Avto
4621 ogledov

Vabimo vas za volan tehnološkega bisera, električnega modela kia EV6

Kia EV6
1/19
Kia
Kia je v novo dobo električne mobilnosti zapeljala z modelom EV6, z največjim dosegom z enim polnjenjem kar 528 kilometrov. Zaradi dolgega dosega ne tako pogosto polnjenje odstrani še zadnje ovire pri nakupu električnega vozila. Med prvimi lahko preizkusite ta tehnološki biser.

Kia EV6 prinaša povsem nov način doživljanja vožnje. Vabimo vas, da ga preizkusite med prvimi v Sloveniji. Za testno vožnjo se prijavite v priloženem obrazcu. 

Kia EV6 | Avtor: Kia Kia

Zakaj je električna kia EV6 tako posebna? Razlogov je veliko.

Po predstavitvi električne kie EV6 so nemški mediji zapisali, da je to avto, ki bo skupini VW, vključno s Porschejem, verjetno povzročil kar nekaj preglavic. Kiin električar poleg prostorne notranjosti in športnih voznih zmogljivosti stavi tudi na sistem polnjenja na polnilnih postajah, tudi ultra hitrih. EV6 ima namreč edinstven dvojni sistem polnjenja, ki poleg običajnega 400-voltnega ponuja tudi polnjenje z napetostjo 800 voltov, ki ne potrebuje dodatnih komponent ali adapterjev. Z 800-voltnim hitrim polnjenjem se baterija z 10 na 80 odstotkov napolni v zgolj 18 minutah!

Kot Kiino prvo namensko električno vozilo zagotavlja hitro polnjenje, dostop do razširjene mreže polnilnic, impresivno dolg doseg, največjo prostornost v svojem razredu in je celo lahko uporaben kot prenosni baterijski sklop za polnjenje električnih naprav ali drugih električnih vozil. 

EV6 je ustvarjen, da zagotavlja najboljšo izkušnjo, ki jo lahko ponudi električno vozilo, njegovo lastništvo pa je priročno in dostopno, kot smo ga vajeni pri vozilih z motorjem z notranjim izgorevanjem, hkrati pa pušča manjši okoljski odtis. 

kia EV6 | Avtor: Kia Kia

Kia EV6 | Avtor: Kia Kia

Elektromotor z močjo 168 kW (229 KM) prenaša moč preko zadnjih koles, medtem ko AWD izvedenka na prednja in zadnja kolesa prenaša svojih 239 kW (325 KM). Z največjim navorom 605 Nm, ki je na voljo pri AWD izvedenki, lahko od 0 do 100 km/h pospeši v 5,2 sekunde. Brez skrbi, če za seboj vlečete prikolico. Z več kot 35-odstotno napolnjene baterije lahko EV6 vleče tovor do 1.600 kg. 

EV6 je Kiin prvi model, ki je narejen na znamkini novi namenski platformi za baterijska električna vozila E-GMP. Kia EV6 oblikovno stavi na značilen slog križancev in športnih terencev. Prinaša vpadljivo zunanjost s high-tech pripomočki. Na testni vožnji lahko preizkusite udobje na recikliranih in tankih, a udobnih prednjih in zadnjih sedežih. V kabini so uporabljeni trajnostni materiali, od veganskega usnja do sedežnih tkanin in preprog iz predelane plastike, ki je enakovredna stotim 500-mililitrskim plastenkam za vodo.

Posebnost je velika medosna razdalja, zato EV6 ponuja nadpovprečno razkošje sedenja. Ker EV6 ne potrebuje sredinskega menjalniškega tunela, ravno dno zadaj sedečim potnikom nudi izjemno udobje, saj je na voljo kar 990 mm prostora za noge (v prvi vrsti pa celo 1.078 mm). To pomeni, da bodo prav vsi sopotniki uživali v prostornosti.

Zaradi nove platforme kompromisov pri Kii niso sklepali niti pri prostornini prtljažnika. S 520 litri prostornine je nared za naslednjo avanturo. S podrto drugo vrsto sedežev, deljivo v razmerju 60:40, prostornina naraste na približno 1.300 litrov. Avto ima pravzaprav dva ločena prtljažnika, spredaj je pod pokrovom dodatnih 52 litrov prostornine za shranjevanje tovora. Prepričajte se, da je to pravi družinski električni avto.

Na testu lahko preizkusite najnovejše tehnologije za rekuperacijo energije z namenom doseganja maksimalnega dosega z enim polnjenjem. Tu je Kiina najnovejša generacija energijsko učinkovite toplotne črpalke, ki uporablja odvečno toploto iz hladilnega sistema vozila. To omogoča, da lahko avto pri minus sedmih stopinjah Celzija doseže 80 % dosega, ki je sicer na voljo pri 25 stopinjah Celzija. 

Kia EV6 | Avtor: Kia Kia
Kia EV6 | Avtor: Kia Kia

Prepričajte se v naprednost informacijsko-zabavnega sistema, ki vključuje dva 12-palčna zaslona. Ukrivljena zaslona imata tanke plošče s filmsko plastjo ter izkoriščata novo strukturo in napredno tehnologijo za zmanjšanje svetlobnega učinka. Merilniki in infotainment sistem so videti kot da bi bili del ene celote. Zajetna steklena površina, ki se razteza od volanskega obroča do sredine vozila, pred voznikom prikazuje digitalne merilnike ter informacijsko-zabavni sistem nad sredinsko konzolo. 

EV6 prinaša tudi obogateno resničnost (AR), ki se prikazuje na projicirnem zaslonu (head-up display), ki projicira potovalne informacije na vetrobranskem zaslonu v voznikovem vidnem polju. Sistem prikazuje opozorila asistenčnega sistema (ADAS), podrobnosti o hitrosti vozila ter podrobnejša navigacijska navodila (turn-by-turn). 

Vabljeni na testno vožnjo. Prijavite se preko obrazca, ki ga najdete NA TEJ POVEZAVI