Digitalizacija poslovanja je eno prednostnih razvojih področij Summit Leasinga v zadnjih letih. Lani smo popolnoma digitalizirali interni proces odobravanja leasinga, ki sedaj poteka brezpapirno. Letos želimo to nagraditi v brezpapirno poslovanje s strankami/trgovci, saj uvajamo elektronsko podpisovanje celotne pogodbene dokumentacije. Vzporedno s tem poteka tudi prenova našega spletnega portala za stranke. Vse stranke, ki so z nami sklenile pogodbo, prejmejo dostop do spletnega portala, kjer so jim na voljo informacije o stanju plačanosti terjatev, plačil in njihove razporeditve ter izdana obvestila/računi. Prav tako lahko prek portala spremljajo novice, vezane na naše poslovanje. Summit Leasing je del finančno stabilne in uspešne Skupine Nove KBM in za stranke Nove KBM smo pred kratkim omogočili dostop do informacij v zvezi z lizingom tudi prek mobilne banke mBank@Net. Cilj razvoja spletnega portala v prihodnje je še boljša uporabniška izkušnja za stranke.

Za katere vrste lizinga je največ zanimanja med pravnimi osebami?
Tudi za pravne osebe velja, da se v največji meri odločajo za finančni lizing. Na drugem mestu je operativni lizing (najem), ki pa je postal nekoliko manj zanimiv za določena podjetja zaradi spremembe računovodskih standardov, skladno s katerimi morajo podjetja pri pogodbah o operativnem lizingu z ročnostjo nad 1 letom v svojih bilancah izkazovati vozila kot osnovno sredstvo. 

V Sloveniji je relativno malo podjetij z velikimi voznimi parki, pri katerih bi lahko upravljanje voznega parka s pomočjo operativnega lizinga z vključenimi storitvami prineslo konkretne finančne učinke. Zato je delež operativnega lizinga z vključenimi storitvami skoraj zanemarljiv.

V bližnji prihodnosti se obeta sprememba zakonodaje na področju davčnih olajšav za električna vozila, zato menimo, da bo v prihodnje lizing za električna vozila postal bolj zanimiv. Trenutno velja, da se za električni avto mesečna davčna osnova za dohodnino odmeri na osnovi 0,3 odstotka (oziroma 0,375 odstotka, če podjetje zaposlenemu plača energijo za vožnjo), po novem pa se bo ta znižala na 0 %. Poleg tega naj bi bila po novem električna vozila, ki se uporabljajo za opravljanje dejavnosti, oproščena plačila DDV.

Katere so prednosti Summit Leasing Slovenija pred konkurenco?
Naša glavna prednost je specializacija, saj se od ustanovitve podjetja ukvarjamo s financiranjem vozil, pri čemer se osredotočamo na zagotavljanje najboljših storitev našim partnerjem, trgovcem na eni strani, in konkurenčnih storitev financiranja končnim strankam na drugi strani. V naši ponudbi je celovita paleta finančnih storitev za končne stranke, ki vključuje vse oblike finančnega lizinga (klasični finančni lizing, finančni lizing z višjim zadnjim obrokom, tretjine/polovice ipd.), operativnega lizinga in operativnega lizinga z vključenimi storitvami. Poleg tega našim strankam nudimo tudi možnost sklenitve zavarovanja vozila (obvezno in kasko), registracije vozila in najem hitrega potrošniškega kredita za različne namene (servis, pnevmatike, vzdrževanje, nakup rabljenega vozila ipd.).
Našim partnerjem – trgovcem zagotavljamo celovito storitev tako na področju financiranja maloprodaje kot veleprodaje.
Velik del naših investicij namenjamo tehnološkemu razvoju, saj se zavedamo, da je hitrost, enostavnost in prilagodljivost storitev naša ključna konkurenčna prednost.  

podpis podpisovanje pogodba dokumenti | Avtor: Profimedia Profimedia

Razmišljate o uvedbi še kakšne nove storitve?
V Summit Leasingu nenehno iščemo in razvijamo nove storitve in rešitve za naše stranke, spremenjene razmere pa vse te aktivnosti samo še pospešujejo. Tako se v zadnjem obdobju zlasti na področju digitalizacije dogajajo veliki premiki tako pri prodaji kot financiranju vozil. V Summit Leasingu spremljamo spremembe, se jim prilagajamo in s stalnim razvojem prispevamo k enostavnejšim prodajnim procesom na področju financiranja vozil. Strankam smo že omogočili elektronsko podpisovanje pogodbe, v prihodnje jim želimo olajšati sklenitev financiranja tako, da bo stranka lahko financiranje sklenila kar iz udobja lastnega doma. 

Ali stranke kdaj omenijo, kakšne so imeli zadržke pred sklenitvijo lizinga oz. kaj je tisti ključni faktor, ki pretehta pri odločitvi za takšen način financiranja?
Stranke si želijo preprostega in hitrega načina sklepanja financiranja. Pri financiranju z lizingom, zlasti finančnim lizingom, sta ta hitrost in enostavnost poleg že omejenih posebnih finančnih ponudb po mnenju strank ključni pri odločitvi za tovrstno financiranje. Poleg tega je ta oblika financiranja tudi zelo prilagodljiva, saj si lahko stranka financiranje prilagodi lastnim željam oziroma potrebam.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 1
  • Sharon_McHugh 15:42 30.november 2021.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. V prvem mesecu sem prejel 21758 $ in 29467 $ v zadnjem mesecu google pay doma za 3 ure dela na dan. ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦