Avto
37 ogledov

Varno na pot s prikolico

Dopustniška prikolica Shutterstock
Vleka. Če je niste vešči, pred potjo na trening. Pravila vožnje. Preden se s prikolico odpravite na pot, se pozanimajte o nevarnostih, obvezni opremi in tehniki vožnje.

Prikolice do teže 750 kilogramov ne potrebujejo lastnega zavornega sistema, z vozniškim izpitom kategorije B pa lahko vozite prikolico, težko 1.500 kilogramov. Za vleko je treba imeti dovolj zmogljiv avtomobil; dobro je, da ima vgrajen sistem za stabilizacijo prikolice TSA, s katerim začne avto sam pravilno zavirati.

Vlečna kljuka in kljuka na prikolici morata biti ustrezni in pregledani. Če priklopno vozilo zakriva vidno polje v vzvratnem ogledalu vlečnega vozila, morata biti na vlečnem vozilu nameščeni dodatni vzvratni ogledali. Pred potjo preglejte delovanje luči in smernikov. Ker se prikolice večinoma prevažajo le enkrat ali dvakrat na leto, imajo pnevmatike dovolj profila, vendar z leti preparijo in jih je treba zamenjati. Plin ima v prikolici posebno mesto in mora biti med vožnjo zaprt.

Pazite na širino

Neizkušeni vozniki naj po
skušajo na praznem parkirišču vozilo manevrirati – naprej in nazaj. Pri tem naj pomaga nekdo, ki je vešč tehnike. Pri tehniki vožnje s prikolico je treba upoštevati, da prikolica zavija prav v nasprotno smer, kot zavija avto. V križiščih je treba zapeljati meter dlje kot z avtomobilom in tako narediti večji lok v ovinek. Ne vozite tik ob desnem robu; na cestninskih postajah upoštevajte, da je prikolica širša od avtomobila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.