Avto
101 ogledov

Celjani so pokazali malo znanja o asistenčnih sistemih

Test AEB samodejnega zaviranja na Vranskem
1/25
Andrej Leban
V Celju je bil prvi dogodek projekta Dan za varen avto, ki je v prvi vrsti namenjen ozaveščanju pomena varne vožnje in demonstraciji novih tehnologij, ki so že sposobne same preprečiti prometno nesrečo. Izziv v Celju je bil: Poskusite se zaleteti.

V Celju pred Tuš centrom je bil dogodek Dan za varen avto. V središču dogajanja je bilo preizkušanje sistema samodejnega zaviranja v sili.

Glede na pogovor z ljudmi, ki so se udeležili dogodka, Slovenci slabo ali pa sploh ne poznamo tehnologij, ki nam ali pa drugim (sistem zavira tudi pred pešci) lahko rešijo življenje, v največjem številu primerov pa preprečujejo materialno škodo in s tem povezane stroške.

Dan za varen avto v Celju | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Na žalost tudi slovenske zavarovalnice še niso spoznale, da se več kot 60 odstotkov nesreč zgodi ob trku v vozilo spredaj, za to pa so krivi vozniki. Da avtomobil učinkovito sam zavira, če voznik to spregleda, so se lahko obiskovalci prepričali na testu mazde6 v Celju, ti so sedeli v vozilu skupaj z inštruktorjem AMZS. Avtomobil se je več desetkrat brez težav sam, varno ustavil pred napihljivo oviro, ki je simulirala avtomobil.

Dogajanje tudi za otroke

V projektu sodeluje tudi Agencija za varnost v prometu (AVP), obiskovalci so se lahko vsedli v vozila Šole vožnje in preizkusili, kako dobro bi se odrezali na izpitni vožnji za pridobitev vozniškega izpita, podjetje Carglass pa prikazuje, kaj se zgodi, če vetrobransko steklo ob menjavi ni pravilno nameščeno v vozilo. Da, po videnem si ne bi več upali sesti v vozilo s slabo zamenjanim vetrobranskim steklom.

Na dogodku so tudi reševalci, ki prikazujejo, kako pravilno oživljamo človeka. To bi moral znati storiti vsak.

Dan za varen avto v Celju | Avtor: Saša Despot Saša Despot


Obiskovalci so izvedeli veliko novega o avtomobilih, tudi glede vzdrževanja, veščinah vožnje in prometni varnosti. Najmlajše pa je pričakal atraktiven kolesarski poligon, ter daljinsko vodeni avtomobilčki.

gregor.prebil@zurnal24.si

 



Z izobraževalnimi dogodki bomo nadaljevali že prihodno soboto, 8. oktobra, ko bomo v Kranju pred Planetom Tuš.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.